مدير آموزش شركت كنترل كيفيت هواي تهران در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به تحقيق صورت گرفته در اين زمينه اظهار داشت: مقايسه روند آلاينده ها در ايستگاههاي سنجش آلودگي هوا در مناطق داخل محدوده طرح تردد زوج و فرد خودروها و خارج از آن با مدت مشابه پس از اجراي طرح مذكور بيانگر اين است كه اجراي اين طرح در كوتاه مدت بازده مطلوبي در كاهش ميزان انتشار آلاينده ها در مناطق داخل محدوده اجراي طرح تردد نوبتي خودروها داشته است.
حشمت الله بسطامي افزود: اجراي چنين طرحي به صورت مقطعي در شهري مانند تهران كه علاوه بر تجمع بيش از حد منابع انتشار به لحاظ توپوگرافي و شرايط اقليمي نيز مستعد آلودگي هوا است ، نمي تواند درمان قطعي براي رفع كامل مشكل آلودگي هواي تهران باشد.
وي افزود: شرايط شكننده تهران بدون سرعت بخشيدن به اجراي طرح زيربنايي كاهش آلودگي هوا هر لحظه ممكن است با آغاز مجدد شرايط پايدار جوي در هم شكسته و كيفيت هوا بار ديگر در شرايط هشدار قرار گيرد.
بسطامي تصريح كرد: با اجراي اين طرح شايد آلودگي هوا در داخل محدوده طرح كاهش يابد اما با افزايش تردد خودروها در خارج از محدوده اجراي طرح ، به تدريج آلودگي هوا به داخل محدوده نيز راه پيدا خواهد كرد.
وي با اشاره به وضعيت حمل و نقل عمومي شهر تهران گفت: در حال حاضر مترو در شرايط اشباع است كه در اين وضعيت بار مسافران به ترتيب بر روي اتوبوس ، ميني بوس ، تاكسي ، خودروهاي مسافربرشخصي و راهي و موتورسيكلت سرازير مي شود.
بسطامي با تاكيد بر اينكه سيستم حمل و نقل عمومي كلانشهر تهران نيازمند يك حركت جهشي است ، تصريح كرد: تشويق شهروندان به عدم استفاده از خودرو شخصي در كنار توسعه زيرساخت هاي حمل و نقل عمومي ، بهترين و موثرترين راهكار كاهش بار ترافيك و آلودگي هوا در كلانشهر تهران است.
نظر شما