۱۸ فروردین ۱۳۸۵، ۱۲:۵۳

/ نگاهي اجمالي به برخي مشكلات استان خراسان رضوي /

خراسان رضوي برخلاف آوازه اش با شاخص هاي مطلوب فاصله زيادي دارد

خراسان رضوي برخلاف آوازه اش با شاخص هاي مطلوب فاصله زيادي دارد

علي رغم اينكه همه استان خراسان رضوي را جزو استان هاي توسعه يافته مي دانند، اما در مقايسه با اصفهان، اراك، شيراز، تهران و برخي استانهاي ديگر، استان خراسان رضوي تا كنون به حق خود ، كه با شاخص هاي مطلوب فاصله زيادي دارد نرسيده است.

به گزارش خبرنگار "مهر" در مشهد، استاني كه 1450 كيلومتر مرز مشترك با 2 كشور افغانستان و تركمنستان دارد 46 درصد ترانزيت كالا از مرزهايش صورت مي گيرد ، 18 درصد معادن مهم و فعال كشور در آن واقع است . رتبه اول در توليد زرشك و زعفران دنيا و رتبه اول كشوري در برخي محصولات زراعي را دارد و اقوام گوناگون از كرد و ترك و لر و بلوچ و عرب و فارس حقيقتا عنوان ايران كوچك را زيبنده نام آن كرده است.

فقر اعتباري؛ تمام مشكلات خراسان رضوي در يك جمله 

علي رغم اينكه همه اين استان را جز استانهاي توسعه يافته مي دانند اما در مقايسه با اصفهان ، اراك ، شيراز ، تهران و برخي استانهاي ديگر، استاني كه تاكنون به حق خود نرسيده است خراسان رضوي است چرا كه وجود مشهد به عنوان دومين كلانشهر مذهبي جهان اين استان را از تمام نقاط كشور متمايز مي كند . ورود سالانه 17 ميليون مسافر از جمله فرصت هاي طلايي براي اقتصاد اين استان است . اين همه در حالي است كه در سند چشم انداز 20 ساله كشور پيش بيني شده در سال 85 ، 40 درصد جمعيت ايران به اين شهر سفر كند.

اما نبود زير ساخت هاي گردشگري متوسط اقامت زائران را از 5 روز به 2 تا 3 روز كاهش داده است.

همچنين وجود بافت هاي فرسوده در اطراف حرم مطهر كه به قول نائب رئيس شوراي اسلامي شهر مشهد با اين روند 90 سال بعد به اتمام مي رسد نيز زيارت دلچسب را از زائران سلب مي كند.

و اين همه در شرايطي است كه بر طبق برنامه چهارم توسعه قرار است ورود گردشگر به خراسان به 25 ميليون نفر برسد و معلوم نيست با اين شرايط اين امر محقق مي شود يا نه ؟

  جدي ترين خطر و معضل جدي مشهد و استانهاي خراسان؛ منابع آبي

كاهش سالانه سه ميليارد متر مكعب از منابع آب تجديد شونده به دليل كاهش بارش سالانه , اضافه برداشت تا 7/1 ميليارد متر مكعب از آب هاي زيرزميني كاهش عمق سفرهاي آب زيزميني – اعلام 54 دشت ممنوعه و بحراني از 76 دشت موجود – پيشروي جبه آب شور در برخي دشت هاي استان حكايت از آستانه خطر جدي براي منابع آب غير سطحي در اين استان دارد و اين همه در شرايطي است كه كشاورزي نقش اول را در اشتغال و معيشت خراسان ايفا مي كند و 30 درصد اشتغال استان در اين بخش است در حالي كه متوسط سهم بخش اشتغال كشاورزي در كشور 23 درصد است.

و جالبتر آنكه 93 درصد كل آب مصرفي (سطحي و زيرزميني) خراسان در بخش كشاورزي به مصرف مي رسد.

در شرايطي كه برخي محصولات كشاورزي (گوجه , يونجه , چغندر قند , سيب زميني) كه در اين استان به عمل مي آيد نيازمند به آب بسيار بالا دارد برخي مسئولين استاني معتقدند بايد جهت گيريهاي توسعه در اين استان را از كشاورزي به سوي گردشگري و صنايع تغيير داد در حالي كه مسئولين ارشد بخش استان همچنان بر محور توسعه بودن كشاورزي تاكيد مي كنند.

اتباع بيگانه

هم مرز بودن خراسان با دو كشور افغانستان و تركمنستان علي رغم تمام فرصت هاي اقتصادي كه ايجاد مشكلاتي را نيز در زمينه هاي اجتماعي امنيتي و بهداشتي در پي داشته است.

اشغال 30 هزار فرصت شغلي توسط اتباع خارجي از مشكلات جدي در اين استان است از سوي قاچاق اقدامي مانند سيگار ، برنج ، چاي ، پارچه ، لوازم صوتي ، آرايشي ، دارو ، لوازم يدكي خودرو و مواد سوختي از مرزهاي خراسان افزايش يافته در حالي كه در سال 78 اين ميزان دو هزار و 857 قفر بوده اين رقم در سال 82 به 16 هزار و 422 فقره پرونده قاچاق رسيده است و يعني افزايش 14 برابري. 

فاصله استان خراسان رضوي از شاخص هاي مطلوب

به گزارش خبرنگار "مهر" در مشهد، در حالي كه ميانگين كشوري بهره مندي از آموزش عالي در كشور 33 درصد است اين رقم در خراسان رضوي 32 درصد است و در زمينه بهداشت نيز در ميان 27 استان كشور رتبه بهتر از 26 نصيب اين استان نشده است .

و در نهايت به لحاظ كل شاخص هاي تعريف شده در بخش هاي مختلف اقتصادي اجتماعي , فرهنگي و تربيت بدني خراسان رضوي با ضريب 20 درصد رتبه 16 كشوري قرار دارد.

حمل و نقل جاده اي ز مجموع 21 هزار كيلومتر راه در اين استان شش هزار و 400 كيلومتر راه شهري و 14 هزار و 600 km راه روستايي است.

تردد 25 هزار ناوگان باري اين استان را به يك محور اصلي در جاده هاي كشور تبديل كرده است كه به بالاترين درصد تصادفات و ملك مير نيز در سالهاي گذشته در اين استان بوده است كه با شناسايي 300 نقطه حادثه خيز در جاده هاي استان گام هاي خوبي در رفع اين مشكل برداشته شده اما اصلاح تمام اين نقاط نيازمند 220 ميليارد ريال اعتبار است.

از سوي نارضايتي ها در خصوص راههاي روستايي اين استان كماكان وجود دارد چرا كه تنها 40 درصد راه هاي روستايي اين استان داراي مشخصات فني است و از سوي مسئولين در توجيه كندي عمران تنها به يك عبارت اشاره مي كنند؛ اعتبارات.

تحول در صنعت خراسان رضوي در سال هاي اخير به علت نگاه زيربنايي

ارتقاء سه پله اي خراسان در فولاد و كسب رتبه سومي كشوري، تبديل شدن به مقام دوم توليد خودروي كشور با افتتاح پروژه ايران خودرو خراسان، نوسازي و اجراي طرح ساختار در 11 واحد نساجي استان و اختصاص 40 درصد از صادرات صنعتي و معدني خراسان به محصولات نساجي، كسب رتبه چهارم به لحاظ توسعه يافتگي صنعتي و معدني همگي نشان از يك افق روشن در صنعت اين استان را دارد اما در اين ميان كافي نبودن زيرساخت هاي مانند راه، گاز، آب، برق و تلفن مي تواند اين حركت رو به رشد  را با مانع روبرو كند در حالي كه در معادلات اقتصادي وجود زير ساخت ها نقش اصلي در توليد مقرون به صرفه را ايفا مي كند.

عسلويه دوم

شايد دير زماني كه هاشمي رفسنجاني رئيس جمهور وقت در مراسم افتتاح راه آهن تجن – سرخس – مشهد وقتي چند بار از منطقه ويژه اقتصادي سرخس به عنوان منطقه آزاد نام برد گمان نمي برد كه اين منطقه علي رغم سرمايه گذاري مناسب همچنان منطقه ويژه اقتصادي باقي بماند.

سرمايه گذاري بيش از 500 ميليارد ريالي مديران آستان قدس و تامين زيرساخت هاي اساسي شامل فرودگاه، راه آهن، شبكه آب، برق، گاز، سردخانه و انبار هنوز نتوانسته است اين منطقه را به جايگاه اصلي خود برساند وجود منابع غني انرژي ارزان داخلي، , مجاورت با منابع نفتي آسياي ميانه قرار گرفتن در كنار پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد (خانگيران) سبب شده تا كارشناس عنوان عسلويه دوم را زيبنده اين منطقه بدانند.

اما اينكه چرا اين منطقه همچنان به جايگاه خود نرسيده را بايد به علت عدم همكاري مناسب دولت دانست اين در حالي است كه شايد اگر از ميلياردها ريال كمكي به چابهار مي شود قسمتي نيز به منطقه ويژه اقتصادي سرخس تعلق مي گرفت شايد امروز بازارهاي هدف كشورهاي آسياي ميانه و افغانستان به راحتي در اختيار ايران بود.

 مواد مخدر واژه اصلي مشكلات امنيتي شرق كشور به ويژه خراسان رضوي

قرارگرفتن در جوار كشور توليد كننده 87 درصد ترياك دنيا و بدتر از آن افزايش كشت خشخاش علي رغم تمام ادعاهاي مسئولين دولت افغانستان همچنان ايران را به عنوان كوتاه ترين مسيرترانزيت اين تجارت مرگبار قرار داده است اما در اين ميان به رغم تمامي تلاشهاي قابل تقدير صورت گرفته در طي سالهاي گذشته شايد مشكل اصلي را بايد در اجرا نشدن اين اقدامات در كل طول نوار مرزي دانست و بر اين سخن اين مدعا كه بر طبق آمار از مجموع 38 تن كشفيات سال 82 در خراسان رضوي تنها 11 درصد از طريق مرزها وارد كشور شده است.

کد خبر 308497

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha