مجتبی گهستونی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برگزاری دومین جشنواره مادران و پدران قصه گو اظهار کرد: امسال به مناسبت اینکه اهواز پایتخت کتاب است این جشنواره با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان برگزار می شود.
وی افزود: این برنامه توسط انجمن دوستداران میراث فرهنگی برای دومین سال با هدف زنده کردن، ضبط و ثبت فرهنگ شفاهی مردم و قصه هایی که به صورت سینه به سینه از مادران و پدران از نسل های گذشته تا به امروز منتقل شده برگزار می شود.
دبیر دومین جشنواره پدران و مادران قصه گو تصریح کرد: در این دوره ۱۰۶ قصه ضبط کردیم که در نهایت ۲۳ قصه به مرحله نهایی رسید.
گهستونی با اشاره به اینکه متأسفانه فرهنگ قصه گویی در خانواده های ایرانی بسیار کمرنگ شده عنوان کرد: به دلیل درگیری مردم با زندگی های روزمره و ورود تکنولوژی به زندگی آنها، خانواده گریز شدند و کمتر اوقات خود را در کنار هم می گذرانند. همچنین حتی کمتر فرصت گفتگو را با هم پیدا می کنند.
وی ادامه داد: به همین خاطر هر کسی در لاک شخصی خودش به جستجو در فضای مجازی می پردازد و نه رغبتی به شنیدن قصه داشته و نه قصه ای می گوید. به دلیل این نبود رغبت ها و از آنجایی که قصه گویی بخشی از میراث ناملموس یا معنوی کشور است، تصمیم گرفتیم تا با هدف ثبت و ضبط بخشی از فرهنگ شفاهی زندگی مردم در اقوام مختلف قصه ها را ضبط کنیم.
دبیر دومین جشنواره پدران و مادران قصه بیان کرد: از یک طرف تلاش کردیم از قالب های رسمی قصه گویی که برخی سازمان ها دنبال آن هستند خارج شده و از طرف دیگر می خواستیم به قصه گوهای مبتدی در شهرها و روستاهای مختلف انگیزه دهیم تا همچنان قصه بگویند و قصه بشنوند. خوشبختانه این موضوع باعث شده تا تأثیر مثبت برگزاری جشنواره را ببینیم.
گهستونی یادآور شد: این برنامه باعث شد تا قصه گوهای زن و مرد انگیزه ای برای تعریف قصه برای کودکان خود پیدا کنند. در واقع تلنگر جشنواره باعث شد که قصه هایی به ذهن آنها بیاید و تحریک به ثبت و ضبط آنها شوند.
تحکیم و تقویت قومیت های مختلف خوزستان از اهداف جشنواره
وی با اشاره به اینکه با ضبط قصه های اقوام مختلف نشان می دهیم که خوزستان رنگین کمانی از همه اقوام ساکن در خود است، ادامه داد: یکی از اهداف این جشنواره تحکیم و تقویت قومیت ها در استان است و خوزستان با همه اقوام ساکن در خود به خوزستان تبدیل می شود و این اقوام باید همیشه وجود داشته و پابرجا بمانند.
دبیر دومین جشنواره پدران و مادران قصه عنوان کرد: امکان دارد بعدها پرونده ای با عنوان فرهنگ قصه گویی در میان مردم خوزستان به یونسکو ارسال شود که در این خصوص کارشناسان مردم شناسی باید نظر دهند.
دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان با بیان اینکه این اتفاق باعث توجه به وجود تنوع قصه در نوع بیان و گویش فرهنگ بومی استان می شود، افزود: این اتفاق باعث می شود که این قصه ها به آثار مکتوب تبدیل شوند.
گهستونی با اشاره به روند ثبت و ضبط قصه ها و برگزاری جشنواره قصه گویی گفت: اتفاقات زیادی رقم خورد که این کار جمعی انجام و افراد زیادی در شهرهای مختلف اقدام به ثبت و ضبط قصه ها کردند و بار اصلی بر دوش آنها بود.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره در بعدازظهر امروز ادامه داد: مهمانان جشنواره علی خانجانی کارشناس قصه گویی و صاحب تألیفات متعدد در حوزه قصه گویی، طاهره گرمسیری از قصه گوهای شاخص خوزستانی، فروغ شاکریان و مهین رحیمیان مدیر مرکز شماره پنج کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اهواز هستند.
سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی خوزستان با بیان اینکه از همه کسانی که قصه هایشان ضبط شده تقدیر و تجلیل می شود، گفت: هیئت داوران جشنواره متشکل از یک کارشناس مردم شناسی، کارشناس موزه و کارشناسان انجمن تاریانا هستند که همگی در حوزه میراث فرهنگی تخصص دارند.
گهستونی با اشاره به پخش فیلم ۲۳ قصه منتخب و سخنرانی یک قصه گو در حضور هیئت داوران گفت: اجرای ساز دهنی بخش دیگری از این جشنواره است که زنده سازی قصه های قدیمی و ملودی های قدیمی را با ساز دهنی خواهیم داشت.
به گفته دبیر دومین جشنواره مادران و پدران قصه گو استقبال بسیار زیاد مردم در روز برگزاری جشنواره سال قبل آن هم در یک روز بسیار آلوده و پر از گرد و خاک باعث شگفتی و ترغیب آنها به برگزاری دور دوم جشنواره شد.
وی با بیان اینکه جشنواره مشتاقان زیادی داشت و افراد بسیاری در این دوره اصرار به ارسال قصه داشتند، عنوان کرد: چون دوست داشتیم فضا را به افراد جدیدتر بدهیم سعی کردیم ۹۰ درصد قصه هایی که پخش می کنیم جدید باشند. سال گذشته ۶۰ قصه ضبط و ۳۰ قصه از بین آنها پخش شد.
نظر شما