قاسم منصور آل کثیر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: موسیقی علوانیه پس از سالها تلاش برای ثبت آن، سرانجام با رویکرد مثبت میراث فرهنگی و توجه بیشتر به میراث معنوی اقوام در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
آل کثیر افزود: علوانیه نام یکی از سبک ها یا الحان موسیقی عربی خوزستان است. نام این سبک برگرفته از نام سراینده آن «علوان الشویع» است که در نوازندگی این سبک تخصص داشت. همچنین علوانیه یکی از میراثهای معنوی عربهای ایران به شمار میآید.
مشاور میراث فرهنگی استان خوزستان در میراث معنوی توضیح داد: محمدرضا درویشی، آهنگساز، پژوهشگر موسیقی و مؤلف دایره المعارف سازهای ایران درباره علوانیه میگوید که سبک موسیقی علوانیه پیوند میان فرهنگهای مختلف کشور ایران است. وی همچنین نوازندگی علوانیه را با ساز َگَلن بسیار زیباتر از نوازندگی با ربابه میداند.
مسئول پرونده ثبت موسیقی علوانیه همچنین گفت: این موسیقی بهسرعت در میان مردم عرب استان فراگیر شد و پس از چند سال، توسط موسیقیدانان کشورهای همسایه از جمله عراق و سوریه و کویت مورد استقبال قرار گرفت و آن را بهعنوان موسیقی علوانیه اهوازی میشناسند.
آل کثیر گفت: فرهیختگان بسیاری برای حفظ این موسیقی تلاش کردند که جا دارد از آنها به نیکی یاد شود. علوان الشویع اهوازی، اگزار چنانی شوشی، حسن معشوری، ثامر زرگانی، علی ادریس، علی رشداوی شیخ کریم باوی و... حفظ و به نسل ما منتقل شد.
وی توضیح داد: این سبک در کشور عراق نیز توسط خوانندههای مشهور این کشور مانند داخل حسن و سلمان منکوب استفاده میشد. این آوازها که به پنج درجه میرسد در اهواز و کشورهای عربی به «طور» معروف هستند.
به گزارش مهر، پرونده موسیقی علوانیه پس از دو سال به کوشش قاسم منصور آل کثیر از فعالان میراث فرهنگی خوزستان و محمود مشهودی از کارشناسان موسیقی نواحی به ثبت رسید.
نظر شما