به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، شهرستان مراغه با جمعيتي بالغ بر 230 هزار نفر يكي از شهرهاي داراي بافت تاريخي و قديمي آذربايجان شرقي است كه در جنوب كوه سهند و جنوب شرقي درياچه اروميه و در 130 كيلو متري شهر تبريز واقع شده است .
اين شهر ميليونها سال قبل در دوره دوم و سوم زمين شناسي ، قبل از فوران آتشفشان سهند محل استقرار و زندگي حيوانات عظيم الجثه بوده ، فسيل هاي كشف شده از 32 گونه پستانداران و 2 جنس از پرندگان منطقه فسيلي مراغه را به بهشت فسيلي جهان معروف كرده است به همين دليل بسياري از گردشگران از كشورهاي ديگر براي ديدن نمونه هايي از فسيل هاي مكشوفه اين شهر سفر مي كنند.
شهر مراغه به لحاظ موقعيت جغرافيايي و آب و هواي مناسب و طبيعت سر سبز و زيبا ، صنايه دستي و سنتي ، آثار و بناهاي تاريخي و فرهنگي بي شمار ، باغات گسترده و جاذبه هاي وسيع گردشگري داراي شهرت جهاني وبده و سالانه مورد بازديد هزاران نفر از گردشگران داخلي و خارجي قرار مي گيرد .
گنبد سرخ ، گنبد مدور ، گنبد كبود ، گنبد غفاريه ، مسجد جامع مراغه ، مسجد طاق ، مسجد ملارستم ، كليساي مراغه ، سراي ميرزاملكم ، مقبره و موزه اوحدي ، سد علويان ، پارك مارال ، موزه مراغه ، مقبره آقالار ، معبد مهر و... از جمله آثار تاريخي شهرستان مراغه به شمار مي رود.
اين شهر علاوه بر طبيعت روح بخش و دلپذير و تاريخ و تمدن پيوسته خود كانون پژوهش ، مطالعه و تدريس علم ، ادب و هنر نيز بوده و نخبگان فرهنگ ساز و شخصيتهاي بزرگي را مانند امام فخر رازي ، سهروردي ، خواجه نصيرالدين طوسي، علامه حلي ، علامه شيرازي ، اوحدي مراغه اي و.. در دامان خود پرورش و به جهان اسلام عرضه كرده است .
خواجه نصيرالدين طوسي پس از انتخاب مراغه به عنوان اولين پايتخت ايلخانيان ، رصد خانه بزرگي را و با گردآوري دانشمندان علوم مختلف از اقصي نقاط جهان و گردآوري كتابخانه 400 هزار جلدي ، رصد خانه مراغه را به بزرگترين مركز دانشگاهي جهان اسلام تبديل ساخت.
نام مراغه هميشه با نام رصد خانه خواجه نصيرالدين طوسي همراه است اين رصد خانه كه در سال 657 هجري قمري به همت خواجه نصيرالدين طوسي در مدت 15 سال بنا شد ، يكي از بزرگترين رصد خانه هاي جهان به شمار مي رفته كه امروزه از اين مركز پژوهشي و نجومي چيز زيادي باقي نمانده و قرار است در آينده نمايشگاهي از آثار و ابزار آلات نجومي در آن برپا شود .
اثر تاريخي " معبد مهر " نيز در جنوب گورستان تاريخي روستاي ورجوي قرار دارد كه قبل از اسلام پرستش گاه خورشيد و محل برگزاري مراسم خاص مهر پرستان بوده و بناي آن احتمالا در زمان ساسانيان و اشكانيان انجام شده است ، در دوره اسلامي اين محل به مسجد ومقبره ملامعصوم از علما معروف مراغه در قرن 13 ه ق تبديل شده است .
اين معبد كه مي توانست به خودي خود سهم زيادي در جذب گردشگران مراغه داشته باشد اما هم اكنون بدليل عدم رسيدگي ، مرمت و حفاظت سازمان ميراث فرهنگي به خرابه اي تبديل شده است كه در گوشه گوشه آن چيزي جز زباله و خاك مشاهده نمي شود .
به گزارش مهر ، به رغم اينكه مراغه به لحاظ دارا بودن آثارتاريخي فراوان ، منحصر به فرد و بي نظير يكي از قطبهاي گردشگري كشور به حساب مي آيد اما عدم هماهنگي ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مراغه ودستگاههاي اجرايي اين شهر به خصوص شهرداري باعث شده آثار تاريخي اين شهر در معرض نابودي قرار گيرد و ساماندهي اين آثار نيز با مشكل مواجه شود.
امكانات اقامتي و پذيرايي شهرستان مراغه نيز بسيار محدود است به طوري كه در اين شهر تنها يك هتل 3 ستاره براي استفاده مسافران و گردشگران وجود دارد كه آن نيز نياز به تعمير دارد.
در هر حال وقت آن رسيده كه مسئولان براي دست يافتن به اهداف برنامه چهارم توسعه و جذب تعداد زياد گردشگر و توريست ، فكري به حال توسعه زيرساختها و افزايش مراكز اقامتي و رفاهي ، مرمت و ساماندهي بناهاي تاريخي دراين شهر نمايند كه مطمئنا چنانچه بتوانيم اين مشكلات را برطرف كنيم ، جاذبه هاي تاريخي و فرهنگي موجود در مراغه به علاوه فراهم كردن حداقل امكانات ، خود به خود باعث جذب گردشگران بي شمار مي شود.
نظر شما