خبرگزاری مهر – گروه استانها: اطراف کرمان از گذشته با کمربندی سبز از تاغ زارهای انبوه پوشیده شده است این درختهای کویری مهمترین عامل در راستای جلوگیری از ورود طوفانهای شن و گردوغبار به بزرگترین شهر جنوب شرق کشور است و بهواقع مهمترین عامل ادامه زندگی در استانی است که این روزها، بارها مورد هجمه موجهای شنهای روان قرارگرفته است.
باوجود نقش بسیار باارزش تاغ زارها در اطراف شهر کرمان طی سالهای اخیر شاهد بودیم بارها به بهانههای مختلف بخشی از این مواهب خدادادی نابودشدهاند و در کمال تأسف این رویه همچنان نیز ادامه دارد.
باوجود نقش بسیار باارزش تاغ زارها در اطراف شهر کرمان طی سالهای اخیر شاهد بودیم بارها به بهانههای مختلف بخشی از این مواهب خدادادی نابودشدهاند و در کمال تأسف این رویه همچنان نیز ادامه دارد
تخلیه انبوه نخالههای ساختمانی و ضایعات صنعتی و شیرابههای و پسماندها در اعماق و اطراف این جنگلها، این روزها در کنار خشکسالی به مهمترین عامل تخریب تاغ زارها تبدیلشده است و در صورت ادامه این روند شهر کرمان بهجای تاغ زارها بهزودی در محاصره نخالههای ساختمانی و پسماندهای صنعتی قرار خواهد گرفت.
اگر سری به جنگلهای اطراف کرمان بزنید، میبینید که این ششهای طبیعی کرمان که هوای شهر را تمیز نگه میدارند حال روز خوشی ندارند و اطراف این تاغها مملو از زبالههای ساختمانی است و گاهگاهی هم خودروهای حمل فاضلاب و پسماندهای صنعتی هستند که وارد جادههای منتهی به اعماق این جنگلهای تاغ میشوند.
محمد ایلامی، فعال محیطزیست در گفتگو با مهر اظهار داشت: حال تاغهای کرمان خوب نیست و سود جویا نیز در کمین این تاغها قرار دارند.
تپه های نخاله در جنگل های کرمان
وی تصریح کرد: در اطراف و برخی مواقع در داخل این جنگلهای تپههای کوچک مصالح ساختمانی دیده میشود که جلوی رشد و نمو تاغها را گرفتهاند و این روند ادامه دارد.
وی از آتشسوزی، خشکسالی و قطع درختان بهعنوان عوامل دیگر تخریب این جنگلها نام برد و خواستار رسیدگی مسئولان به این معضل شد.
ایلامی گفت: ۳۷ هزار هکتار تاغ در اطراف شهر کرمان وجود دارد که مهمترین ذخیرهگاه گیاهی شهر کرمان محسوب میشوند و مهمترین عامل در راستای تثبیت خاک و عدم بروز گردوغبار بهخصوص در جنوب و غرب شهر هستند.
۳۷ هزار هکتار تاغ در اطراف شهر کرمان وجود دارد که مهمترین ذخیرهگاه گیاهی شهر کرمان محسوب میشوند و مهمترین عامل در راستای تثبیت خاک و عدم بروز گردوغبار بهخصوص در جنوب و غرب شهر هستند
وی ابراز تأسف کرد که گاهی این تاغهای باارزش توسط افراد ناآگاه قطع و تبدیل به زغال میشوند.
فرماندار کرمان نیز در گفتگو با مهر ضمن اشاره به لزوم حیات تاغها در اطراف شهر کرمان اظهار داشت: نباید هیچ عاملی باعث تخریب این جنگلها شود.
محمدعلی توحیدی ادامه داد: محیطزیست باید نهایت همکاری خود را برای حراست از این جنگلها به کار گیرد و با متخلفان هم باید بهشدت برخورد شود.
وی افزود: تخلیه زبالهها بهصورت غیر کارشناسی میتواند موجب بروز مشکلات زیاد زیستمحیطی در مناطق مختلف اطراف کرمان و ضربه به چرخه طبیعت شود.
نخالهها مسیر سیلاب ها را تغییر می دهند
فرماندار کرمان تخلیه زباله در مسیر جاده زنگیآباد را یکی از دلایل پرهزینه بودن جاده این منطقه دانست و افزود: وجود این نخالهها موجب شده است هزینه احداث جاده ۳۰ درصد افزایش یابد، ضمن اینکه این زبالهها در صورت بروز سیلاب موجب تغییر مسیر سیلابها و ناکارآمدی سیل بندها خواهد شد.
وی در ادامه به مدیریت پسماند در کرمان اشاره کرد و افزود: باید نظارت کامل به امحا پسماندها و پس آبهای صنعتی بشود و این مواد در اطراف شهر تخلیه نشوند.
وی مدیریت پسماندها و تخلیه زباله را بسیار مهم دانست و گفت: سوءاستفاده برخی افراد ناآگاه ضمن صدمه به محیطزیست موجب میشود ورودیهای شهر هم وضعیت نامناسبی پیدا کنند.
برخورد قضایی با متخلفان
وی از برخورد قضایی با افرادی که نخالههای ساختمانی را در اطراف شهر کرمان تخلیه میکنند خبر داد.
شهردار کرمان نیز در گفتگو با مهر تأکید کرد: با افرادی که برخلاف قانون اقدام به تخلیه نخاله در اطراف شهر میکنند برخورد قانونی میشود.
علی بابایی افزود: جریمههای قابلتوجه و سنگینی برای این افراد در نظر گرفتهشده است و این قوانین بهدقت اجرا میشود.
وی تخلیه زبالهها و نخالههای ساختمانی در اطراف شهر را موجب تخریب محیطزیست و نازیبا شدن ورودی شهر دانست و گفت: همه شهروندان باید نسبت به زیباسازی شهر حساس و مسئولیتپذیر باشند و از مردم هم میخواهیم در صورت مشاهده موارد تخلف موارد را اطلاعرسانی کنند.
بابایی افزود: درگذشته شاهد ریختن این نخالهها در ورودی شهر و بهخصوص جاده جوپاری در اطراف تاغ زارها بودیم و جلوی این کار گرفتهشده است و اجازه تخلیه نخالهها را نمیدهیم.
وی از تسطیح مکانهایی که نخالهها ریخته شده است خبر داد و افزود: بسیاری از این نخالهها جمعآوری و به مکانهای دیگر منتقلشده است.
شهردار کرمان افزود: مکانهای مشخصی برای تخلیه زبالهها در نظر گرفتهشده است و همه باید مطابق چارچوب تعیینشده عمل کنند.
وی جاده جوپار بعد از بهشتزهرا، جاده کوهپایه و معدن سرآسیاب را نقاطی اعلام کرد که برای تخلیه نخاله در نظر گرفتهشده است و نقاط دیگری نیز در دستور بررسی قرار دارد و بهاینترتیب ساماندهی لازم انجامشده است.
به زوی باکسهایی در محلهای مکانهایی که کار عمرانی انجام میدهند مستقر میشود و جمعآوری نخاله مکانیزه میشود و درنهایت نخالهها به مکانهایی که در نظر گرفتهشده است منتقل میشود
وی از مکانیزه شدت جمعآوری خاک و نخالهها خبر داد و افزود: به زوی باکسهایی در محلهای مکانهایی که کار عمرانی انجام میدهند مستقر میشود و جمعآوری نخاله مکانیزه میشود و درنهایت نخالهها به مکانهایی که در نظر گرفتهشده است منتقل میشود.
وی همچنین از اجرای طرح شناسایی و کدگذاری خودروهایی که اقدام به حملونقل نخالههای ساختمانی میکنند اشاره کرد و افزود: نباید ورودیهای شهر چهره نازیبا بگیرند.
با ساماندهی شدن نخالههای ساختمانی در اطراف کردن و همکاری مردم با شهرداری و تخلیه نخاله در مکانهای در نظر گرفتهشده در کنار زیباسازی شهر کرمان طبیعت نیز کمترین صدمه را خواهد دید و تاغ زارهای بهعنوان بااهمیتترین عناصر طبیعی اطراف کرمان، بار دیگر فرصت حیات را خواهند یافت و شهر را از گزند ریز گردها و گردوغبار دور نگاه خواهند داشت.
نظر شما