به گزارش خبرنگار مهر، بیست و سومین نشست خبری سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز دوشنبه ۵ بهمن در سالن اجتماعات دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور در تهران برگزار شد.
حسین نوشآبادی در ابتدای این کنفرانس مطبوعاتی که در آستانه دهه فجر انقلاب اسلامی برگزار شد، با اشاره به نقش رسانهها در شکلگیری، تداوم و پیروزی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب اسلامی به اصحاب قلم و خبر اعتبار ویژهای داد و لازم است که رسانهها هم از ظرفیتهای دهه فجر برای بیان مفاهیم بلند این انقلاب شکوهمند استفاده و همچنین ظرفیت حضور حداکثری مردم را در انتخابات آتی مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری فراهم کنند.
سخنگوی وزارت ارشاد، رسانهها را سفیر دوستی و برقرارکننده روابط فرهنگی میان ملتها عنوان کرد و با اشاره به نقش موثر رسانهها در توسعه همکاری میان دولتها و ملتها گفت: اعزام خبرنگاران داخلی به کشورهای مختلف در قالب تورهای رسانهای و نیز استقرار دفاتر رسانههای خارجی در کشور از جمله اقداماتی بوده که در دوره اخیر صورت گرفته که به تقویت دیپلماسی عمومی در کشور کمک خواهد کرد.
وی رویکرد دولت یازدهم را تقویت کارکرد رسانهها در تحولات فرهنگی، اجتماعی و حمایت از رسانهها به عنوان یکی از ارکان اصلی در تقویت نظام مردمسالاری دینی ذکر کرد.
نوشآبادی در ادامه این نشست خبری از برگزاری همایش تجلیل از برگزیدگان قرآن و عترت با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ۲۵ بهمن در تهران خبر داد.
بر اساس خبر دیگر سخنگوی وزارت ارشاد، بیمه فعالان قرآنی در حال پیگیری است و این امید وجود دارد با تامین اعتبار لازم برای آن در بودجه سال آینده، نگرانی ۵ هزار فعال قرآنی کشور برطرف شود.
آغاز طرح رتبهبندی سایتهای خبری
معاون حقوقی پارلمانی و امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با یادآوری رتبهبندی روزنامهها و خبرگزاریها، از آغاز طرح رتبهبندی سایتهای خبری در معاونت مطبوعاتی این وزارتخانه خبر داد و گفت: بر این اساس کلیه سایتهای خبری که مجوز فعالیت دارند، برای شرکت در طرح رتبهبندی باید در سامانه مربوطه ثبتنام و نسبت به تکمیل فرمهای مربوطه اقدام کنند. بدیهی است پرداخت هر گونه یارانه و تسهیلات در سال آینده به این پایگاههای خبری، منوط به ثبتنام در طرح رتبهبندی است.
وی همچنین گفت: رسانههایی که خبرنگاران خودشان را به عنوان «خبرنگار» تحت پوشش تامین اجتماعی قرار میدهند، به میزان دو برابر سایر رسانهها از یارانه بیمه خبرنگاران برخوردار میشوند.
نوشآبادی همچنین از برگزاری مراسم سی و سومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیسجمهور در دهه فجر امسال خبر داد و با اشاره به برگزاری الکترونیک مراحل مختلف این جایزه، در خصوص بیست و سومین جایزه جهانی کتاب سال هم از برگزیده شدن ۱۲ اثر در حوزه اسلام و ایران از پژوهشگرانی از آمریکا، انگلیس، هلند و آلمان خبر داد.
ترجمه مرحوم الهی قمشهای از قرآن نیازمند اصلاحات است
وی در خصوص محدودیتهایی که برای عرضه ترجمه مرحوم الهی قمشهای از قرآن به وجود آمده است، گفت: هر گونه مجوز برای ترجمههای قرآن کریم باید به تایید معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برسد و این معاونت هم با همکاری و کمک کارشناسی معاونت قرآن و عترت وزارتخانه نسبت به صدور مجوز اقدام میکند. همچنین مسئولیت چاپ قرآن با سازمان دارالقرآن کریم است.
سخنگوی وزارت ارشاد افزود: ترجمه مرحوم الهی قمشهای نیازمند پارهای اصلاحات و رفع اشکالات محتوایی و غلطهای چاپی است و نگرانیهایی هم از سوی برخی بزرگان حوزه و علما در این باره وجود داشته است، بر همین اساس کمیتهای تشکیل شده که کار بررسی علمی و محتوای ترجمههای قرآن را برعهده دارد. البته بعضا هم برخی از این قرآنها به صورت گسترده چاپ شدهاند که با دغدغهها و ابراز نگرانیهای برخی از شخصیتهای دینی و مذهبی روبرو شد. همانطور که گفتم حل و فصل این مورد به خصوص هماکنون در دستور کار کمیته یاد شده قرار دارد.
به گفته نوشآبادی، ترجمههایی که مشکلات محتوایی آنها کمتر است، این وظیفه را برای وزارت ارشاد به وجود میآورد که نسبت به رفع اشکالات آن اقدام کند که این موضوع در برنامه وزارت ارشاد است. با این وجود در مورد خاصی که به آن اشاره شد، ممانعتی از چاپ نسخههای قبلی این ترجمه صورت نگرفته، اما اشکالات مربوطه در حال ساماندهی است.
انتظارات دولت از رسانه ملی
سخنگوی وزارت ارشاد در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران که انتقادهایی را نسبت به سیاست رسانه ملی در رابطه با دولت در خصوص مسئله برجام بیان کرد و خواستار حمایت این وزارتخانه از رسانههایی که به صورتی واقعگرایانه و نه جانبدارانه برجام را مورد بررسی قرار میدهند، شد، گفت: رعایت ادب و اخلاق از سوی همه رسانهها ضروری است، مخصوصا رسانههایی که گستره مخاطبان آنها ملی است.
وی افزود: یک رسانه به همان میزان که نقشی گسترده و مخاطبانی بیشتر دارد، باید مراقب اخلاق و رعایت عدالت باشد. ما رسانه ملی را به عنوان رسانهای که نقش موثری در وحدت ملی و انسجام ملی و توسعه فرهنگ عمومی کشور دارد، میشناسیم و انتظار هم داریم که به صورت واقعبینانه با مسائل مختلف برخورد کند. البته ما همیشه از این رسانه تقدیر و تشکر داشته و داریم و امیدواریم سایر رسانهها هم به این اصول پایبند باشند.
به گفته نوشآبادی، اقتدار ملی در سایه وحدت و وحدت در سایه انعکاس واقعبینانه اخبار و رویدادهاست و در دوران پسابرجام نقش رسانهها در بسترسازی مناسب برای پیشرفت کشور، باید پررنگتر باشد؛ چرا که این تصمیمی است که برای امنیت کشور و توسط مسئولان ارشدکشور اتخاذ شده و همه باید به آن احترام بگذاریم.
سخنگوی وزارت ارشاد در ادامه در پاسخ به سئوالی در خصوص سیاست وزارت ارشاد در رابطه با واسپاری امور به بخش خصوصی ضمن تاکید بر تداوم این سیاست، گفت: وزارت ارشاد آماده است که تمام فعالیتهای غیرحاکمیتی خود را به بخش خصوصی واگذار کند، ضمن اینکه باید بگویم که دولت در این زمینه موفقیتهای خوبی داشته و اگر چه برخی از این تصمیمگیریها، مخالفانی دارد، خصوصیسازی و بهینهسازی امور یک سیاست اصولی وزارت ارشاد است.
فعالیت «یالثارات» در فضای مجازی مجاز است
وی در پاسخ به سئوالی در مورد فعالیت پایگاه خبری منتسب به نشریه لغو مجوز شده «یالثارات» و اینکه آیا این موضوع هم ممکن است در هیات نظارت بر مطبوعات بررسی شود یا خیر، گفت: برخی هفتهنامهها و روزنامهها در کنار فعالیت خودشان در عرصه چاپی و کاغذی، در قالب الکترونیک و فضای مجازی هم فعالیت میکنند.
نوشآبادی تصریح کرد: فعالیت پایگاههای خبری این قبیل نشریات لغو مجوز شده در هیات نظارت بر مطبوعات، به معنای تعلیق سایر فعالیتهای آنها از جمله در فضای مجازی نیست و دلیلی برای مسدود کردن آنها وجود ندارد. چنانچه سایت یاد شده مجوز لازم را داشته باشد، میتواند به فعالیت خود ادامه دهد و لغو امتیاز هفتهنامه یاد شده، دلیلی بر لغو مجوز سایت مربوط به آن نیست.
سخنگوی وزارت ارشاد در پاسخ به سئوال دیگری در مورد آخرین تصمیمات در رابطه با تعیین مکان نمایشگاه آتی کتاب تهران گفت: از ابتدا گزینههای متعددی برای برگزاری این نمایشگاه پیش روی ما بود؛ اول مصلی، دوم باغ کتاب، سوم محل دائمی نمایشگاهها و چهارم شهر آفتاب. با توجه به برگزاری نمایشگاه نفت و پتروشیمی در محل دائمی نمایشگاهها همزمان با برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، این گزینه منتفی شد. همچنین گزینه باغ کتاب به دلیل مساحت کم و نبود امکانات زیرساختی لازم از جمله در رابطه با حمل و نقل بازدیدکنندگان، کنار گذاشته شد و ما ماندهایم و دو گزینه مصلی و شهر آفتاب که توصیه و تاکید شهرداری برای برگزاری نمایشگاه کتاب در آن بود.
وی افزود: با توجه به اهتمام شهرداری تهران و قولی که برای تامین زیرساختهای لازم جهت برگزاری نمایشگاه کتاب در آن دادهاند و اینکه برگزاری نمایشگاه در این مکان برای وزارت ارشاد مقرون به صرفهتر است، این گزینه در اولویت قرار دارد، اما تا زمانی که کاستیهای این مکان برطرف نشود و کلید آنجا تحویل ما نشود، ما نمیتوانیم بگوییم که گزینه اصلی ما برای برگزاری نمایشگاه کتاب، شهر آفتاب است.
نوشآبادی در عین حال با اشاره به کاربری اصلی و مشخص مصلی تهران و برشمردن برخی از کاستیهای این مکان در توضیح بیشتر گفت: هنوز تصمیم نهایی در خصوص مکان نمایشگاه اتخاذ نشده و بر اساس آخرین هماهنگیهایی که بنده با معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد داشتهام، تعیین این مکان در هالهای از ابهام است، هر چند باید سریعتر این موضوع تعیین تکلیف شود.
وزیر ارشاد مصوبه افزایش تعرفه کاغذ را وتو میکند
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه از قطعی بودن وتوی مصوبه افزایش ۳ درصدی تعرفه واردات کاغذ از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در هیئت دولت خبر داد و و در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در این رابطه اعلام کرد و گفت: مخالفت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با پیشنهاد افزایش تعرفه واردات کاغذ از مدتها پیش اعلام شده بود و با وجود تزئین این پیشنهاد از سوی بخشهای دیگر مرتبط با حوزه کاغذ از جمله وزارت صنعت معدن و تجارت، ما دلایل متقنتر و منطقی تری برای مخالفت با این پیشنهاد داریم و معتقدیم این اتفاق نباید بیفتد.
وی تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اولاً تمام تلاش خود را خواهد کرد که این مصوبه به هیئت دولت نرسد و در صورت ارائه به هیئت دولت، قطعاً از سوی آقای جنتی وتو خواهد شد.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این نکته که آیا تصمیم وزارت ارشاد در این خصوص تنها اظهار مخالفت با افزایش تعرفه کاغذ است یا قرار است اقدامی عملی و جدی در این رابطه صورت دهد؟ گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تا آخرین لحظه پای تصمیم ابتدایی خود مبنی بر جلوگیری از افزایش تعرفه کاغذ خواهد ایستاد و چنانچه این موضوع در هیئت دولت مطرح شود، با مخالفت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، روبرو خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به طرحی که در مجلس شورای اسلامی و از سوی نماینده عضو کمیسیون فرهنگی برای بالابردن نرخ تعرفه واردات کاغذ در دست بررسی است، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کاملاً مخالف افزایش این تعرفه است و چنانچه این طرح به دولت بیاید، ما مخالفت خود را با آن اعلام خواهیم کرد و فکر می کنیم افزایش تعرفه واردات کاغذ، راه حل مشکلات مربوط به حوزه نشر نیست بلکه به ضرر این حوزه است و باید مسائل مبتلا به را از طرق دیگر و نه به شیوه افزایش تعرفه واردات کاغذ، برطرف کرد.
هر نوع همکاری هنرمندان با شبکههای معاند نظام غیرقانونی است
حسین نوش آبادی در پاسخ به نخستین پرسشی که در این کنفرانس مطبوعاتی مطرح شد و مربوط به حضور سالار عقیلی خواننده موسیقی سنتی کشورمان در یکی از برنامه های شبکه ماهواره ای «من و تو» و واکنش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این اقدام او بود، گفت: حضور خواننده سنتی کشورمان که از جمله هنرمندان و خوانندگان محبوب کشورمان به شمار می رود، در این شبکه ماهواره ای ضد انقلاب باعث شگفتی و تعجب همه شد.
وی افزود: ابعاد این اتفاق در حال بررسی است؛ اتفاقی که نه قابل دفاع است، نه قابل توجیه. امیدواریم پس از بازگشت ایشان به ایران و بیان علت و انگیزه حضورشان در این شبکه، موضوع را پیگیری کنیم تا گزارش رسمی را به اطلاع رسانه ها برسانیم.
از آنجاکه این پاسخ سخنگوی وزارت ارشاد، خبرنگاران را قانع نکرد و چند خبرنگار دیگر هم خواستار توضیح تکمیلی او در مورد منتفی شدن اجرای او در جشنواره موسیقی فجر همراه با گروه موسیقی وزیری و جایگزین شدنش با یک خواننده دیگر، بنا به اعلام روابط عمومی جشنواره شدند، نوش آبادی گفت: براساس آخرین هماهنگی که بنده با شخص وزیر ارشاد داشته ام، هرگونه تصمیم گیری در خصوص فعالیت های آتی این هنرمند باید در سطح کلانتر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اتخاذ شود.
وی همچنین گفت: توصیه ما به همه هنرمندان عزیز کشورمان این است که از جایگاه خودشان صیانت کنند و مراقب دام بیگانگان باشند. شان و اعتبار هنرمندان ما در گرو وفاداری به نظام، انقلاب و کشور است. ضمن اینکه مقررات، ضوابط و دستورالعمل ها به هیچ وجه اجازه نمی دهند که هنرمندان با شبکه های ماهواره ای ضد انقلاب همکاری کنند و هرگونه همکاری با این شبکه ها ممنوع و تخلف محسوب می شود.
نوش آبادی اضافه کرد: البته باید گفت که تنها برخوردهای سلبی در این رابطه کفایت نمی کند و این موضوع باید آسیب شناسی شود که یکی از آنها این است که موانع موجود در داخل کشور را برای فعالیت هنرمندان برداریم تا هرگونه امکان ارتباط آنها با شبکههای اینچنینی منتفی شود. باید رفتارهایی که گاهی از برخی هنرمندان می بینیم، مورد توجه قرار گیرد. این یک هشدار است و همه باید این هشدار را جدی بگیرند و نه فقط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چراکه مقابله با این جریان خطرناک فقط از عهده این وزارتخانه برنمی آید.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین یادآور شد: باید حرفهای هنرمندان شنیده شود و انتظارات و مطالبات آنها مطرح و با پاسخ مسئولان مربوطه مواجه شود تا یک خواننده وطن دوست و علاقه مند به کشور، نظام و مردم، از شبکه های ماهواره ای سر درنیاورد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا آهنگ «افسار» از محسن چاوشی که در سریال «شهرزاد» در شبکه نمایش خانگی مورد استفاده قرار می گیرد، مجوز دارد یا خیر؟ گفت: متن و ترانه این آهنگ مجوز لازم را از دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کرده و به تایید این دفتر رسیده است. اما موسیقی سریال یاد شده فاقد مجوز است و آنچه هم که باعث اختلاف نظر در برخی از رسانه ها شده بود، همین مسئله بود.
تدوین تفاهمنامه ارشاد و ناجا رو به اتمام
نوش آبادی در پاسخ به سوال دیگری در مورد تفاهم نامه ای که قرار است میان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیروی انتظامی (ناجا) منعقد شود، گفت: تدوین سند همکاری یاد شده در حال انجام است و قطعاً با حضور مسئولان عالی رتبه هر دو نهاد یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فرمانده ناجا، امضا خواهد شد. علت تاخیر در امضای این تفاهم نامه هم ضرورت دقت نظر در بندهای مختلف شیوه نامه و دستورالعمل های مرتبط با این تفاهم نامه است که باید با دقت تدوین شود.
سخنگوی وزارت ارشاد در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری در مورد مشکلات ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک تهران به جهت تامین اعتبارات لازم برای اجرا، گفت: واقعیت این است که هنوز دغدغه های ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک تهران برطرف نشده اما ما امیدواریم با پیش بینی اعتبارات مربوط به این دو امر هنری در بودجه سال آینده دغدغه ها به طور کامل رفع و همچنین نیازهای سخت افزاری این ارکسترها برطرف شود.
سهمیه بلیت خبرنگاران در جشنواره فیلم فجر محفوظ است
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که علت کاهش سهمیه کارت جشنواره فیلم فجر برای خبرنگاران را به یک سوم جویا شد، ضمن بیان اینکه امسال دو مکان مناسب هم برای خبرنگاران و هم برای مردم، پیش بینی شده تا فیلم های جشنواره را مشاهده کنند، گفت: کاخ مردمی جشنواره در پردیس سینمایی ملت و کاخ رسانه ای آن هم در برج میلاد خواهد بود. برای خبرنگارانی که موفق نشده اند کارت حضور خود را در این جشنواره دریافت کنند، کدی مشخص شده که با استفاده از آن کد می توانند بلیت رایگان را برای دیدن تمامی فیلم های جشنواره دریافت کنند.
نوش آبادی ادامه داد: البته ما این گله را می پذیریم و معتقدیم که فضا برای حضور خبرنگاران در تمام رویدادها از جمله جشنواره فیلم فجر، باید بیش از اینها فراهم باشد اما به هر حال محدودیت هایی وجود دارد و امکان حضور همه خبرنگاران از همه گروه های خبری و یا رسانه ها وجود ندارد.
سخنگوی وزارت ارشاد در پاسخ به پرسش دیگری در مورد همکاری برخی از هنرپیشه ها با شبکه ماهواره ای GEM و کانال «بدندید» گفت: وقتی ما با اصل همکاری هنرمندان با شبکه ماهواره ای یاد شده مخالف هستیم، قطعاً با همکاری آنها با کانال مربوطه هم مخالفیم. توصیه ما این است که هنرمندان ما خودشان را با وعده های سراب گونه این قبیل شبکه های معاند گرفتار نکنند چون نتیجه اش این خواهد بود که در داخل کشور با محدودیت در فعالیت مواجه خواهند بود و از همکاری با آن شبکه هم سودی نخواهند برد و بنابراین بهتر است هنرمندان ما اولویت را به حضور و فعالیت در داخل کشور بدهند.
نظر شما