۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۳:۵۲

روزنامه فايننشال تايمز:

آمريكا در حال از دست دادن نفوذ ديپلماتيك،نظامي واقتصادي خود در خاورميانه است/ ايران بايد در همه فرايندها به طور مستقيم مشاركت كند

آمريكا در حال از دست دادن نفوذ ديپلماتيك،نظامي واقتصادي خود در خاورميانه است/ ايران بايد در همه فرايندها به طور مستقيم مشاركت كند

خبرگزاري مهر - گروه انرژي هسته اي: برخي شخصيتهاي برجسته و استراتژيستهاي آمريكايي معتقدند كه واشنگتن بايد در برابر برنامه هسته اي ايران از هر گونه اقدام شتابزده بپرهيزد و به منظور جلوگيري از هرگونه فاجعه اي، دورنماي خاورميانه و چالشهاي آن را در نظر بگيرد و از سوي ديگر بايد ايران را نيز در همه فرايندها مشاركت دهد.

به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه فايننشال تايمز در تحليلي نوشت: آمريكا از شوراي امنيت سازمان ملل مي خواهد تا اقدام سخت تري را عليه ايران اتخاذ كند،اما منافع تجاري و سياسي ديگر كشورهاي عضو،به ويژه روسيه و چين،ممكن است مانع از اقدام قاطع شوراي امنيت شودوبسياري هم نگران اين مسئله هستند كه اقدام قاطع تر شوراي امنيت مقدمه اي براي آغاز يك جنگ باشد. 

" چاك هاگل " Chuck Hagel  سناتور جمهوريخواه و عضو ارشد كميته روابط خارجي سناي آمريكا،نويسنده اين تحليل خاطر نشان مي كند كه هم پيمانان آمريكا تنها درصورتي از يك اقدام قاطع عليه ايران حمايت مي كنند كه ازانجام يك راه حل ديپلماتيك و از راه مذاكره مطمئن باشند. بي ميلي مداوم آمريكا در مشاركت ايران، كشورهاي ديگر را در حمايت از آن به خصومت وا مي دارد و احتمالا آنها را به مخالفت عليه اين اقدامات سخت تر تحريك مي كند.

فايننشال تايمز اينگونه ابراز عقيده مي كند:سياست استراتژيك آمريكا نسبت به ايران بايد جامع باشد وشامل يك ديدگاه با استفاده ازذره بين هاي بيشترنسبت به ايران وكل منطقه خاورميانه باشد.اين يك اشتباه استراتژيك است كه فكر كنيم آمريكا مي تواند به طور موفقيت آميزي دنباله رو يك سياست باشد كه منافع ايران و آمريكا را به خطر بيندازد.

به عقيده نويسنده،موضوع عراق،تواناييهاي هسته اي، تروريسم و نفت بخشي از يك بازي پازل ايراني هستند كه نمي توانند در يك زمان به تنهايي نقش ايفا كنند. فهرست مشخصي از واقعيتهاي خاورميانه گزينه ها و سياستهاي آمريكا را شكل مي دهند.

به گزارش مهر،درادامه اين تحليل آمده است: اوضاع در خاورميانه درحال بدتر شدن و خطرناكتر شدن است. آمريكا در حال از دست دادن نفوذ ديپلماتيك،نظامي واقتصادي خود در منطقه - مخصوصا در عراق - است. حماس از طريق انتخابات قانوني، كنترل دولت فلسطين را بر عهده دارد و تروريسم در اين منطقه همچون در ديگر نقاط جهان درحال افزايش است. مصر، سوريه و لبنان همگي با چالشهايي روبرو هستند كه نشان از بدتر شدن اوضاع در اين منطقه است.

فايننشال تايمز ادامه مي دهد: نفت مورد نياز براي اقتصاد جهاني در خطر مداومي قرار گرفته است.اسرائيل به تلاشهاي خود براي يك جهان با غير قابل پيش بيني بودن آن ادامه مي دهد و اين واقعيت خاور ميانه است.

هاگل خاطر نشان مي كند كه هرگونه راه حل واقعي براي ايران نيازمند يك ديدگاه ديپلماتيك است كه دورنماي منطقه را همچون منافع و اختلافهاي هر دو كشور، در نظر بگيرد.هيچ راه حل ديپلماتيكي براي ايران وجود ندارد، مگر اينكه منافع گسترده تر ايران، آمريكا ، منطقه و جهان همگي در نظر گرفته شوند.

به عقيده هاگل، آمريكا بايد ايران را به طور مستقيم با يك دستورالعمل براي همه بخشهاي توافق و عدم توافق مشاركت دهد. و اين كار هم فقط از طريق فرايند ديپلماتيك سخت امكان پذير است به گونه اي كه مسير به طرف يك راه حل و تطابق  هدايت شود و ايران، آمريكا و خاورميانه وهمپيمانان آن را در موضعي قرار دهد تا از حريق گسترده در خاور ميانه و فاجعه جهان جلوگيري به عمل آورد. 

فايننشال تايمز ادامه مي دهد:ايران يك كشور پيچيده است  كه داراي يك فرهنگ متمدن و بالاي 5 هزار ساله است.

نويسنده يك بار ديگر به اين مسئله اشاره مي كند كه آمريكا نبايد به طور شتابزده عمل كند. اگر هر دو طرف همچنان ادامه دهند،ما خود را در گوشه خطر و گزينه هاي بن بست نامعتبري خواهيم ديد.

به گزارش مهر، هاگل در ادامه راهكاري هاي خود مي نويسد: آمريكا با همكاري هم پيمانانش بايد به سوي يك سري اقدامات براي رايزني با ايران حركت كند. اين يك مذاكره نيست. در نهايت هر نوع راه حلي به احتمال زياد نيامند تضمين هاي امنيتي براي ايران است.

به عقيده هاگل،آمريكا بايد با تفكر درمورد ايران تصميم بگيرد ، يعني بر خلاف آنچه كه در مورد عراق انجام داد. يك گزينه نظامي يك راه حل طولاني مدت براي جلوگيري ازايران نيست.حمله به ايران و تخريب تاسيسات هسته اي آن تونايي و دانش ايران را تخريب نمي كند .

نويسنده به ديگر تبعات چنين اقدامي اشاره مي كند،آنجا كه مي نويسد: يك چنين اقدامي اراده ايرانيان را مصمم ترمي كند. يك گزينه نظامي خشم مردم در خاورميانه و جهان اسلام را شعله ورمي كند و امنيت آمريكا ومنافع اقتصادي و استراتژيك جهان را فلج مي كند.

فايننشال تايمز ادامه مي دهد : آمريكا نبايد اجازه دهد كه در خاورميانه ، جهان اسلام و بين دوستان و هم پيمانان خود در سازمان ملل منزوي شود. اين مسئله براي موقعيت جهاني و نفوذ و توانايي آن بسيار مهم است.

هاگل مي افزايد: ما به اين نوع تفكر ابتكاري و ديپلماسي در زمان كنوني نياز داريم - شايد بيش از هر زمان ديگري از زمان بحران موشكي كوبا. اين اقدام هنوز دير نشده است.

کد خبر 322947

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha