به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، علي اصغر سلطانيه در پاسخ به اين سئوال كه آيا سفر محمد البرادعي دبير كل آژانس بين المللي انرژي اتمي به موفقيت اخير ايران در زمينه غني سازي مرتبط بود، گفت : البرادعي به دعوت رئيس سازمان انرژي اتمي براي مذاكره و تعاملات وهمكاريهاي حال و آينده ايران و آژانس همچنين با توجه به آخرين تحولات از جمله بيانيه شوراي امنيت به ايران آمد.
وي اعلام كرد: در اين سفر مقرر شد گفت وگوهاي فشرده اي در روزهاي آينده ميان ايران و آژانس در تهران و آژانس ادامه يابد تا اندك سئوالات باقيمانده آژانس نيز پاسخ داده شود.
سلطانيه در گفت وگو با شبكه خبر با اشاره به شيوه ارجاع موضوع هسته اي كره شمالي به شوراي امنيت گفت : كره شمالي از ان پي تي خارج شد و اعلام كرد كه به بازرسان آژانس اجازه بازرسي نمي دهد؛ بر اين اساس موضوع اين كشور به شوراي امنيت ارجاع شد و شوراي امنيت گروه هاي بازرسي ويژه براي رسيدگي به اين موضوع تشكيل داد.
وي افزود : اين در حالي است كه بازرسان آژانس به طور مستمر در ايران حضور دارند و حتي همزمان با اعلام دستيابي ايران به غني سازي 3.5 درصد توسط رييس جمهور بازرسان آژانس در نطنز بودند.
نميانده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي تاكيد كرد : ما ضمن اينكه كوچكترين سازشي نسبت به حقوق غير قابل انكارمان در بحث هسته اي نداريم، تعامل با جامعه بين المللي و آژانس را ادامه خواهيم داد.
وي در خصوص انتقادات ايران به عملكرد آژانس، اين نهاد را به دو بخش دبير خانه و كشورهاي عضو تقسيم كرد و گفت : ما به طور كلي نسبت به آژانس بين المللي انرژي اتمي اين انتقاد را داريم كه با فشارهاي سياسي، پرونده كاملا فني ايران را به صرف آغاز تحقيق و توسعه به شوراي امنيت گزارش كرد و اين كار هيچ توجيه حقوقي نداشت.
سلطانيه انتقاد ديگر ايران به آژانس بين المللي انرژي اتمي را ورود بيش از حد بازرسان آژانس به مسائل جزئي و خارج از مباحث مربوط به چارچوب ان پي تي خواند و افزود : با توجه به اثبات بي اعتبار بودن ادعاها در خصوص مناطق نظامي ايران از جمله پارچين آژانس نبايد بيش از اين بر اساس ادعاهاي واهي درخواست بازرسي كند.
سلطانيه در پاسخ به اين سئوال كه آيا طبق گفته البرادعي در تهران تعليق مجدد فعاليت هاي هسته اي ايران تنها گشاينده مسير ديپلماتيك حل موضوع هسته اي ايران است گفت : با توجه به موفقيت جديد ايران در غني سازي، فضاي جلسه گفت وگو با البرادعي و نوع ادبيات مقامات آژانس كاملا متفاوت از قبل بود كه اين نشانگر جايگاه جديد ايران و قابل افتخار است.
به گزارش "مهر"، وي در ادامه سخنان خود افزود : البرادعي صراحتا گفت كه ايران به موفقيت هايي دست يافته است اما از شما مي خواهم كه به درخواستهاي شوراي حكام عمل و در خصوص مسائل باقيمانده همكاري كنيد ، بر اين اساس مقرر شد جلساتي در تهران و وين براي حل موضوعات باقيمانده تشكيل شود تا دبيرخانه آژانس اين پرونده را تكميل كند و موضوع از دستور كار شوراي حكام خارج شود.
نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي تصريح كرد : البرادعي در اين سفر به صراحت اذعان كرد كه انعكاس موضوع ايران به شوراي امنيت به دليل ناتواني آژانس يا مسائل راستي آزمايي نبوده است و دبير خانه آژانس و بازرسانش هيچ گاه اعلام نكرده اند كه ايران پايبندي نداشته است بلكه شوراي حكام و برخي از اعضا با توجه به لغو تعليق داوطلبانه به بهانه اينكه ايران به اعتماد سازي ادامه نمي دهد موضوع را به شوراي امنيت گزارش كرده اند .
سلطانيه در خصوص مذاكرات ايران با ساير كشور ها به ويژه مذاكره با فرستاده چين به تهران در روزهاي اخير توضيح داد : مذاكرات ايران با روسيه و چين و كشورهاي عضو عدم تعهد در تهران و پايتخت هاي اين كشورها در راستاي ابهام زدايي از فعاليت هاي هسته اي ايران و و تبيين تحولات و مواضع ادامه دارد و سفر فرستاده چين نيز كه قرار است در اجلاس 1+5 مسكو نيز شركت داشته باشد در اين راستا صورت گرفت .
وي با اعلام اينكه هنوز برنامه اي براي تشكيل جلسه فوق العاده براي ارائه گزارش البرادعي به شوراي حكام در آستانه نشست آتي شوراي امنيت تدارك ديده نشده است اعلام كرد : احتمالا گزارش البرادعي به صورت مكتوب در اختيار كشورهاي عضو شوراي حكام قرار خواهد گرفت و و همزمان يك كپي از آن به شوراي امنيت ارسال خواهد شد.
نماينده ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي در پايان تاكيد كرد : ايران از مذاكره با كشورهاي مختلف در چارچوب زماني مشخص و در راستاي ابهام زدايي از فعاليت هاي هسته اي بويژه در زمينه عدم انحراف در غني سازي استقبال مي كند.
نظر شما