۲۴ مرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۰۶

چیت چیان مطرح کرد:

انجام سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر کف‌شکنی در چاه‌ها

انجام سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر کف‌شکنی در چاه‌ها

وزیر نیرو از انجام سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر کف‌شکنی در چاه‌ها خبرداد و گفت: اگر چاره‌جویی نشود، بخش کشاورزی صدمه دیده و کشاورزان شغل خود را از دست می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حمید چیت‌چیان امروز شنبه در اولین گردهمایی مشترک مدیران ستادی و استانی وزارتخانه‌های نیرو و جهادکشاورزی که با محوریت طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی برگزار شد، با بیان این مطلب که برخی مسئله آب و اهمیت آن و بحران آب را کمتر از واقعیت ارزیابی می‌کنند، اظهارداشت: اصلی‌ترین بحران کشور مشکل بحران آب است که تمام شئون کشور را از خود متاثر می‌کند.

وزیر نیرو افزود: آمارها حکایت از آن دارد که سال به سال وضعیت بدتر می‌شود و اگر چاره‌جویی نشود، بخش کشاورزی صدمه دیده و کشاورزان شغل خود را از دست خواهند داد و پدیده مهاجرت و حاشیه‌نشینی بیشتر شده و از همه مهمتر امنیت غذایی به مخاطره می‌افتد. در اثر برداشت بی‌رویه از منابع آب کشور، سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر کف‌شکنی در چاه‌های کشور انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه این مشکل پیچیده دارای ابعاد فنی، اقتصادی و امنیتی است، بیان داشت: با تمام پیچیدگی‌ها و مشکلات موجود، اگر ایمان داشته باشیم و عزم جدی برای رفع این معضل به کار گیریم، می‌توانیم با همدلی و هماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط و همچنین همراهی مردم بر این مشکل عظیم فائق شویم.

وزیر نیرو در خصوص وضعیت منابع آب زیرزمینی گفت: در سال‌های اخیر حدود 6 میلیارد مترمکعب در سال از میزان آب قابل تجدید بیشتر استفاده کرده‌ایم به طوری که جمع کل برداشت مازاد از ذخایر آب استاتیک به ۱۱۴ میلیارد متر مکعب رسیده و سطح ایستایی آب مرتب در حال کاهش است. هم اکنون سالانه ۱۲۰۰ کیلومتر کف‌شکن چاه‌ها در کشور انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه بسیاری از باغ‌های کشور و هفت هزار هکتار از باغ‌های پسته خشک شده است، به خشک شدن تالاب‌ها و دریاچه‌های ارومیه، بختگان، گاوخونی و هامون اشاره کرد و افزود: خشک شدن و کاهش روان آب‌ها و رودخانه‌های کشور و وجود ریزگردها از دیگر نشانه‌های بحران آب در کشور است.

چیت‌چیان با اشاره به اینکه دشت خوزستان از نظر وضعیت آب در شرایط وخیمی بسر می‌برد، به کیفیت آب به عنوان علامت دیگری از بحث بحران اشاره کرده و اضافه کرد: در استانی مانند کرمان غالب منابع آبی دچار مشکل است و رودخانه کارون نیز با افت شدید کیفیت مواجه شده است به‌طوری که اهواز و آبادان و خرمشهر که در مجاورت این رودخانه هستند، نمی‌توانند از آب آن استفاده کنند و وزارت نیرو از کرخه خط لوله بزرگی احداث کرده تا بتواند آب شرب مردم این مناطق را تامین کند.

وی، علت بروز این بحران را خشکسالی مستمر ۱۵ ساله و کاهش بارش متوسط کشور ذکر کرد و ادامه داد: میزان متوسط بارش بلندمدت کشور تا 7 تا 8 سال قبل، ۲۵۰ میلی‌متر بوده که به ۲۴۴ میلی‌متر رسیده و در چند سال اخیر به ۲۰۵ میلی‌متر کاهش یافته و سال جاری از ۱۸۸ میلی‌متر بارش بهره‌مند بودیم و این مسئله نشان از این دارد که با کاهش ۲۰ درصدی متوسط بارش بلند‌مدت مواجه بوده‌ایم.

وزیر نیرو، گرم شدن کره زمین، تغییر اقلیم، افزایش درجه حرارت، بالا رفتن میزان تبخیر را از دیگر عوامل بحران در منطقه و کشور خواند و اضافه کرد: مشکل دیگری که باعث شده به این بحران بیشتر دامن زده شود، ورود فاضلاب‌های (شهری، صنعتی و زه‌آب‌های کشاورزی که حامل کود شیمیایی و سموم مورد استفاده هستند) به منابع آب کشور است که باعث شده کیفیت آب را تحت تاثیر قرار دهد.

وی با بیان اینکه وقوع بحران محرز، علل بحران روشن و ضرورت چاره‌جویی بسیار سریع است، خاطرنشان کرد: آمارها حکایت از آن دارد که سال به سال وضعیت بدتر می‌شود و اگر چاره‌جویی نشود، بخش کشاورزی صدمه دیده و کشاورزان شغل خود را از دست خواهند داد و پدیده مهاجرت و حاشیه‌نشینی بیشتر شده و از همه مهمتر امنیت غذایی به مخاطره می‌افتد. همگی باید دست به‌دست هم بدهیم و قبل از آنکه سلامت مردم مورد تهدید قرار گیرد، به‌طور جدی به‌دنبال حل مشکل باشیم.

وی تصریح کرد: پیدا کردن مقصر و مسبب این بحران به حل مشکل کمک نمی‌کند، زیرا حتی اگر مقصر اصلی را هم پیدا و به اشد مجازات برسانیم مشکل بحران آب حل نخواهد شد، بنابراین با فکر و تدبیر و چاره‌اندیشی و همیاری تمامی دستگاه‌ها باید تلاش کنیم هرچه سریع‌تر از این بحران خارج شویم.

وزیر نیرو با بیان اینکه در سه دولت گذشته 7 بار شورای عالی آب تشکیل شده ولی در دولت تدبیر و امید تاکنون ۱۲ بار این شورا تشکیل جلسه داده است، تصریح کرد: این مسئله حاکی از آن است که دولت به‌طور خاص و جدی به دنبال راهی برای برون رفت از چالش آب است و به همین خاطر پیشنهاد داده‌ایم تا شورای حفاظت از آب در استان‌ها و شهرها و حتی دشت‌ها تشکیل شود و با تشکیل تشکل‌های آب بران و حوزه‌های آبریز و مشارکت مردم، دستگاه‌های دولتی و نمایندگان کشاورزان بتوانیم برنامه‌های تخصصی برای خروج از بحران آب داشته باشیم.

وی اهداف شورای عالی آب که برای وزارت نیرو تعیین شده را شامل جلوگیری از اضافه برداشت نسبت به آب تجدیدپذیر، برگشت سالانه پنج درصد از ذخایر زیرزمینی آب استاتیک برشمرد که تا ۲۰ سال آینده بتوانیم به ایستایی آب برسیم، و افزود: چاه‌های غیر قانونی که مجوز ندارند تعطیل می‌شوند و طبق قانون با آنان برخورد خواهد شد.

چیت‌چیان با تاکید بر تعیین آب قابل برنامه‌ریزی در کشور و جلوگیری از فعالیت چاه‌هایی را که پروانه بهره‌برداری دارند، ولی بیش از حد مجاز برداشت می‌کنند، از دیگر برنامه‌های وزارت نیرو عنوان کرد و تاکید کرد: در پروانه‌های بهره‌برداری که قبلا نیز صادر شده تجدیدنظر خواهد شد.

کد خبر 2883603

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha