۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۱:۰۷

ضرب الاجل وزير اقتصاد به وزير نفت؛

وزارت نفت دو ماه براي ارايه اساسنامه بورس نفت مهلت دارد

وزارت نفت دو ماه براي ارايه اساسنامه بورس نفت مهلت دارد

وزير امور اقتصادي و دارائي از ضرب الاجل دو ماهه به وزارت نفت با كسب موافقت اصولي براي ارايه اساسنامه بورس نفت خبر داد.

داوود دانش جعفري در گفتگو با خبرنگار اقتصادي مهر گفت: بر اساس قانون جديد بازار بورس، وزارت نفت نمي‌تواند مالكيت بورس نفت را عهده‌دار شود، با اين وجود مهلتي دو ماهه به اين وزارتخانه براي كسب موافقت اصولي داده شده است.

وي با تاكيد بر اينكه بورس نفت ايران همانند ديگر بورس‌هاي كشور يك بورس كالايي خواهد بود، گفت: در اين بورس محصولات نفتي مبادله خواهد شد.

وي در رابطه با واحد پول مورد مبادله در اين بورس نيز گفت: هنوز مبادله نفت بر حسب يورو نهايي نشده است و به اساسنامه پيشنهادي وزارت نفت‌، منوط است.

دانش جعفري بورس نفت ايران را از بورس‌هاي مهم منطقه خواند و  گفت: با بهره‌برداري رسيدن آن شاهد اثرات مثبت آن بر اقتصاد كشور خواهيم بود.

وزير امور اقتصادي و دارايي تاكيد كرد: راه‌اندازي بورس نفت در جذب سرمايه گذاري در ايران تاثير گذار خواهد بود.

به گزارش مهر، اين درحالي است كه وزير نفت نيز گفته است كه اداره بورس نفت به عهده وزير نفت است  و البته يك هيئت مديره نيز در اين خصوص تشكيل شده است.

به گزارش مهر، هم اكنون شركت بين المللي بورس نفت در جزيره كيش به ثبت رسيده است. 70 درصد سهام اين شركت در اختيار صندوق بازنشستگي و رفاه كاركنان صنعت نفت است. 

با توجه به اقدامات انجام شده از سوي وزارت نفت و تاكيد مجلس شوراي اسلامي براي راه اندازي اين بورس مي توان پيش بيني كرد بورس نفت به زودي در كيش فعاليت خود را آغاز كند .

براساس اين گزارش ، آخرين خبرها در اين باره نشان مي دهد كه وزارت نفت نسبت به ثبت شركت بين المللي بورس نفت اقدام كرده و ساختمان اين شركت نيز در كيش خريداري شده است .

به گزارش خبرنگار مهر ، اساسنامه تاسيس شركت بين المللي بورس نفت كه 70 درصد از سهام آن به صندوق بازنشستگي  و رفاه كاركنان صنعت نفت اختصاص دارد تا يك ماه آينده به سازمان جديد بورس نفت براي تصويب ارايه مي شود . براساس اين گزارش، 30 درصد سهام باقي مانده اين شركت در اختيار بنياد مستضعفان و منطقه آزاد كيش و ... است.

وزارت نفت براي ارايه اين اساسنامه در انتظار تصويب اساسنامه سازمان بورس اوراق بهادار بوده  كه در دولت  جديد تاسيس شد تا بتواند  اساسنامه بورس نفت را با تغييرات جديد به اين سازمان ارايه دهد .

براساس اين گزارش ، تاسيس و زمان دقيق راه اندازي اين بورس منوط به فعاليت اين شركت جديد و تصميم وزارت اقتصاد دارايي است . با ايجاد بورس نفت كيش، اين جزيره به عنوان پنجمين پايگاه بورس نفت جهان بعد از بورس هاي نفت در نيويورك، لندن، سنگاپور و توكيو شاخته خواهد شد.

در همين حال، يك كارشناس مسايل نفتي در حوزه خاورميانه گفت : بورس نفت ايران را به مرجعي براي قيمت‌گذاري كالاهاي نفتي و پيش قراول در تجارت محصولان نفتي در منطقه تبديل مي‌كند .

عليرضا نوري درگفتگو با خبرنگار اقتصادي مهر درباره لزوم تشكيل بورس نفت گفته است :  وقتي بورس هايي همچون  بورس كالاهاي كشاورزي يا فولاد در كشور تشكيل مي شود، بديهي است از آنجا كه نقش نفت در اقتصاد كشور بسيار بيشتر از اين كالاهاست، قطعا ايجاد بورس اين كالاي استراتژيك حرف اول را در اصلاح ساختار تجاري كشور مي زند.

وي اضافه كرده است: با انجام اصلاحات لازم در ساختار اين محصول و تشكيل بورس نفت مي توان به اهدافي همچون كاهش ريسك و نوسانات قيمت، شفاف سازي بازار و ايجاد فرصت هاي مساوي براي عرضه و تقاضاكنندگان اين محصولات دست يافت.

نوري تصريح كرده است : ايران بايد بتواند يكي ازمهمترين اهداف برنامه سوم را محقق كند قبل از اينكه كشورهاي همسايه به تقليد از ايران اما زودتر دست به اين اقدام بزنند چرا كه تاسيس بورس نفت براي اولين بار در منطقه توسط ايران صورت گرفت .

همچنين رئيس پژوهش اوپك موسسه مطالعات انرژي گفته است : بورس نفت بايد با بورس مالي ايران ارتباط عجين داشته باشد تا متقاضيان به راحتي بتوانند به معاملات خود برسند.

محمد علي خطيبي درگفتگو با خبرنگار اقتصادي مهر درباره بورس نفت گفته است : درحال حاضر وضعيت مشخصي از معاملات بورس نفت وجود ندارد چرا كه گفته مي شود در وهله اول محصولات و فراورده هاي پتروشيمي عرضه و در مرحله دوم نفت وارد تابلو براي معامله مي شود .

وي افزوده است : واقعيت اين است كه تاكنون در منطقه خليج فارس يك بورس نفتي فعال وجود ندارد و از سويي ديگر نفت خام سنگين و ترش كه نفت ايران نيز اغلب از اين نوع نفت است نيز در اين بازار به فروش مي رسد .

خطيبي تصريح كرده است: دركنار اين كمبود هنوز شاخصي براي نفت سنگين و ترش ايران تعريف نشده است و دو شاخص براي نفت موجود است كه نفت سبك و شيرين را شامل مي شود همانند وست تگزاس كه نفت سبك وشيرين است و در شاخص خريد و فروش نفت در آمريكا است .

رئيس پژوهش موسسه مطالعات انرژي افزوده است : كمبود اين شاخص در منطقه بسيار احساس مي شود و از سويي ديگر نقطه قابل توجه اين است كه عرضه نفت خام هاي سبك به خصوص در درياي شمال درحال كاهش بوده و در مقابل عرضه نفت سنگين و ترش درحال افزايش است .

وي اضافه كرده است: با توجه به اين نكات بايد گفت كه تعريف يك شاخص براي نفت سنگين و ترش و همچنين تاسيس بورسي براي عرضه نفت سنگين و ترش بسيار ضروري است .

خطيبي با اشاره به اينكه دوبي نيز نسبت به راه اندازي بورس در اين باره با حمايت آمريكايي ها اقدام كرده است، اظهارداشته است :  اگر اين بورس در كار خود موفق نباشد شانس زيادي براي ما خواهد بود و از سويي ديگر اگر بورس دوبي بتواند نياز منطقه اي را برآورد كند، رقيب جدي براي بورس ايران خواهد بود .

خطيبي با بيان اينكه از بورس دوبي حمايت مي شود، گفته است : اين حمايت مي تواند يك پشتوانه نفتي براي دوبي باشد اما بورس ايران بايد بسيارقوي تر از دوبي ظاهر شود .

وي درباره نحوه شاخص براي نفت سنگين و ترش گفته است : اين شاخص بايد داراي ويژگي هايي باشد كه از نظر بازارهاي بين المللي مورد قبول بوده و از سويي ديگر نفت عرضه شده آزادانه مورد معامله قرار گيرد و تحت كنترل دولت نباشد .

 

وي تاكيد كرده است:نفت خام هايي كه توسط دولت ها كنترل مي شود شانس ضعيفي براي حضور در بورس هاي بين المللي خواهند داشت .

 

خطيبي افزوده است : به اعتقاد من موفقيت بازارهاي بورس نيازمند بسترهاي لازم هستند كه از مهمترين آنها شفافيت مالي و داشتن ارتباط قوي با بازارهاي مالي است .

 

وي گفته است : مسئولان بورس نفت بايد در راه اندازي اين بورس به تمام اين نكات توجه داشته باشند اما از همه مهمتر ارتباط قوي اين بورس با بورس هاي مالي است تا فعالان بتوانند دارايي هاي خود را به راحتي تبديل كنند .

اين درحالي است نشريه بيزينس ويك در تحليلي از بورس نفت ايران اعلام كرده است، در صورت تحقق هدف ايران در مبادله نفت بر اساس يورو در اين بورس، اقتصاد آمريكا با پيامدهاي ناگواري روبرو خواهد شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر،‌ بيزينس ويك در اين گزارش با اشاره به طرح ايران در راه‌اندازي بورس نفت نوشته است: ايران با ثبت شركت بورس نفت يك گام ديگر به ايجاد نخستين بورس مبتني بر يورو نزديك شد.

بيزينس ويك خاطرنشان كرده است: هرچند بورس نفت ايران براي به بهره‌برداري رسيدن و كسب توان رقابت با بورس‌هاي لندن و نيويورك راهي طولاني و دشوار در پيش دارد، اما از لحاظ تئوريك پيامدهاي منفي شديدي براي اقتصاد آمريكا در پي خواهد داشت.

كارشناسان بازار معتقدند در صورتي كه بازار بورس ايران موفق شود و يا اينكه ايران صرفا تقاضاي مبادله نفت بر اساس يورو كند، بانك‌هاي مركزي كشورهايي كه در اين بورس فعال شوند، به تدريج مجبور خواهند شد كه بخشي از ذخاير دلاري خود را به يورو تبديل كنند، كه اين امر به كاهش ارزش دلار و نقش مبادلاتي آن در بازارهاي بين‌المللي منجر خواهد شد.

مبادلات نفت در سطح جهان در شرايط كنوني تحت كنترل دلار است وچه به صورت فروش مستقيم ميان توليدكنندگان و مصرف‌كنندگان و چه به صورت عرضه در بازارهاي بورس لندن و نيويورك، تمامي مبادلات بر حسب دلار انجام مي‌شوند.

بيزينس ويك تصريح كرده است: اگر روزي توليدكنندگان بزرگ نفت جهان "اجازه بدهند" و يا در حالت بدتر از خريداران نفت "بخواهند" كه بابت نفت به آنها يورو بدهند، در آن صورت آسيبي كه به اقتصاد آمريكا مي‌رسد همچون حمله هسته‌اي به اين كشور خواهد بود.

بعلاوه،‌ اگر اعضاي اوپك تصميم بگيرند كه ديگر به جاي نفت فروشي خود دلار طلب نكنند، نه تنها دلار موقعيت خاص خود در ذخاير ارزي جهان را از دست خواهد داد، بلكه اين امر علامت پايان هژموني آمريكا در جهان خواهد بود.

اگر دلار موقعيت خاص خود در ذخاير ارزي جهان را از دست بدهد، آمريكا مجبور خواهد شد كسري حساب جاري عظيم خود را با مازاد تجاري‌اش خنثي كند كه اين امر فشارهاي تورمي را در اين كشور شديدا افزايش خواهد داد.

بيزينس ويك افزوده است: ايران هم‌اكنون نيز قدرت بزرگي در اقتصاد انرژي جهان محسوب مي‌شود و ذخاير عظيم نفت و گاز آن در شرايط كنوني قيمت‌هاي فزاينده نفت، در صورت همراه شدن با يك مركز مبادلات نفت، موقعيت قدرتمندي به اين كشور مي‌دهد، بعلاوه نبايد از ياد برد كه ايران تنگه هرمز را نيز در كنترل دارد.

کد خبر 327999

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha