۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۸:۳۷

دكتر علي خرم : هيچ پيشنهادي نبايد ايران را از آنچه دست يافته به عقب براند

دكتر علي خرم : هيچ پيشنهادي نبايد ايران را از آنچه دست يافته به عقب براند

يك تحليلگر مسائل بين الملل ارسال نامه رئيس جمهوري ايران به بوش را بال دوم ديپلماسي ايران در موضوع هسته اي خواند و گفت: يك بال ايران استحكام و پايداري بود و بال ديگرش كه امروز نمايان گشته است مي تواند مشورت و هماهنگي باشد و اين دوبال ايران را در عرصه بين الملل به يك بازيگر مبرز تبديل خواهند كرد.

دكتر علي خرم در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر"، در خصوص چرخش ديپلماسي غرب در برابر مساله هسته اي ايران و روي آوردن دوباره به بحث مذاكره و پيشنهاد اعطاي مشوق توضيح داد: اجلاس 1+5 در نيويورك كه روز دوشنبه گذشته برگزار شد نشستي تعيين كننده بود و بسياري مسائل طي آن روشن شد.

وي افزود: در اين اجلاس روشن شد كه اعضاي شوراي امنيت براي پيش بردن موضوع ايران به صورت غير قانوني و غير حقوقي اجماع ندارند و روسيه و چين و بقيه كشورها اگر امروز به چنين كاري تن دهند در آينده بايد جوابگوي يك سوال بزرگ حقوقي باشند كه بدون اثبات اتهام ايران و بدون پيدا كردن راه حقوقي پرونده ايران را به شوراي امنيت برده اند.

دكتر خرم دليل ديگر چرخش مواضع را دليلي سياسي مبني بر عدم تمايل روسيه ، چين و حتي كشورهاي اروپايي براي تبعيت از رفتار تند روانه آمريكا خواند و گفت : روسها مايل نبودند وارد بازي آمريكاييها شوند و اروپاييها نيز متوجه شدند كه نمي توانند بصورت تمام عيار از آمريكا حمايت كنند .

وي تصريح كرد : اروپايي ها نيز به اين نتيجه رسيدند كه حمايت از طرح هاي خطرناك آمريكا بدون برداشت حقوقي از موضوعات جهاني مي تواند بي نتيجه يا مضر باشد و بهتر است به گفته وزير خارجه آلمان وارد بازي كه سرانجام آن را نمي دانند، نشوند.

اين استاد دانشگاه همچنين تهديدات تهران را مبني بر ممانعت از ورود بازرسان در صورت هر گونه تند روي عليه ايران و امكان خروج از ان پي تي را از ديگر دلايل روي آوردن طرفهاي درگير در مساله هسته اي ايران به ميز مذاكره و بررسي مشوقهاي تجاري و امنيتي دانست و گفت : آنها فهميدند كه تندروي مي تواند نتيجه معكوس در بر داشته باشد و به اين ترتيب در حقيقت اروپاييها از آمريكا و انگليس جدا شدند و مواضعي شبيه به روسيه و چين اتخاذ كردند .

وي نامه دكتر احمدي نژاد به بوش را دليل ديگر تغيير رفتار غرب خواند و گفت : همزمان با تشكيل اجلاس 1+5 در نيويورك خبر نامه رئيس جمهور ايران به رئيس جمهور آمريكا منتشر شد و از جهات متعدد آمريكايي ها را در برابر آنچه سعي داشتند به جامعه جهاني القا كنند خلع سلاح كرد .

خرم توضيح داد : نفس نامه نشان مي دهد كه ايران نمي خواهد نظام بين المللي را به چالش بكشد و اهل ديالوگ و تفاهم است ، حتي حاضر است به دشمن ديرينه خود بصورت ابتكاري نامه بنويسد .

وي افزود : اين نامه نشان مي دهد كه ايران قصد دارد در سطح بين المللي مسئوليت بپذيرد و نقش ايفا كند و آنطور كه گفته مي شد در پي جنگ نيست .

خرم با بيان اينكه با مجموعه اين شرايط در حال حاضر از التهاب فضاي سياسي پيرامون موضوع هسته اي ايران كاسته شده است گفت : از اين پس همه چيز به بازي ايران بستگي دارد اگر ايران در چارچوب نامه اي كه نوشته است نشان دهد كه اهل ديالوگ و هماهنگي و همكاري است، بحران هسته اي در آخرين لحظات از شرايط سخت خارج مي شود.

وي ارسال نامه رييس جمهور ايران به بوش را بال دوم ديپلماسي ايران در موضوع هسته اي خواند و گفت : يك بال ايران استحكام و پايداري بود و بال ديگرش كه امروز نمايان گشته است مي تواند مشورت و هماهنگي باشد و اين دوبال ايران را در عرصه بين الملل به يك بازيگر مبرز تبديل خواهند كرد .

اين استاد دانشگاه با اشاره به جمله معروف امام خميني (ره) كه بعد از صلح با عراق فرمودند ما در صلح به همان اندازه ثابت قدم هستيم كه در جنگ بوديم تاكيد كرد : حركت ايران كه با نوشتن نامه به رييس جمهور ايران آغاز شده نبايد صرفا حركتي تاكتيكي باشد .

وي در خصوص پيشنهاد جديد اروپاييها در مورد ارائه مشوق اقتصادي و تجاري و امنيتي به ايران در قبال صرفنظر كردن از بخشي از حقوق مسلم ايرانيان گفت : اروپايي ها در حقيقت با اين پيشنهاد به وضعيت 9 ماه پيش بازگشته اند اما شرايط ايران نيز نسبت به 9 ماه قبل تغيير قابل ملاحظه اي داشته است .

خرم افزود : در پاسخ به هيچ مشوقي ايران نبايد در درازمدت از غني سازي دست بردارد و در كوتاه مدت نيز نبايد از جاييكه به آن رسيده به عقب برگردد.

وي پذيرش شرايط موقتي را براي رسيدن به توليد صنعتي قابل بررسي دانست و گفت : ما در نهايت مي توانيم به صورت تركيبي عمل كنيم يعني هم سوخت بخريم و هم خود توليد كنيم .

اين تحليلگر مسائل بين الملل در پايان نامه احمدي نژاد به بوش را زمينه ساز تقويت موضع مخالفان افراط گرايي در آمريكا خواند و در خصوص واكنش ساير طرفها به تغيير روابط ايران و آمريكا گفت : اروپايي ها از نزديك شدن ايران و آمريكا بدشان نمي آيد چون هر چه اين رابطه خصمانه تر باشد تحت فشار آمريكا نمي توانند روابطشان را با ايران گسترش دهند. ، اما در مورد رژيم صهيونيستي وضع فرق مي كند اسرائيل احساس مي كند نزديك شدن رابطه ايران و آمريكا سمي مهلك است.

کد خبر 325106

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha