به گزارش خبرنگار مهر، رسوم عزاداری در میان ایرانیانی که از قرنها پیش ندای اسلام و حقیقت را شنیدند نمود خاصی دارد به گونهای که جای جای این دیار از استان، شهر و روستا آدابی خاص برای ارادت به اهلبیت دارند.
کاشان یکی از شهرستان مهم اصفهان است که با توجه به حفظ بافت سنتی و مذهبی خود آدابی ویژه خود در این ایام دارند؛ شهرستان کاشان در ایام محرم به طور کامل سیاهپوش میشود و عزاداریهای در این شهرستان تا ماه صفر ادامه دارد.
اوج عزاداریها در این شهرستان از شب اول تا شانزدهم محرم است که به شب ششم امام حسین (ع) معروف است.
از رسوم قدیمی این شهرستان برای عزاداری این شبها اختصاص هر شب به نام یک هیئت است که بیشتر مردم در آن هیئت حضور پیدا میکنند و دیگر هیئتهای عزاداری نیز با این هیئت همراه میشوند.
حرکت هیئتهای مختلف از مرکز به سمت بازار و برپایی مراسم عزاداری در این مکان از جمله رسوم خاص عزاداریهای کاشیها است که از مکان خاصی در بازار شروع و به تیمچه امینالدوله ختم میشود.
چاووش عزا نخستین دسته عزاداری است که در آخرین روز ذیالحجه در بازار شهر مردم را از فرا رسیدن ماه محرم مطلع میکند و گروه سقاها نیز با انداختن مشک سقایی به دوش در بازار عزاداران حسینی را سیراب میکنند.
در این ایام کاروانهای شترسوار نمادین همراه با عزاداران سیاهپوش به راه میافتند و به عزاداری و سوگواری برای اباعبدالله حسین (ع) میپردازند.
در همین ارتباط حجتالاسلام حجتالاسلام جعفر جنتی رئیس اداره اوقاف کاشان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: آیین نخلگردانی که نمادی از تشییع امام حسین (ع) است و تعزیه خوانی از یکی از مهمترین رسومات عزاداری مردم کاشان است.
وی افزود: در این آیین بیش از یک هزار نفر این نخل را از هیاتی به نام نخل حسین (ع) به سمت امامزاده قدیمی کاشان امامزاده سلطان امیر احمد حرکت میدهند و صف طولانی از مردم در طول این مسیر به عزاداری برای سید و سالار شهیدان میپردازند.
تعزیهخوانی کاملا سنتی در کاشان
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان کاشان با اشاره به تعزیه خوانی در روستاهای این شهرستان ابراز داشت: تعزیه خوانی به ویژه در روستای نشلج به شکل سنتی است و متن این تعزیه در طول بیش از ۵۰۰ سال تغییری نداشته است.
وی تاکید کرد: دمامزنی یکی دیگر از رسوم عزاداری کاشان است که در برخی هیئتها اجرا میشود و در نوشآباد آران و بیدگل زمین وسیعی وجود دارد که با کمک نخلهایی بزرگ تمامی صحنههای کربلا بازسازی میشود.
جنتی با اشاره به اجرای نمادین حرکت طایفه بنی اسد به نام سنت خیل عرب گفت: این آیین به صورت نمادین در نوشآباد آران و بیدگل اجرا میشود و در آن گروهی عزادار درحالیکه لباس سفید عربی بر تن دارند، با ضربات ریتمدار نیهای چوبی، اشعاری موزون میخوانند و با اجرای ریتم و آهنگ سوگواری خود را در غم جانگداز شهادت امام حسین (ع) و اصحاب باوفایش به نمایش میگذارند.
وی تاکید کرد: ناهار ظهر عاشورا در اغلب مناطق کاشان گوشت و لوبیا است و خورشت قیمه هویج از دیگر غذاهای معروفی است که در ایام ماه محرم در نقاط مختلف این شهرستان پخته میشود.
نوای حزین عزاداری در سنت قدیمی فرات خوانی
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان کاشان اضافه کرد: جغجغهزنی و آیین سنج زنی یا سنگزنی که نمایش سنگ زدن گروهی در مخالفت با سپاه ملعون شمر در زمان تازاندن اسبان خود بر پیکر بی جان یاران امام حسین (ع) است و آیین فراتخوانی که خواننده اشعاری در سوگواری سید و سالار شهیدان میخواند از جمله دیگر سنتهایی است که هنوز در کاشان مرسوم است.
وی با بیان اینکه عزاداریهای سنتی در شهر کاشان سابقهای طولانی دارد و به طوری که سابقه برپایی عزاداری در چند هیئت به بیش از دو قرن میرسد، تاکید کرد: از جمله این عزاداریها مجلس روضهخوانی بیت آیتالله مدنی که بیش از دو قرن نسل به نسل بر پا میشود.
جنتی تصریح کرد: یک قرن از سابقه برپایی مجلس روضهخوانی در بیت آیتالله یثربی در مسجد حبیب ابن موسی (ع) میگذرد و مجلس روضهخوانی در مسجد «درب یلان» از طرف مرحوم حاج ارباب حسن تفضلی دو قرن پیش از پدر وی به یادگار مانده که هنوز همه ساله برگزارمیشود.
برگزاری همایش رهروان زینبی
وی اضافه کرد: امسال در روز ۱۲ محرم همایش «رهروان زینبی» با حضور بانوان عزادار اباعبدالله حسین (ع) در امامزاده سلطان امیر احمد کاشان برگزار می شود و خواهرانی که سیره حضرت زینب (س) را سرمشق راه خود قرار داده اند در این همایش حضور یافته و به عزاداری میپردازند.
به گزارش مهر، ۳۰۰ دسته عزاداري در کاشان وجود دارد که هر کدام نشاني از کربلا را حمل میکنند که علم، کتل، توغ جريده، شش گوشه نهر علقمه، نخل و شط فرات، جزو مشهورترين از جمله این نشانههاست.
مراسم «توغ»برداری در کاشان که در شب و روز عاشورا و شانزدهم محرم برگزار میشود از جمله آداب مورد توجه اهالی این شهرستان است که مرسوم است، دستههای عزاداری به دنبال آن به بازار رفته و در پای آن عزاداری میکنند.
نظر شما