خبرگزاري مهر به نقل از روزنامه نيويورك تايمزدر تحليلي با اشاره به آنچه كه در هفته هاي گذشته روي داد و به توافق نشست پنج به علاوه يك براي ارائه پيشنهادهايي به ايران منجر شد مي نويسد : محتواي بسته پيشنهادي غرب همچنان سربسته است و قرار نيست كه پيش از ارائه به دولت ايران آشكار شود. در عين حال گفته مي شود كه در اين مجموعه پيشنهادي روي هم رفته حق ايران براي برخورداري از يك برنامه هسته اي مسالمت آميز پذيرفته شده است، ضمن آنكه راه هايي در آن گنجانده شده كه ايران نتواند از اين برنامه هسته اي براي توليد سلاح هاي اتمي استفاده كند.
اين روزنامه افزود طبق گزارش هايي كه در روزهاي اخير منتشر شده قرار است طبق اين پيشنهاد راكتورهايي براي توليد برق هسته اي به ايران داده شود و همچنين تامين سوخت اين نيروگاه ها از خارج از كشور نيز تضمين شده است. درمقابل از ايران خواسته شده كه براي رفع نگراني جامعه جهاني مبني بر اينكه ايران در آينده به سمت ساختن بمب اتم نخواهد رفت فعاليت غني سازي اورانيوم را به حال تعليق در آورد.
نيويورك تايمز نوشت : اين پيشنهاد ها البته مي توانست از راه هاي ديگر هم به تهران انتقال داده شود ولي به نظر مي رسد كه قدرت هاي بزرگ جهان تصميم گرفتند با فرستادن شخصيتي چون سولانا به تهران نشان دهند كه براي اين آخرين راه حل خود اهميت زيادي قائل هستند.
اين روزنامه آمريكايي همچنين موافقت كابينه بوش را براي مذاكره مستقيم با ايران ، سياستي مدبّرانه ارزيابي كرد و نوشت حال پاسخ ايران هرچه باشد، حتي پاسخي منفي نيز به هرحال به سود آمريكا است .
نيويورك تايمز معتقد است آمريكا با پذيرش گفتگو با ايران پيوندش را با روسيه و چين و متحدان اروپايي مستحكم كرد و چنين پيوندي براي تصميمات بعدي در شوراي امنيتِ سازمان ملل واجد اهميت بسيار است.
عليرغم ادعاي رسانه هاي غربي چين و روسيه در روزهاي اخير بازهم تاكيد كرده اند مخالف اعمال فشار عليه ايران هستند موضوعي كه به نوعي در بسته پيشنهادي اروپا به ايران نيز گنجانده شده است . با اين توصيف نمي توان پذيرفت كه چين و روسيه حتي اگر با پيشنهادهاي غرب هم موافق باشند تحريم ها عليه ايران را پذيرفته باشند.
نظر شما