به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، منوچهر متكي وزير امور خارجه قبل از عزيمت به بروكسل براي شركت در جلسه پارلمان اروپا به سئوالات خبرنگاران پاسخ داد.
متكي در پاسخ به سئوال خبرنگار سياسي "مهر" كه پرسيد آيا پيشنهاد البرادعي براي غني سازي آزمايشگاهي در ايران رسما به طرف ايراني ارائه شده است يا خير گفت: اظهارات آقاي البرادعي به طرقي ديگر هم از سوي برخي كشورهاي اروپايي در ديدارها و گفتگوهايشان مطرح شده است.
متكي تاكيد كرد: پيشنهاد البرادعي يك گام به پيش در مواضع دوستان اروپايي محسوب مي شود. ما از آن استقبال مي كنيم و فكر مي كنيم در تداوم گفت وگوها تفاهم پيدا كنيم. پيشنهاد البرادعي به طور رسمي براي ما ارسال نشده ولي به طور رسمي اعلام شده است.
وزير امور خارجه در پاسخ به سئوالي كه نظر او را در خصوص اظهارات اخير توني بلر نخست وزير انگليس كه گفته بود حضور نيروهاي انگليسي ربطي به ايران ندارد، اظهار داشت: اقداماتي كه در هر گوشه جهان امنيت و منافع جمهوري اسلامي را خدشه دار كند حتما به ما مربوط است و ما از چنين جايگاهي اظهارنظر مي كنيم.
وي افزود: ما صريح و روشن بعد از تشكيل دولت عراق نظرمان را كه ناصحانه و مبتني بر نگاه همكاري منطقه اي بود، گفتيم و اعلام كرديم تداوم حضور نيروهاي خارجي در عراق به مصلحت منطقه نيست .
وزير امور خارجه ايران در خصوص درخواستش مبني بر خروج نظاميان انگليسي از بصره گفت: با كمال تاسف مجموعه اسناد و مدارك و شواهد دستگاههاي ذيربط جمهوري اسلامي، نشان از دخالت و همراهي نظاميان انگليسي براي ايجاد ناآرامي در مناطق جنوب ايران در گذشته دارد.
متكي افزود: بر اين اساس، ادامه حضور نيروهاي انگليسي در بصره مخل امنيت جمهوري اسلامي است. ما بر اساس ارتباطات دوستانه و مذاكرات اين مسئله را به دوستان عراقي گفتيم.
وزير امور خارجه ايران در پاسخ به سئوالي در مورد نتايج نشست شوراي حكام در اجلاس آتي اين شورا گفت: اينكه در شوراي حكام چه تصميمي گرفته شود به خود آنها بستگي دارد، اما ما در ادامه رايزنيها و گفتگوها با كشورهاي مخالف خيلي صريح و روشن و شفاف مواضع خودمان را اعلام مي كنيم و براي شنيدن هر طرح نو و پيشنهاد آمادگي داريم.
متكي دو شرط بررسي پيشنهادهاي جديد را از سوي ايران به رسميت شناختن حق ملت ايران از برخورداري از فناوري هسته اي و رفع نگراني برخي كشورها در مورد فعاليت هاي هسته اي ايران معرفي كرد.
وي در پاسخ به پرسشي در مورد طرح روسيه گفت: هياتي براي انجام دور دوم مذاكرات با مقامات مسكو فردا عازم اين كشور است. دور اول اين مذاكرات در تهران بود.
متكي شرايط قبول طرح روسيه از طرف تهران را چنين معرفي كرد: طرح روسيه در صورتي كه مولفه هاي آن به طور مشخص و روشن تعريف شود مي تواند مورد توجه جدي ما قرار بگيرد.
وي افزود: از جمله اين مولفه ها مي توان به طرف هاي شركت كننده در اين طرح، محدوده زماني و دوره زماني اين طرح، محل يا محل هاي غني سازي اورانيوم، ايجاد نوعي اجماع ميان همه طرفهاي مرتبط با فعاليت هاي هسته اي ايران، اشاره كرد.
وزير امور خارجه گفت: اين ايده ها در مسكو مذاكره خواهد شد.
متكي در پاسخ به سئوالي كه آيا حامل پيشنهاد جديدي از ايران براي طرف اروپايي خواهد بود يا خير گفت: ما همواره آماده شنيدن پيشنهادهاي جديد هستيم.
وزير امور خارجه در مورد زمان شروع غني سازي صنعتي در ايران گفت: در حال حاضر بحث تحقيقات هسته اي و مقياس آن آزمايشگاهي است، اما در موضوع توليد سوخت هسته اي ما اين آمادگي را داريم كه با دوستان اروپايي گفتگو كنيم.
وزير امور خارجه در پاسخ به سئوالي در مورد احتمال الزام روسيه براي غني سازي اورانيوم صرفا در خاك روسيه گفت: اگر محورهايي كه در مورد طرح روسيه گفتم مورد گفتگو قرار بگيرد ممكن است فرايند محورهاي مطروحه در طرح روسيه طوري باشد كه جمهوري اسلامي آن را به طور جدي قابل بررسي بداند.
خبرنگاري از متكي پرسيد آقاي وعيدي گفته: هيات ايراني براي آرام كردن مذاكرات هسته اي به بروكسل سفر مي كند. شما براي آرام كردن مذاكرات هسته اي چه خواهيد كرد؛ وزير خارجه پاسخ داد: ما تنشي احساس نمي كنيم كه براي آرام كردن آن برويم. مواضع جمهوري اسلامي روشن و فعاليت هايش بر اساس ان پي تي مي باشد.
متكي در پاسخ به سئوال يك خبرنگار خارجي كه پرسيد آيا نسبت به نتايج اين سفر خوش بين هستيد يا خير گفت: ديپلماتها هميشه خوش بين هستند. ما هم اصل گفتگو و مذاكره را مثبت مي بينيم و زمينه هاي ايجاد درك مشترك بين ما و طرف اروپايي را مثبت مي بينيم.
وزير امور خارجه در پايان اظهار داشت : ضرورت تغيير در نوع نگرش اروپا در تعامل با ايران را لازم مي دانيم. ما با نگاهي صريح و صميمي با اروپا مذاكره مي كنيم. حرف هايي داريم، انتقاداتي داريم، ابهاماتي داريم كه گفتگو خواهيم كرد. بنده هم به مذاكراتي كه در پيش رو داريم خوش بين هستم.
نظر شما