۴ شهریور ۱۳۹۴، ۱۹:۳۵

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شاهرود:

تئاتر«سلطان و سیا» به هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آئینی رسید

تئاتر«سلطان و سیا» به هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آئینی رسید

شاهرود- رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شاهرود از راهیابی تئاتر «سلطان و سیا» به هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آینی سنتی خبر داد و گفت: شاهرود یکی از پنج شهرستان راه یافته به این جشنواره است.

محسن امیری در خلال اجرای تئاتر «سلطان و سیا» در تالار بهمن شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به راهیابی تئاتر «سلطان و سیا» به هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آئینی سنتی افزود: این نمایش نوشته استاد علی نصیریان، مبتنی بر آئین موسیقی فولکلور ایرانی و برگرفته از آئین تخت حوضی و نمایش های شادی آور عامیانه ما است.

وی اوج این نوع نمایش ها را عهد ناصری و دوران قاجار دانست و خاطرنشان کرد: با ورود تئاتر به مفهوم غربی و مدرنیسم متاسفانه این نوع نمایش ها به دست فراموشی سپرده شدند و این در حالیست که اغلب نواها، نغمه ها، گوشه ها و موسیقایی ایرانی و آداب و رسوم، فرهنگ و سنن، مثل و متل گذشته ما در سینه و بستر این نمایش ها پنهان است.

تئاتر«سلطان و سیا» در شاهرود به روی پرده رفت

امحای هویت فرهنگی با جدا شدن از پیشینه فرهنگی رخ می دهد

کارگردان تئاتر «سلطان و سیا» یادآور شد: اگر ما نسل جوان و فعالان فرهنگی به اجرای این نمایش ها روی نیاوریم و این میراث را با حفظ، احیاء، نشر و ترویج به نسل بعد نرسانیم، این نسل قطعا با آئین های سنتی، باورهای قدیمی و آداب و رسومی که از گذشته در ایران بوده و رواج داشته غرابت و آشنایی پیدا نمی کنند و این سنن از بین خواهد رفت.

امیری ضمن تاکید بر این مطلب که هر کس از فرهنگ گذشته و پیشینه فرهنگی اش جدا شد قطعا با آسیبی به نام امحای هویت فردی، بحران هویت و سرگشتگی مواجه خواهد شد، تصریح کرد: این اتفاق در دنیای امروز با این همه مفهوم و نشانه ها دور از ذهن نخواهد بود.

وی با اشاره به این مطلب که قریب به پنج سال است که از استان سمنان هیچ تئاتری در مجامع ملی و بین المللی حضور نداشته و آخرین حضور هم متعلق به بچه های تئاتر شاهرود بوده است، عنوان کرد: مفتخریم بعد از چند سال وقفه باز هم پرچم هنر نمایش استان به دست هنرمندان شاهرود به اهتزار در خواهد آمد.

تئاتر«سلطان و سیا» در شاهرود به روی پرده رفت

تنها پنج شهرستان به جشنواره بین المللی راه یافتند

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شاهرود ضمن یادآوری این مطلب که این تئاتر جمعه ششم شهریور ماه در تالار سنگلج تهران روی صحنه خواهد رفت، ابراز داشت: ۱۰ هنرمند روی صحنه، سه نوازنده و سه نفر طراح لباس، پوستر و بروشور و دوخت لباس این گروه را یاری می کنند.

به گفته امیری، ۲۰ روز پیش خبر قبولی کار در هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آئینی سنتی اعلام شد و هنرمندان تمریم برای اجرای اصلی را به مدت حداقل پنج ساعت در روز شروع کردند.

وی اظهار داشت: از ۸۰ متن ارسالی به دبیرخانه جشنواره ۱۶ اثر در بخش صحنه ای پذیرفته شده که از این تعداد ۱۱ اثر از اساتید و بزرگان تئاتر کشور است و فقط پنج کار از شهرستان های کشور به جشنواره راه یافته که یکی از این آثار از شاهرود است.

تئاتر«سلطان و سیا» در شاهرود به روی پرده رفت

موسیقی تئاتر «سلطان و سیا» در قالب تخت حوضی انتخاب شد

سرپرست گروه موسیقی و نوازنده تار این نمایش نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به این مطلب که موسیقی تئاتر «سلطان و سیا» از بخش تخت حوضی انتخاب شده که زمانی با عنوان مطربی از آن یاد می شد، گفت: نوازندگان کارهای مطربی و تخت حوضی از دل مردم بودند که مشکلات دوره خود را در قالب طنز پیچیده و خنده تلخی را بر لبان مردم زمان خود می نشاندند.

حمیدرضا منصوری ضمن بیان این مطلب که مطربان دوران قاجار و ناصرالدین شاه انسان های درد کشیده و درد آشنایی بودند که از سر نیاز به این کار روی آورده بودند، افزود: این افراد بنا به اقتضای زمان خود فعالیت می کردند ولی امروز این موسیقی دچار دگردیسی شده و برای زنده نگه داشتن این سنت و ملودی هایی که ساخته می شد باید تلاش شود.

وی موسیقی های پاپ یا مردمی آن دوران را متعلقات شور، بیات ترک، بیات کرد، افشاری و دشتی دانست و تصریح کرد: این موسیقی ها با توجه به صحنه و تم کار گزینش شد و بچه ها شروع به کار کردند.

این نوازنده تار با یادآوری این مطلب که سه عضو تیم نوازندگی کمانچه، تار و تنبک می نوازند و فضای کار با همایون شروع می شود و به بخش های دیگر افشار و بیات می رسد، تاکید کرد: این موسیقی ربطی به رپرتوآر موسیقی سنتی ندارد و تنها در حوزه تخت حوضی مورد استفاده قرار می گرفته است.

تئاتر«سلطان و سیا» در شاهرود به روی پرده رفت

کسب مقام برتر طراحی لباس تئاتر «سلطان و سیا» در جشنواره فجر

طراح لباس این نمایش هم در ضمن یادآوری این نکته که تئاتر «سلطان و سیا» در جشنواره فجر مقام برتر طراحی لباس را به خود اختصاص داده خاطر نشان کرد: در طراحی لباس اشاره هایی به دوره قاجار و ناصر الدین شاه شده حتی مقنعه مادر، لباس و کلاه سلطان برگرفته از نوع پوشش همان دوره است.

زهرا دیواندری عنوان کرد: برای طراحی لباس های این نمایش مطالعه زیادی انجام داده، فیلم های متعلق به دوران مد نظر را دیده و روی عکس هایی که از آن دوران به یادگار مانده تمرکز کرده و توانسته این نمونه لباس ها را برای نمایش طراحی کند.

وی تنوع رنگ در لباس کاراکترها را بر اساس شخصیت دانست و دلیل سادگی آن را اینگونه بیان داشت: فقط تزئینات لباس شاه را بیشتر کردیم تا ابهتش بیشتر شود و رنگ ها جای زرق و برق را در لباس سایر بازیگران گرفت.

تئاتر«سلطان و سیا» در شاهرود به روی پرده رفت

مردم با چهره نمایش ایرانی و تئاتر بومی بیشتر آشنا شوند

بازیگر نقش مرشد در این نمایش نیز با اشاره به این که متن نمایش از قبل آماده بود و نزدیک یک سال روی آن کار شد و دو سال گذشته ۳۰ شب اجرای عمومی مستمر برای نمایش تدارک دیده شده، ابراز داشت: این نوع نمایش از جنس نمایش های بومی خودمان است و مردم باید شکل اجرایی آن را ببینند.

حسن سرچاهی با ابراز تاسف از این که ریخت های مختلف نمایش اعم از نقالی، شاهنامه خوانی، تعزیه، خیمه شب بازی، سیاه بازی در جامعه کمرنگ شده است، اظهار داشت: این نمایش ها باید روی صحنه بروند تا مردم با چهره نمایش ایرانی و تئاتر بومی آشنا شوند و با آن ارتباط برقرار کنند.

وی که از سال ۶۴ وارد وادی هنر شده و از سال ۶۸ به صورت جدی کار حرفه ای خود را در تهران کلید زده است، هم اکنون عضو کانون کارگردانان و بازیگران ایران و مدیر آموزشگاه هنرهای نمایشی تئاتر است.

کد خبر 2896663

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha