دكتر منصوري لاريجاني معاونت تحقيقات و مطالعات بنياد حفظ و نشر آثار و ارزشهاي دفاع مقدس درباره رسالت اين معاونت به خبر نگار گروه دفاع مقدس خبر گزاري مهر گفت :" وظيفه اصلي اين معاونت بر اساس اساسنامه بنياد حفظ و نشر آثار و ارزشهاي دفاع مقدس ، مطالعات ، تحقيقات و پژوهش پيرامون موضوعات مختلف جنگ است . به عنوان نمونه مطالعه و بررسي عمليات ما در 8 سال دفاع مقدس ، بررسي جغرافياي هشت سال دفاع مقدس ، تدوين تاريخ دفاع مقدس ، تدوين دايره المعارف و بررسي ابعاد حقوقي و سياسي دفاع مقدس از جمله برنامه هاي معاونت مطالعات و تحقيقات است . همچنين بررسي عملكرد و موضعگيري كشورها و مجامع بين المللي در قبال جنگ تحميلي و انجام پژوهش پيرامون تاثير جنگ در اقتصاد ، فرهنگ و اخلاق و روابط و هنجارهاي جامعه از ديگر فعاليتهاي اين معاونت مي باشد .
وي افزود :" يكي ديگر از كارهاي ما در اين معاونت جمع آوري اسناد دفاع مقدس است كه تا امروز موفق شديم بيش از 600 هزار سند در موضوعات مختلف گرد آوري كنيم كه از اين ميزان 50 هزار سند خارجي كه از مطبوعات ، رسانه ها و كتب استخراج شده موجود مي باشد . "
معاونت تحقيقات و مطالعات بنياد حفظ و نشر آثار و ارزشهاي دفاع مقدس در مورد حمايت اين بنياد از رسانه ها اظهار داشت : " پژوهشگراني كه مي خواهند در اين مورد بدانند يا بنويسند مي توانند با استفاده از سايت اطلاع رساني و كتابخانه اين معاونت كه بيش از20000 جلد كتب تخصصي در زمينه جنگ دارد ، استفاده نمايند . همه تلاش ما اين است كه آثار و پيام 8 سال دفاع مقدس را كه در مقطعي حماسه آفريدند به نسل امروز و فردا منتقل كنيم و با كار كارشناسي آن را به سينه تاريخ بسپاريم . "
دكتر منصوري لاريجاني در پاسخ به سوالي در مورد عملكرد فرهنگي بنياد مي گويد :" متاسفانه بعضي فرهنگ را در تبليغ خلاصه مي كنند و يا گاهي اين دو را با هم خلط مي كنند لكن بايد توجه داشت كه فرهنگ بيشتر جنبه توليدي دارد از قبيل توليد انديشه و نظريه و بيشتر عرصه فعاليت محققان ، علم اندوزان و صاحبان فكر و انديشه است. 8 سال دفاع مقدس ما در تمامي حوزه ها دستاوردهاي خود را نشان داده و اگر ما اين ساختار را خوب تعريف كنيم در مي يابيم كه جنگ ما كاملا فرهنگي بوده است . "
فرهنگ دفاع مقدس بيشتر از اين بايد پر رنگ شود اما افسوس كه ما از فرصتها خوب استفاده نكرده ايم . شايد شما بگوييد بنياد كم كاري كرده اما اين توان واقعي ما با توجه به هد فها و نيازهاي جامعه است . |
منصوري لاريجاني |
وي در مورد تفاوت دفاع مقدس با ساير جنگهاي ديگر دنيا تاكيد كرد :" در جنگها اراده كه عقل فعال رزمنده است خيلي مهم است . اگر اراده تحقق پيدا نكند هيچ رزمنده اي به ميدان نمي رود . در كنار اين مطلب بايد توجه داشت كه جنگ چشم پوشي از همه لذتهاي دنيوي است پس از جمع بين اين دو مطلب مي توان با صراحت گفت كه تنها عامل تاثير گذار بر اراده و كنار زدن آرزوهاي دنيوي " ايمان " است چراكه ايمان نويد بخش حيات روشن ابدي و سعادت براي خود او و همچنين جامعه است . در حالي كه هيچ انگيزه مادي نمي تواند اراده را شكوفا كند و اگر هم تاثير موقتي داشته باشد لكن نمي تواند به آن تداوم ببخشد . مثلا سربازان آمريكايي همه امكانات را دارند ولي به شدت دچار افسردگي هستند ولي رزمندگان ما با كمترين امكانات در جبهه ها آن حماسه ها را آفريدند و اين چيزي جز تجلي ايمان و درخشش خدا در روح و اراده رزمندگان ما نبود . اما متاسفانه امروز قلمها و بيانها آن قوت را ندارد كه اين زيبايي ها را منعكس كنند . "
دكتر لاريجاني در مورد انتقال اين مفاهيم تصريح كرد : " انتقال دو گونه است يا مفهومي و يا مصداقي ولي در هر صورت نتوانسته ايم مطالب را انتقال دهيم . به نظر من مهمترين چالش در شناخت فرهنگ دفاع مقدس و انتقال آن اين است كه ما اولا آن بلوغ لازم را براي درك آن ارزشها نداريم و ثانيا انديشه هاي ما به اغراض مادي و دنيوي آميخته است اگر هم چيزي بگوييم سطح انتقال فقط از زبان به زبان است . " پيام فطرت انساني ، تمام شدني نيست و كسي نمي تواند آن را ريشه كن كند . گاهي ممكن است كمرنگ شود اما از بين نمي رود . اگر به تاريخ بنگريد مردان الهي اهل هياهو نيستند تا شرايط ايجاب نكند بروز نمي دهند اما آنها كه دنبال دنيا مي روند چون تاثير محسوسي دارد صدا و هياهوي بيشتري دارند اما اگر ناقوس جنگ دوباره به صدا در آيد مرد از نامرد مشخص مي گردد . ما رزمندگان خاموش زياد داريم كه اهل ادعا هم نيستند و بيشتر با خدا انس دارند تا با دنيا طلبان . "
وي در مورد معضلات فرهنگي جامعه تصريح كرد :" وقتي جو غالب جامعه حركت براي ثروت و شهرت است و جوهر هنر به صورت ظاهر انديشي در آمده است ، خود ستايي بر خداستايي حاكم شده ، و رسانه ها و سيستم هاي اطلاعاتي ما عوام زده شده اند چگونه وضعيت بهتر از اين را مي توان متوقع بود براي انساني كه به قول هگل بعيد است هر روز كه حركت مي كند نيش شرايط محيط پيرامون خود را نخورد . "
دكتر منصوري لاريجاني در مورد عملكرد بنياد حفظ و نشر آثار و ارزشهاي دفاع مقدس گفت :" به نظرمن با اين وضعيت نمي تواند پاسخگوي نيازهاي جامعه باشد . از طرفي با توجه به ماموريتي كه بنياد دارد بايد بيش از اين حمايت شود اعم از نيروي انساني و بودجه و مسالي از اين دست و الا ما با اين توان و امكانات پاسخگوي نيازهاي فرهنگي جامعه نيستيم . ما مي خواهيم موزه بزرگ دفاع مقدس را احداث كنيم يا كارگاه آموزشي و علمي در سراسر كشور احداث كنيم اما متاسفانه بودجه و امكانات مطلوب براي آنها نداريم . "
وي افزود :" ما به يك استراتژي روشن فرهنگي در اين زمينه احتياج داريم . فرهنگ دفاع مقدس بيشتر از اين بايد پر رنگ شود اما افسوس كه ما از فرصتها خوب استفاده نكرده ايم . شايد شما بگوييد بنياد كم كاري كرده اما اين توان واقعي ما با توجه به هد فها و نيازهاي جامعه است . "
لاريجاني در مورد بودجه اختصاص يافته به اين بنياد و سوالاتي كه در اذهان عمومي نسبت به اين بودجه وجود دارد اظهار داشت :" بودجه ما در مقابل سازمانهاي ديگر چشم گير نيست . البته بايد بگويم اين بودجه در بنياد هم اولويت بندي صحيح نمي شود . بخش اعظم بودجه به كارهاي هنري اختصاص مي يابد در حالي كه اينها تاثير بنيادي در ارزشها ندارد . بايد در زمينه توليد كتب و مقالات و همچنين تاسيس مراكز علمي و آموزشي حمايتهاي بيشتري صورت بگيرد .
معاون بنياد حفظ آثار ونشر ارزشهاي دفاع مقدس در پايان تصريح كرد: ما نيازمند يك نظام پژوهشي در موضوعات دفاع مقدس هستيم كه با فراخوان همه مراكز آموزشي صورت مي گيرد . البته من اعلام مي كنم كه متاسفانه اصحاب علمي - پژوهشي دفاع مقدس در اوج غربت هستند و از حداقل امكانات برخوردار نيستند . "
نظر شما