به گزارش خبرنگار اعزامي "مهر" به لرستان، ظرفيت ها و قابليت هاي فراواني در اين استان قابل مشاهده است كه حتي نگاهي گذرا به آن ، ضرورت توجه بيش از پيش دولت و مسئولان محلي را به اين قابليت ها دوچندان مي سازد.
حجم بالاي بيكاران و جوانان جوياي شغل در اين استان نيز نكته ديگري است كه در كنار اين قابليت هاي فراوان، نگاه عدالت آميز به لرستان را يادآور مي شود.
از جمله مهمترين عرصه هاي اين استان به منظور توسعه اقتصادي و كارآفريني در لرستان را مي توان اينگونه خلاصه كرد:
گردشگري
در حالي كه استان لرستان با شرايط خاص جغرافيايي و متنوع و پيشينه تاريخي چند هزار ساله ظرفيت هاي فوق العاده اي در جذب گردشگران و رونق صنعت گردشگري دارد اما نبود امكانات و تاسيسات مناسب مانند هتل و مراكز اقامتي اين استان را در رده پاييني در زمينه جذب گردشگر قرار داده است .
لرستان با وجود منابع عظيم گردشگري تنها حدود 10 هتل قابل قبول در سطح استان دارد كه موجب ناتواني استان در جذب گردشگران داخلي و خارجي است .
لرستان با اين كه از سابقه تاريخي و فرهنگي و طبيعي برخوردار است و سابقه تمدن و مدنيت آن به هزاران سال پيش مي رسد اما با وجود اين منابع گسترده ، هنوز موفق به جذب سرمايه گذاران براي ايجاد امكانات گردشگري و ساخت هتل هاي مناسب نشده است .
گردشگران خارجي و حتي مسافران داخلي با ورود به خرم آباد و ساير شهرهاي استان ، با وجود تحت تاثير قرار گرفتن از آب وهواي مناسب و نسيم كوهستاني منطقه ، تاريخ كهن اين سرزمين و منابع تاريخي فراوان ، نمي توانند محل يا امكانات زيربنايي مناسبي مثل راه پيدا كنند و از امكانات مورد نياز براي توقف و بازديد از ديدني هاي استان بهره مند شوند.
صنايع و معادن
صنايع استان لرستان را مي توان به دو دسته صنايع دستي و كارخانه اي تقسيم كرد. اين استان به واسطه تاريخ و تمدن كهن خود از دست ساخت هاي فلزي و برنزهاي مشهوري برخوردار است. دوره مفرغ را دوره طلايي و شكوفايي هنر و تمدن لرستان مي نامند زيرا صنعت كاران مفرغ در اين منطقه با استفاده از ساده ترين شيوه هاي صنعت ريخته گري، قالب سازي و تراشكاري، آثار و اشياي بسيار ارزشمند و هنرمندانه از خود به جاي گذاشته اند؛ به طوري كه اين آثار زينت بخش موزه هاي بزرگ جهان است.
البته توسعه صنعتي استان لرستان در سال هاي گذشته، به علت سياست توجه به نقاط محروم و استقرار و ايجاد كارخانه هاي صنعتي متعدد روبه رشد است كه از جمله صنايع راه اندازي شده مي توان به صنايع ساختماني، فلزي، سراميك، غذايي، پوشاك، شيميايي و صنايع دستي اشاره كرد.
صنايع جديد : پارسيلون ( ساخت نخ نايلون ) ، ماشين سازي ( تهيه قطعات فلزي ) ، صنايع دورود ( ساخت قطعات اتومبيل ، لاستيك )، سنگ نما ، شيشه سازي ، چيني .
لرستان از لحاظ معادن طبيعي نيز استاني غني به شمار مي آيد. از اين جمله معادن مي توان به سنگ تراورتن (در چگني و كوهدشت)، مرمريت (در ازنا، اليگودرز و بروجرد)، فلدسپات، تالك و سيليس (در بروجرد و اليگودرز و ازنا)، سنگ گچ (در دورود و كوهدشت)، سنگ آهك (درخرم آباد و كوه دشت) و سرب و روي (در اليگودرز) اشاره كرد كه بخشي از آن ها تاكنون مورد بهره برداري قرار گرفته است.
در حال حاضر از 120 معدن داراي مجوز بهره برداري، 89 معدن فعال مي باشد و مابقي غير فعال هستند.
با توجه به اينكه استان لرستان ،2/30 درصد از كل توليد سنگ چيني ساده ، 7/53 درصد از كل توليد سنگ لاشه موزاييكي و 8/79 درصد از كل توليد تالك در كشور را دارا بوده ، لزوم توجه به امر بهره برداري و صادرات فرآورده هاي اين مواد معدني در راستاي توسعه صادرات غيرنفتي استان ، توصيه مي گردد
همچنين تنوع درجه حرارت آب استان، تكثير و پرورش انواع آبزيان پرورشي را فراهم نموده است .به طوريكه درلرستان امكان پرورش و تكثير ماهيان سردآبي ( قزل آلا ) و تكثير و پرورش ماهيان گرم آبي ( انواع ليكو پاسيان ) و پرورش ميگوي آب شيرين فراهم شده است .
استان لرستان در سال هاي گذشته نيز توانسته است در ميان تمامي استان هاي غير ساحلي كشور مقام اول توليد را كسب نمايد و از طرف ديگر در بحث تكثير بچه ماهي قزل آلا نيز مقام اول را در بين همه استانهاي كشور داشته باشد.
اما با توجه به قابليت ها و ظرفيت هاي فراوان استان در بحث كشاورزي ، عدم توجه به صنايع تبديلي موجب شده است تا بهره كافي از اين پتانسيل صورت نگرفته و اين نقطه قوت، تاثيري در شكوفايي استان نداشته باشد.
با توجه به اين مسئله؛ اولا لزوم ايجاد وتقويت تشكلهاي صادراتي براي محصولات كشاورزي داراي اولويت توصيه مي گردد و ثانيا ايجاد صنايع تبديلي و تكميلي براي محصولات كشاورزي كه استان درتوليد آنها داراي مزيت نسبي مي باشد امري ضروري احساس مي شود.
همچنين با توجه به توليد صدها هزار تن گندم مازاد بر نياز اين مناطق ، استان لرستان فاقد سيلوهاي لازم براي انبار كردن و حفظ اين توليد است.
به گزارش مهر، دربرنامه چهارم توسعه ، پيش بيني سازمان مديريت وبرنامه ريزي كشورايجاد 126272 شغل با رقم 3625 ميليارد ريال براي لرستان مي باشد كه پيشنهاد دستگاههاي اجرايي استان ايجاد 179691 شغل با 5000 ميليارد تومان بوده است .
البته راه اندازي و هرچه سريع تر فعال نمودن منطقه ويژه اقتصادي ازنا با توجه به نقش آن در توسعه اقتصادي منطقه امري لازم و ضروري است.
به گفته محمدرضا حسنوند نماينده مردم سلسله و دلفان در مجلس شوراي اسلامي، نرخ بيكاري در استان لرستان 30درصد است.
رئيس جمهور با سفر به استان لرستان روياي صنعتي شدن زاگرس نشينان را محقق خواهد ساخت اما با كمك همان مردم.
نظر شما