به گزارش خبرنگار مهر، احسان گوهری راد، کارشناس ارشد تاریخ، شامگاه شنبه، در این نشست پژوهشی، گفت: سفرنامه نویسی در ایران خیلی رواج نداشته و بیشتر به سفارش درباره بوده که عمدتا غلو آمیز بودند.
وی افزود: بیشتر سفرنامه های تاریخ ما توسط خارجی ها نوشته شده و بخش زیادی از آن ها نیز مربوط به دوران قاجار است.
وی بیان کرد: بیشتر سفرنامه های موجود توسط انگلیسی ها نوشته شده و این به دلیل حضور پررنگ آن ها در کشور است.
گوهری راد ادامه داد: بیشتر افرادی که اقدام به سفرنامه نویسی می کردند شخصیت های عادی نبودند و تصور بر این بوده که برای جاسوسی این کار را انجام می داند، اما درست نبوده و لزوما جاسوس نبوده اند.
وی با بیان این که همین سفرنامه ها اکنون مطالب دست اول و مفید برای پژوهشگران ما شده، بیان کرد: سیاحان زیادی در زمان قاجار به کشور سفر می کردند و تصور آن ها بر این بود که ایران سرزمین کنجکاوی بر انگیز است.
وی یادآور شد: آن ها معتقد بودند واقعیت و افسانه در ایران باستان به هم پیوند خورده است.
احمد خواجه نژاد، مدیر موسسه فرهنگی میرداماد و پژوهشگر فرهنگی نیز در این نشست، با بیان این که ۲۰۰ سفرنامه در کشور توسط غربی ها نوشته شده، گفت: فقط ۶۰ سفرنامه توسط انگلیسی ها نوشته شده و آن ها توجه خاصی به کشور ما داشتند.
وی با بیان این که سفرنامه های غرب کمک بزرگی برای پژوهشگران تاریخ کشور ما است، گفت: سفرنامه رابینو، جزییات زندگی مردم استراباد را مکتوب کرده است و بسیاری از نوشته ها و آثاری که توسط به ثبت رسیده اکنون وجود خارجی ندارند.
وی تصریح کرد: این سفرنامه ها زوایای مختلفی از زندگی مردم استراباد را به تصویر کشده است.
وی اظهار کرد: تاریخ و فرهنگ ایران ریشه هزاران ساله دارد و باید آن را حفظ کنیم.
محمود اخوان مهدوی، پژوهشگر تاریخ و فرهنگ گرگان هم در این نشست، گفت: رابینو اطلاعات زیادی برای استراباد ثبت کرده و قبل از سفر خود هم تحقیقات زیادی برای این منطقه انجام داده است.
وی بیان کرد: زمانی که کتاب وی ترجمه می شود، هنوز زنده بود، و مترجم توانست با کمک وی بسیاری از مشکلات ترجمه را رفع کند و حتی بخش هایی را اضافه و کم کند.
وی تصریح کرد: بسیاری از آثاری که رابینو مکتوب کرد الان وجود ندارند، برخی همان زمان پس از انتشار کتاب مفقود شدند و برهی هم طی سال های گذشته تخریب شدند.
در حاشیه این نشست نمایشگاه اسناد تاریخی و سفرنامه های استراباد و دشت گرگان در عصر قاجار به نمایش گذاشته شد.
نظر شما