به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، کمیته مجلس نمایندگان ژاپن امروز چهارشنبه پیش نویس قانونی را به امضا رساند که موجب تغییری عظیم در سیاست نظامی توکیو می شود. این قانون به نیروهای دفاع ملی ژاپن اجازه می دهد تا برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم در جنگ های خارجی حضور داشته باشند.
این تغییر سیاست از نظر «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن که از حمایت واشنگتن برخوردار است یک موضع گیری امنیتی جسورانه تر تلقی شده و به این کشور اجازه می دهد تا با چالش های دنیای جدید از جمله نفوذ رو به گسترش چین در منطقه آسیا – پاسیفیک مقابله کند.
در مقابل، مخالفان گلایه می کنند که تصویب چنین قانونی ناقض منشور صلح قانون اساسی ژاپن است – بخشی که در سال ۱۹۴۷ از سوی نیروهای آمریکایی که ژاپن را پس از شکست در جنگ جهانی دوم تحت حاکمیت خود در آورده بودند به قانون این کشور اضافه شد و به موجب آن حق اعلام جنگ را از دولت توکیو سلب کرده و به جای آن بر دموکراسی و حقوق بشر تاکیید دارد.
جالب آنکه این قانون که در آن زمان موافق با منافع واشنگتن تنظیم شد دقیقا قرار است ۷۰ سال بعد متناسب با چرخش سیاست های آمریکا به سمت منطقه اقیانوس آرام در جهت تامین منافع کاخ سفید لغو شود. با این حساب، بی دلیل نیست که اقدامات اخیر آبه با مخالفت شدید مردم مواجه شده است چرا که بیم آن می رود تا این کشور به بهانه پایبندی به معاهده دفاع جمعی در حلقه درگیری های واشنگتن اسیر شود. به این ترتیب، ارایه کمک نظامی به آمریکا در منطقه تحت مناقشه دریای چین جنوبی هم امکان پذیر می شود.
محبوبیت آبه در پی ارایه این قانون و برخی قوانین دیگر با افول بی سابقه ای مواجه بوده است و نسبت مخالفان وی به ۴۲ درصد رسیده حال آنکه در مجموع ۵۶ درصد از ژاپنی ها با بسته دفاعی جدید وی مخالف هستند.
انتظار می رود قانونی که پیش نویس آن امروز در کمیته مجلس نمایندگان تصویب شد تا پایان هفته در صحن علنی مجلس هم رای بیاورد که در آن اکثریت با حزب حاکم لیبرال دموکرات است. بعد از طی این مرحله، قانون مورد نظر برای تصویب نهایی راهی مجلس سنای ژاپن خواهد شد.
آبه در مدت باقی مانده از دوران زمامداری خود باید با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم کند. مخالفت مردم با بازگشایی یکی از راکتورهای اتمی کشور پس از گذشت بیش از سه سال از حادثه فوکوشیما و نطق جنجال برانگیزی که ممکن است آبه در هفتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم در نکوهش جنایات جنگی ژاپن ایراد کند، تنها دو مورد از این مشکلات است.
از سوی دیگر، آبه قرار است مجددا در ماه سپتامبر امسال بخت خود را در انتخابات پارلمانی ژاپن بیازماید تا برای سه سال دیگر سکان امور کشور را به دست بگیرد- انتخاباتی که احتمالا علیرغم کاهش اقبال عمومی آبه به سود وی تمام خواهد شد چرا که او با وجود همه ضعف های سیاسی اش از یک نقطه قوت ویژه برخوردار است و کسی نمی تواند پیشتازی وی را در عرصه اقتصاد انکار کند.
نظر شما