موسی الرضا ثروتی در گفتگو با مهر در خصوص عدم اجرای ماده ۷۰ قانون بودجه سال ۹۴، گفت: به طور معمول از این دست تخلفات در هر دولتی صورت میگیرد و تنها مختص به یک دولت نیست و تعداد زیادی از این قوانین اجرا نشده، وجود دارد که اختصاص ۲۰ درصد از قیمت گازوئیل به منظور توسعه خطوط ریلی و نگهداری راههای کشوری از جمله آن است.
وی با اشاره به تاثیرات مثبت ناشی از اجرای این قانون و فرصتی که در اختیار دولت به منظور توسعه خطوط ریلی و نگهداری راهها قرار میدهد، افزود: مجلس در صورت اجرایی نشدن این قانون در آینده نزدیک نسبت به ارائه تذکرات لازم اقدام خواهد کرد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به اینکه دلیل منطقی برای عدم اجرای این قانون وجود ندارد، ادامه داد: این قانون در کنار عدم اجرای درست قانون هدفمندی یارانه ها و حذف به اشتباه اسامی برخی از افراد نیازمند، مشکلات متعددی را در اجرای این قوانین و منافعی که قرار است به واسطه آن ایجاد شود، پدید آورده است.
به گفته ثروتی، توسعه خطوط ریلی به واسطه صرفه جویی در مصرف سوخت و بهبود وضعیت حمل و نقل اتفاق مهمی است که دولت باید برای بهره برداری از خطوط ریلی موجود و هرگونه فعالیت به منظور توسعه این خطوط اقدام کند.
وی با اشاره به اینکه ارکان مختلف دولت در قانون گریزی از یکدیگر سبقت میگیرند، گفت: قوانینی از این دست در قانون برنامه و بودجه وجود دارد که معطل اجرا مانده است که اختصاص ۲۰ درصد از قیمت گازوئیل و آزادسازی قیمت آن یکی از این موارد است.
براین اساس، در ماده ۷۰ قانون بودجه ۹۴ آمده است؛ بهمنظور نگهداری راههای کشور و تلاش برای تثبیت تعرفه حق دسترسی شبکه ریلی و کمک به احداث، توسعه ظرفیت و بهسازی خطوط، ناوگان و شبکه حملونقل ریلی برون شهری و نگهداری راههای کشور با هدف صرفهجویی در مصرف سوخت، کاهش آلایندگی محیطزیست و کاهش تلفات ناشی از تصادفات جادهای، ۲۰ درصد قیمت نفت گاز (گازوئیل) به استثنای مصارف بخش کشاورزی بهعنوان عوارض توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران محاسبه و دریافت میشود.
منابع حاصله به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و در قالب ردیفهایی که در قانون بودجه سنواتی مشخص میشود و به نسبت مساوی به توسعه، بهسازی خطوط و ناوگان شبکه حملونقل ریلی و نگهداری راهها پس از مبادله موافقتنامه بین دستگاههای اجرایی ذیربط با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور اختصاص مییابد.
نظر شما