۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۱:۵۲

جايگاه اماكن مذهبي در ميراث معنوي و فرهنگي كشور - 1

انتقال فرهنگ، تمدن و معنويت از طريق اماكن مذهبي

انتقال فرهنگ، تمدن و معنويت از طريق اماكن مذهبي

خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه : بي ترديد هنر هر ملت بيانگر نحوه انديشه، جهان بيني، معتقدات و سنتهاي آن مردم است. هر چه بنيادهاي فرهنگي ملتي استوارتر و ريشه دارتر باشد تجليات هنري آن ملت نيز طي تاريخ تكامل آن يكنواخت تر و از نوسانات، تحولات و گسستگيهاي بيشتري برخوردار است. هنر ايراني و اسلامي ايران زمين نيز به عنوان گنجينه اي عظيم و شگفت انگيز به خوبي مؤيد اين تحولات، تاريخ، تمدن و فرهنگ ايران اسلامي است .

به گزارش خبرنگار مهر، نظري اجمالي به معماري ايران در عهد باستان اين حقيقت را آشكار مي سازد كه معماري ايراني بر سه اصل آسايش، استحكام و انبساط پايه گذاري شده ست .

هنر در ايران به قدمت تاريخ است و معماري از كهن ترين هنرهاي ايراني است، بر اساس آنچه از نوشته هاي تاريخي به دست مي آيد، هنر و صنعت از 5000 سال قبل از ميلاد در ايران زمين ريشه و نشان دارد و به همين دليل است كه تمامي گستره اين مرز و بوم، به ويژه روستاهاي فعلي، مانند كتاب زنده اي از تاريخ، معماري و هنر ايراني و اسلامي جلوه گر هستند .
 
نظري كوتاه و اجمالي به هر يك از يادگارهاي تاريخي، تاريخ چند هزار ساله اين خاك پهناور را نمايش مي دهد .

وقتي به منابع تاريخي مراجعه مي كنيم، اين حقيقت بر ما روشن مي شود كه كمتر روستائي در ايران وجود دارد كه در آن معابد باستاني و اماكن زيارتي و مذهبي با ويژگيهاي خاص معماري ايراني وجود نداشته باشد .

پاسارگاد، تخت سليمان، ارگ بم ، چهل ستون، عالي قاپو و مسجد امام اصفهان نمونه هايي از آثار تاريخي به جا مانده از تمدن گذشتگان هستند كه علاوه بر جلال و شكوه و شگفتي كه به لحاظ عظمت معماري و ساختار در بينننده ايجاد مي كنند، گوياي تاريخ و تمدن با شكوه ايراني نيز هستند .

پس از ورود اسلام به سرزمين پهناور ايران، فرهنگ و هنر اين پهنه با عوامل تازه اي تركيب شد . برخورد و آميزش عنصر ايراني با جريانهاي فرهنگ، هنر و انديشه اسلامي سيماي تازه اي به هنر ايراني بخشيد، بدون آنكه هويت و روح آن را تغيير دهد .

معماري در ايران پس از اسلام از رنگارنگي پربار، طراحي، ظرافت و دقت نظر بي نظيري برخوردار شد و البته شك نيست كه اوج اين بازآفريني در آثار هنري دوران صفوي قابل مشاهده است .

معماري ايران، شناسنامه معتبر مردم در اين سرزمين از دورترين زمانها است . در معماري ايراني آداب و رسوم، مراسم مذهبي، روحيه، اخلاقيات، انديشه و عقيده نسلها به خوبي مشهود است، اين ويژگي نه تنها در بناهاي عظيم ، بلكه در ابنيه كوچك نيز نمود دارد .

از دوره اشكانيان در معماري رسمي ايران ساختن گنبد مرسوم شد. از همان روزگار گنبدها روي چهار طاق گوشه بنا مي شد .


پس از آنكه اسلام ايران را فرا گرفت ، معماري مردم اين سرزمين غني، خود را با لوازم و آئين جديد سازگار كرد .

تزئينات رايج در معماري كهن ايراني با همه ويژگيهاي خود از گچ بري و آرايش با كاشي لعابدار و غيره به معماري اسلامي ايران انتقال يافته است .

بي ترديد هنر هر قوم بازگوكننده نحوه انديشه، جهان بيني، معتقدات و سنتهاي آن قوم است . هر چه بنيادهاي فرهنگي ملتي استوارتر و ريشه دارتر باشد تجليات هنري آن ملت نيز طي تاريخ تكامل آن يكنواخت تر و از نوسانات، تحولات و گسستگيهاي بيشتري برخوردار است .

هنر معماري بي شك يكي از بارزترين مظاهر تمدن هر قوم و ملت بوده و نحوه برخورد آن ملت با مسائل مربوط به حيات و بينش آنها را از جهان هستي به خوبي بيان مي كند .

بر اساس اعلام منابع تاريخي كهن ترين نمونه قابل ذكر از ميان بناهاي باستاني كه در كشور ما شناخته شده معبد چغازنبيل واقع در خوزستان است .

اين پرستشگاه باشكوه كه  حدود 90 متر از سطح دريا ارتفاع دارد، بزرگترين اثر معماري برجاي مانده از تمدن عيلامي است كه تاكنون شناسايي شده ، مصالح اصلي بنا خشت  است و پوششي از آجر به منظور حفاظت ، خشتها را در برگرفته است .

پس از گذشت ساليان بسيار از خلق آثار ايراني و اسلامي، در مي يابيم كه آثار مذهبي ، بخشي از آثار تاريخي و معنوي ايران را شامل مي شوند و اعتقادات ، باورها و معنويت از جمله ميراث ماندگاري هستند كه از طريق اماكن مذهبي منتقل مي شوند .
 
اغلب بناهاي مذهبي ايران ، به ويژه مساجد، از معماري خاصي برخوردار هستند ، چرا كه سازندگان آنها به دليل قداست و معنويت اين پايگاههاي مذهبي ، اوج هنر و معماري را در آنها  به كار برده و اثري بديع و زيبا را خلق كرده اند، اين زيبايي و شكوه به قدري است كه پس از گذشت سالها، چشم هر بيننده اي خيره شده و مجذوب عظمت و جلال بناهاي مذهبي و تاريخي كشور مي شود .

بناهاي تاريخي و بسيار ارزشمندي كه از شهرت جهاني نيز برخوردار هستند ، تنها در دوره زماني خاص خود كاربري داشته و در حال حاضر تنها فضايي براي گردشگري و آشنايي با تاريخ گذشتگان هستند ، تخت جمشيد از جمله اين بناها محسوب مي شود .

در مقابل اماكني هستند كه پس از گذشت هزاران سال هنوز كاربري خود را داشته و با صلابت، پذيراي مشتاقان هستند ، اين بناها عليرغم اينكه فضايي براي گردشگري و كسب اطلاع از تاريخ، هنر و معماري گذشته هستند ، همچنان استوار، محل عبادت و معنويت نيز بوده و كاربري اصلي خود را حفظ كرده اند .

با قاطعيت مي توان گفت بخش عظيمي از جلوه هاي هنر و زيبايي در آثار مذهبي جلوه گر است .

براي حفظ و نگهداري از اين آثار كه جزو ميراث فرهنگي كشور محسوب مي شوند، مي بايست فعاليتهاي مناسب و شايسته اي صورت گيرد .
 
در هر كشوري بيشترين شكوه و جلال مربوط به آثار مذهبي است ، مساجد يكي از اين آثار مذهبي هستند كه علاوه بر ايران در بسياري از كشورها، نمونه هاي آن وجود دارد و اغلب نيز نمادي عيني  از هنر، معماري، زيبايي و معنويت هستند .

حفظ اين آثار ارزشمند از ضرورتهاي انكار ناپذيري است كه مي بايست با تأمين نيازهاي مادي و معنوي عملي شده و در راستاي ترميم ، مرمت و استفاده صحيح و مناسب از آنها فعاليتهاي لازم صورت گيرد.

در كشور اسلامي ايران اماكن مذهبي تركيبي از فرهنگ ايراني و اسلامي هستند و مي توان گفت جوهره اصلي ميراث فرهنگي را، فرهنگ مذهبي تشكيل مي دهد و مايه و بطن اصلي اين جوهره  نيز اماكن مذهبي هستند .

معماري اماكن مذهبي ايران مي تواند الگوي معماري كشور باشد ، در حال حاضر معماري كشور از الگوي مشخصي پيروي نمي كند، در اين شرايط مي توان با تأسي از بناهاي اسلامي سراسر كشور، معماري مشخصي را به عنوان شاخصه ، براي معماري ايران زمين در نظر گرفت .

بي شك آثار مختلف ، متنوع و متعدد به جاي مانده از گذشتگان ، به ويژه  اماكن مذهبي  بيانگر موضوعات و موارد مختلفي هستند كه مي بايست مورد توجه قرار گرفته و با تحقيق و مطالعه، تاريخ ثبت شده در دل آنها را استخراج كرد .

ميراث معنوي، اعتقادات و باورهاي ما ايرانيان را تشكيل مي دهد در اين ميان بخش اعظمي از اعتقادات ايراني - اسلامي، در قالب مساجد و ديگر اماكن مذهبي، به عنوان پايگاه هايي معنوي و اعتقادي براي عبادت و زيارت ، جلوه گر مي شوند .

بخشي از مساجد كشور به دليل ويژگي هاي خاص معماري و تاريخي به ثبت ملي رسيده اند، اما صرف نظر از اينكه مسجدي ثبت ملي شده باشد يا خير، از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و در هر حال بيانگر تاريخ، هنر ، معماري  و هويت ايرانيان مسلمان هستند .

البته بايد توجه داشت كه آثار مذهبي سرزمين پهناور ايران، به مساجد و زيارتگاهها ختم نمي شود، بلكه اماكن مذهبي ساير اديان نظير مسيحي و يهودي نيز در ايران از  جايگاه خاصي برخوردار بوده و ويژگيهاي معماري و معنوي آنها نيز به نوعي مؤيد سير تاريخي معماري و هنر در ايران است .

كليساها و كنيسه هاي بسياري در نقاط مختلف كشور به صورت پراكنده وجود دارد كه ويژگيهاي اغلب آنها نيز به لحاظ معماري و بافت تاريخي، منحصر به فرد بوده و بنا را واجد چنان مشخصاتي كرده كه در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده و مورد توجه و مراقبت مناسب سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قرار دارند .

تهران، اصفهان و آذربايجان غربي وشرقي از جمله مناطقي هستند كه اماكن مذهبي يهوديان و مسيحيان يعني كنيسه ها و كليساهاي تاريخي را در خود جاي داده اند .

کد خبر 325810

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha