به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه فايننشال تايمز در تحليلي نوشت: جهان به لحظه حساسي در برنامه هسته اي ايران وارد مي شود،هر گونه تصميم در اين لحظه ممكن است به درگيري منجر شود و يا با مديريت بحران يك مصالحه كارآمد حاصل شود. ممكن است راه حلي هم وجود نداشته باشد، اما اگر اميدي براي يك راه حل وجود داشته باشد، پارامترهاي استراتژيك و تاكتيكي سياست ايران بايد تغيير كند.
نويسنده خاطر نشان مي كند كه تاكنون پيچيدگي در اهداف واشنگتن وجود داشته است. گزينه هاي سياسي كه پيشنهاد شده است به نظر مي رسد كه به سوي تحريم و يا اقدام نظامي پيش مي روند.
فايننشال تايمز در بخش ديگري به تبعات ناگوار اقدام نظامي عليه ايران اشاره مي كند و مي نويسد: يك حمله نظامي ممكن است بهاي نفت را به 100 دلار در هر بشكه افزايش دهد؛ به طور مثال رزمايش نظامي ايران و آزمايش موشكهاي آن كه ماه گذشته در تنگه هرمز صورت گرفت ، يادآور همين مسئله است.
به نوشته اين روزنامه، از سوي ديگر حمله آمريكا به عراق نفوذ شيعه را براي اولين بار در هشت كشور در قلب سرزمين عرب افزايش داده است. آمريكا در عراق گرفتار شده است، درحالي كه تهران مي تواند با همراهي هم پيمانان خود نه تنها در عراق بلكه در شرق و منطقه خليج فارس اقداماتي تلافي جويانه را ترتيب دهد. سياست كنوني غرب به اين معناست كه به انزوا كشاندن ايران چه در داخل و چه در خارج كار ساده اي نيست.
به گزارش مهر، فايننشال تايمز ادامه مي دهد: از نظر بين المللي،رقابت براي منابع انرژي ايران يك پاسخ منسجم و متحد را از بين مي برد، اما تقسيم اشتباه بين اقدام نظامي و تحريم نيز اجماع شكننده قدرتهاي بزرگ را از هم مي گسلد. با توجه به تجربه عراق،روسيه و چين فكر مي كنند كه آمريكا مي خواهد از قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل به عنوان مقدمه اي براي جنگ استفاده كند. با توجه به انتقاد ديك چني معاون بوش از روسيه،هفته گذشته در نيويويرك احتمال هرگونه توافق براي صدور قطعنامه عليه ايران از بين رفت،اما اين شكست به حمايت واشنگتن از ارائه مشوق هاي اروپا به ايران در ازاي همراهي و شفاف سازي آن منجر شد.
به عقيده نويسنده، در حال حاضر نيز فرصت براي بازگشت به ميز گفتگو وجود دارد؛ ارائه اين پيشنهاد كه ايرانيها نگرانيهاي امنيتي قانوني دارند و اعتراف به اين مسئله كه ديگران نيز چنين حقي دارند. بنابراين يك تهديد واقعي كه ايران با انزوا در جهان روبرو شود ، بايد با يك پيشنهاد جدي براي مذاكره همراه شود.
فايننشال تايمز مي افزايد: ايران بايد برنامه غني سازي خود را متوقف و فعاليت خود را در راكتور آب سنگين كنار بگذارد و همچنين گزارشي از فعاليتهاي گذشته و كنوني خود را ارائه دهد. آمريكا نيز بايد تجارت اروپا و تطميع هاي سرمايه گذاري را با تضمينهاي امنيتي كامل كند و مقدمات امنيتي منطقه اي را فراهم آورد.اين فرصتي است كه بايد از آن استفاده كرد.
به گزارش مهر، در پايان اين تحليل آمده است: يك اقدام نظامي عليه ايران، اسلام گرايي و ناسيوناليسمي را كه در نتجه جنگ عراق خفته است، بيدار مي كند و يك هويت غير قابل تغيير را در يك ايدئولوژي غير قابل جلوگيري ذوب مي كند و اين يك فاجعه خواهد بود.
نظر شما