خبرنگار خبرگزاري "مهر" از وين متن كامل بيانيه كانادا در شوراي حكام را جهت اطلاع افكار عمومي بدين شرح مخابره نموده است:
آقاي رئيس ؛
مايلم ازمعاون مديركل در امور پادمان ها براي فراهم نمودن يك خلاصه مكتوب به شوراي حكام و گزارش فني روز چهارشنبه تشكر كنم. همانطور كه اعضاي شوراي حكام مي دانند وضعيت نگران كننده برنامه هاي هسته اي ايران به مقطع حساس و بحراني رسيده است . ما مي دانيم كه قطعنامه اي در پيش داريم كه موضوع ايران را به شوراي امنيت گزارش خواهد كرد. همچنين اين قطعنامه به روشني بر گام هايي كه ايران بايد براي احياء اعتماد سازي در برنامه هاي هسته ايش بردارد تاكيد مي كند، فرايندي كه در آن قطعنامه ذكر مي كندو نياز به زماني طولاني دارد.
گزارش معاون البرادعي همچنين تاكيد مي كند كه عليرغم ادعاهاي ايران ، بسياري ازسؤالات مهم درباره حوزه و ماهيت برنامه هاي هسته اي ايران حل نشده باقي مانده است . تعدادي از اين سؤال ها نگراني عميقي را برانگيخته است كه شامل داستان مربوط به برنامه هاي سانتريفيوژP1 و P2 ، آزمايش مواد انفجاري قوي ، و تحقيقات آژانس درباره راستي آزمايي ايران از موشك هاي بالستيك ميان برد است. (مهر: اين بخشها و بازرسي يا نگراني از فعاليت هاي موشكي يك كشور ربطي به پيمان ان پي تي و وظايف آژانس ندارد) همه اين مسائل شك و گمان هاي جدي را درباره صلح آميز بودن ماهيت برنامه هاي هسته اي ايران بر مي انگيزد .
به گزارش خبرنگار "مهر" از وين در ادامه بيانيه كانادا آمده است : امروز شوراي حكام نبايد تنها بر روي نكات ذكر شده متمركز شود بلكه بايد بر روي مسائل اساسي تر تمركز داشته باشد.مسائلي از قبيل- كاهش اعتباري كه، ايران براي خود ايجاد كرده است و فقدان اعتماد در خصوص ماهيت برنامه هاي هسته اي ايران كه اين سبب كاهش اعتماد شده است. آژانس تقريباً سه سال درحال رسيدگي به برنامه هاي هسته اي ايران بوده است. در آن زمان سايت هايي در ايران وجود داشت كه كشف و اعلام نشده و فعاليت هايي نيزدرزمان هاي مختلف داشته است .
قصور ايران براي گزارش تاسيسات هسته اي خود در گذشته از سوي مدير كل آژانس به "سياست پنهان كاري" تعبير شده است .هم مدير كل و هم شوراي حكام از اين قصور در چند سال گذشته آگاه شدند. اما شوراي حكام در آن زمان، آن را به شوراي امنيت گزارش نكرد در حالي كه اين كار بر اساس مقررات آژانس لازم بود. در عوض شوراي حكام به ايران فرصت داد تا از طريق گفتگو با سه كشور اروپايي اعتبارش را بازسازي كند و با شفاف سازي كامل، با آژانس همكاري كند. اين گفتگوها در مجموعه اي از تدابير اعتماد سازي مقدمه چيني شده بود- يكي از آنها تعليق كامل تمام فعاليت هاي غني سازي از سوي ايران بود از جمله فعاليت هاي مربوط به تبديل اورانيوم و تحقيق و توسعه .
كانادا در ادامه بيانيه خود درباره ايران آورده است : در10 ژانويه ايران يك انتخاب كرد . ايران كاملا مطلع بود كه مذاكره با سه كشور اروپايي كه قرار بود فقط هشت روز بعد از آن زمان از سر گرفته شود برپايه ادامه تعليق توسعه و تحقيق غني سازي بود اما به جاي اتخاذ گام هاي لازم براي از سرگيري گفتگو، ايران به طور يك جانبه تصميم گرفت تا فعاليت هاي غني سازي مربوط به امور تحقيق و توسعه را از سر بگيرد و از سه مكان و تاسيسات كه مربوط به سانتريفوژهاي غني سازي مي شد، فك پلمب كرد. ايران از طريق اقدامات و تصميمات خود گفتگوها با سه كشور اروپايي را به بن بست رساند و اين تنها آخرين گام از يك سري از گام هايي بود كه از سوي ايران اتخاذ شد و گفتگوها را به مسيري هدايت كرد كه تعهدات ايران را بطور فزاينده اي با فرسايش رو به رو ساخت.
اقدام هميشگي در شكستن تعليق داوطلبانه فعاليت هاي مربوط به غني سازي اورانيوم توجيهي براي اين استدلال ايران كه در بند 4 ان پي تي آمده است و آن حق استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي است نمي شود (!). هيچ كس اين حق ايران را انكار نمي كند ، تعليق گفتگو شده به هيچوجه از توانايي ايران براي داشتن برنامه هاي غيرنظامي هسته اي جلوگيري نمي كند. اگرچه همچون همه حقوق آناني كه شامل بند 4 هستند بايد جزو تعهدات مورد نظر قرار گيرند. به دليل كمبود اعتمادي كه ايران در پي ضعف هاي گذشته براي انجام تعهدات پادماني -طبق بند III- براي خود ايجاد كرده است، ما درخواست خود را براي اينكه ايران به خواسته مكرر شوراي حكام توجه كند و از بخش هاي حساس چرخه سوخت هسته اي دست بردارد تا اطمينان شورا و جهان را كسب كند تكرار مي كنيم .
هم اكنون كه گفتگوهاي ايران و اتحاديه اروپا به بن بست رسيده است - بن بستي كه ايران خود آن را درست كرده است- اين شورا بايد بار ديگر اين سوال را در نظر بگيرد كه چطور كمبود اعتبار ايران و كمبود اعتماد به اين كشور را كه ما بارها آن را اعلام كرده ايم، بايد مورد خطاب قرار گيرد. سه كشور اروپايي به همراه چين و روسيه و آمريكا درباره قطعنامه اي توافق كردند كه گزارشي به شوراي امنيت فرستاده شود. كانادا هم از اين گزارش كاملا حمايت مي كند. زمان آن رسيده است كه تعهد شوراي امنيت سازمان ملل براي بررسي برنامه هاي هسته اي ايران مورد نظر قرار گيرد.
به گزارش خبرنگار "مهر" در وين در بيانيه كانادا چنين آمده است : در طول چندين سال گذشته ايران با نقض مداوم تعهدات ، يك بازي به راه انداخته و عليرغم عدم اعتماد ما برنامه هاي هسته اي خود را پيش برده است. يك گزارش به شوراي امنيت نبايد تلاش ها براي حل ديپلماتيك موضوع برنامه هاي هسته اي ايران را پايان دهد و موضوع ايران را از آژانس بيرون ببرد. آژانس به ارائه نقش فعال در ايجاد شفافيت در مورد موضوعات باقيمانده براي مديركل ادامه خواهد داد .ليكن گزارش موضوع ايران به شوراي امنيت اين نكته را تضمين مي كند كه اين شورا مسئوليت صلح و امنيت بين المللي را برعهده دارد و پشتيبان قطعنامه هايي است كه شوراي حكام بر اساس آن از دبيركل مي خواهد تا از يك راه حل ديپلماتيك جامع و پايدارتر حمايت كند .درحالي كه اعتبار ايران بايد از طريق تعامل با آژانس بازسازي شود ، روند بازسازي بايد با بررسي توافقنامه پادماني ايران كه تاكنون تصويب شده است، صورت بگيرد. در اين ميان روند كار بايد شامل تدابير همكاري و شفاف سازي باشد كه از سوي مديركل در گزارش 2 سپتامبر خواسته شده است. از آنجايي كه به ايران هر فرصتي داده شده است تا اين تدابير را به طور داوطلبانه بر عهده گيرد، و از آنجايي كه در هر فرصتي ايران تصميم گرفته است انجام ندهد، اين شورا فقط يك انتخاب دارد و آن گزارش موضوع به شوراي امنيت است.
نظر شما