۱۷ خرداد ۱۳۸۵، ۱۶:۴۱

در ميزگرد هسته اي "مهر" مطرح شد: ايران همسايه آينده اروپا است/ سياست گام به گام آمريكا ناكام مانده است/ ايران بايد "استراتژي سخت ولي انعطاف پذير " را در پيش بگيرد

در ميزگرد هسته اي "مهر"  مطرح شد: ايران همسايه آينده اروپا است/ سياست گام به گام آمريكا ناكام مانده است/ ايران بايد "استراتژي سخت ولي انعطاف پذير " را در پيش بگيرد

خبرگزاري مهر- گروه سياسي: ميرگزد "بررسي آخرين وضعيت پرونده هسته اي ايران" با حضور آقايان "دكتر جلال ساداتيان، مهدي مطهرنيا، حسين علايي و جعفر قامت" در محل اين خبرگزاري برگزار شد كه متن تلخيص شده اين برنامه را از نظر مي گذرانيد

حسين علايي در ابتداي اين ميرگزد گفت : بعد از اينكه پرونده هسته اي ايران به شوراي امنيت گزارش شد، آمريكايي هايي انتظار داشتند كه با فشار رواني ناشي از ارجاع پرونده از يك طرف و از سوي ديگر، ارسال علائمي مبني بر حمله نظامي به عنوان آخرين گزينه و به خصوص بعد از اينكه اعلام كردند كه ممكن است حتي از سلاح هسته اي براي انهدام مراكز هسته اي ايران استفاده كنند، ايران كوتاه بيايد. اين مساله به اين جهت جدي بود كه اروپايي ها، چيني ها و روس ها هم با انجام هرگونه غني سازي مخالف بودند و آمريكايي ها فكر مي كردند همه شرايط مهيا است تا ايران را وادار به نرمش كنند.

خواست آمريكايي ها، پيروزي بدون جنگ" و رسيدن به مقصود، بدون شليك حتي يك گلوله بود كه تابحال در آن موفق نبودند

رئيس اسبق ستاد مشترك سپاه پاسداران گفت:  "خواست آمريكايي ها، پيروزي بدون جنگ" و رسيدن به مقصود، بدون شليك حتي يك گلوله بود كه تابحال در آن موفق نبودند.

اين ميزگرد كه  با هدف سنجش "شرايط آتي و رفتار شناسي بازيگران اصلي در موضوع هسته اي"برگزار مي شد، با سخنان علايي ادامه يافت، علايي در بخش ديگري از سخنانش خاطر نشان كرد: آمريكايي ها مي دانند كه در مقابل ايران، اقدام نظامي با ريسك بسيار بالايي روبرو است، ريسك عمليات نظامي عليه ايران بسيار بالاست و اطميناني از پيروزي نيز وجود ندارد، البته آمريكايي ها توان نظامي حمله را دارند، ولي توان "مديريت اوضاع بعد از اقدام نظامي" را ندارند.چه اقدام پرشدت، چه اقدام ضربتي ، چه حتي حالت اشغالگري، در هيچ كدام از اين حالات، نمي توانند اوضاع بعدي را مديريت كنند.

اين كارشناس امور استراتژيك افزود: اينكه در فضايي كه آمريكايي كه با شدت بر عليه ايران حرف مي زده و در مورد ايران حتي پروژه براندازي را دنبال مي كرده ، خودش اين مسئله مذاكره را طرح كرده، قابل تامل است، مقاله "هنري كيسينجر" در اين مقطع خيلي جالب بود، او خطاب به مقامات آمريكايي گفت: شما برداشت تان از نامه احمدي نژاد را عوض كنيد، كيسينجر گفت اين نامه را به عنوان علائمي براي تمايل به مذاكره تلقي كنيد.

علايي در پايان گفت: با سياست هاي ايران، استراتژي "گام به گام" آمريكا در مورد ايران، دچار خلل و چالش جدي شده است. نامه دكتر احمدي نژاد هم باعث شد كه اين شكاف بيشتر شود. امروز كه آمريكايي ها حرف مذاكره را مي زنند، اين مسئله برايشان بسيار تلخ است ولي به هرحال نفس طرح مذاكره با ايران، ازسوي آمريكا به نقع ايران و نشان از عقب نشيني آمريكا در برابر ايران است.

دكتر جمال ساداتيان در ادامه ميزگرد هسته اي خبرگزاري "مهر" ضمن اشاره به پشتوانه سياست هاي آمريكا در قبال ايران اظهار داشت: اگر ما نگاهي به اهداف آمريكا بكنيم، هدف آمريكا اين است كه نظم نوين جهاني را برقرار كند، تنها نقطه بافي مانده كه نتوانسته مديريت كند، منطقه خاورميانه بزرگتر شده قديم است، عمده مطلب اين بحران، بحث انرژي است. آمريكا قبلا يك مشكل ايدئولوژيك در منطقه  داشت، آنهم موضوع شوروي بود، نفوذ شوروي در منطقه و اشغال افغانستان كه توانست آن را مديريت كند.

وي  خاطرنشان كرد : آمريكايي ها در شرايط فعلي، اقدام نظامي را موثر نمي دانند، اما آنان هم مترصد اين هستند كه شرايط را به گونه اي تغيير دهند كه حركت نظامي محدود و ايذايي، آنها را به مقصودشان نايل كند. آمريكايي ها قطعا مدل افغانستان و عراق را در ايران در نظر ندارند، چيزي مثل پياده كردن نيرو و مدلي كه آمريكايي ها در پي آن هستند حركتهاي  تخريبي و محدود و ايذايي در حد اينكه يك شيرازه كار را از هم بپاشد، مراكز خاص و مديريتي و هسته اي را بزنند و بهم ريختگي با سروصدايي هايي كه بعضا زمينه هايش در حال انجام است، مثل خوزستان و اذربايجان، به نظر مي رسد اين سناريوها در حال اجرا باشد.

 الان شرايط طوري است كه آمريكا هم ايران را بطور جدي تهديد مي كند و هم حاضر است امتيارات بسيار كلاني را به ايران بدهد. آماده است كه امتيازات زيادي را بدهد تا ايران را به دست بياورند

الان شرايط طوري است كه آمريكا هم ايران را بطور جدي تهديد مي كند و هم حاضر است امتيارات بسيار كلاني را به ايران بدهد. آماده است كه امتيازات زيادي را بدهد تا ايران را به دست بياورند، تايوان را به چين مي دهند تا ايران را مديريت كنند، اگر لازم باشد چچن و تجارت جهاني را به روسيه مي دهند تا ايران را بدست بياورند

ساداتيان با بيان تحليلي از تغيير شرايط خاورميانه گفت: امروز ديگر اسرائيل دنباله استراتژيك آمريكا در منطقه نيست بلكه واشنگتن ايران را دنباله رو استراتژيك خود مي داند و طالب همكاري و تعامل با ايران است.

 به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، دكتر مهدي مطهرنيا در ادامه اين ميزگرد، با بيان اينكه شرايط فرسايشي در پرونده هسته اي به نفع ايران نيست، گفت : اتفاقي كه در حال انجام است اين است كه شرايط فرسايشي موضوع هسته اي، افكار عمومي جهان و منطقه  را خسته كرده است و اين به نفع ما نيست و هزينه آور شده است. مخصوصا از جنبه قدرت نرم و حالت رواني آن.

وي افزود : مسئله ديگر اين است كه  ايران در شرايط فعلي جايگاه استراتژيك خود را بازيافته، حتي از دوران جنگ سرد هم پر اهميت تر شده است و دنيا بايد اين را بپذيرد، امروز ايران و خليج هميشه فارس در واقع خاورميانه بزرگ و اصيلي است كه هر كس بر آن حاكم شود، بر كل منطقه حاكميت خواهد داشت.

مطهرنيا سپس به موقعيت ژئواستراتژيكي ايران در معادلات آينده منطقه اشاره كرد و افزود : ايران همسايه آينده اروپا است.

اين استاد دانشگاه در بخشي از سخنانش اظهار داشت: تحركات راديكالي در شرايط فعلي به نفع ما نيست،به هيچ وجه تقابل به نفع ايران نيست.متناسب با توان مان بايد بازيگري كنيم، مرعوب نشويم، لذا پاردايم گذشته بايد تغيير كند، نمونه تغيير پاراديم اين است كه مثلا رئيس جمهور سابق ما از دست دادن با كلينتون خودداري كرد ولي رئيس جمهور اصولگراي ما امروز به بوش نامه مي نويسد، اين نشان از تغيير پاراديم است، اگر چه در نامه ، رفتار سياسي بطور جدي به چالش گرفته مي شود اما تغير پارادايم را نشان مي دهد كه حاكم هم شده است .

ايران به يمن انقلاب اسلامي از سطح يك قدرت ضعيف و وابسته، به سطح قدرتي بالا و برتر درآمده است ولي نكته اي كه بايد به آن توجه كنيم، برآورد درست و منطقي از قدرت و توانايي هايمان است، واقعيت اين است كه نقلاب هنوز نهادينه نشده است، نهادينه شدن نهادهاي انقلاب با نهادينه خود انقلاب تفاوت دارد

وي تاكيد كرد: ايران به يمن انقلاب اسلامي از سطح يك قدرت ضعيف و وابسته، به سطح قدرتي بالا و برتر درآمده است ولي نكته اي كه بايد به آن توجه كنيم، برآورد درست و منطقي از قدرت و توانايي هايمان است، واقعيت اين است كه نقلاب هنوز نهادينه نشده است، نهادينه شدن نهادهاي انقلاب با نهادينه خود انقلاب تفاوت دارد، ما  بايد هنوز خود را تثبيت كنيم لذا ما از مقاومت در برابر نظام بين الملل بايد به سمت سطح ديپاماسي مبتركانه و هوشمندانه براي ايجاد فضاي مناسبي كه بتنوانيم با حفظ اصول ، شرايط موجود را مديريت كنيم و به يك تعامل مثبت با نظام بين الملل برسيم.افكار عمومي را هم اكاه كنيم كه اين تسليم نيست، اگر دير شروع كنيم ،همين فرايند عقلانيت تدريجي را در جهان تسليم معرفي خواهند كرد و همين براي ما يك تهديد مي شود.

در پايان اين ميزگرد، دكتر جعفر قامت به بيان ديدگاههاي خود پرداخت و گفت:آمريكا از سال 47 به بعد "استراتژي نفوذ" را در پي گرفت كه در برابر شوروي طراحي شد. اين استراتژي در سند شماره 68 شوراي عالي امنيت ملي آمريكا آمده و درآن عنوان شده  كه از اين پس " استراتژي اعمال سلطه" را در پي خواهد گرفت. در اين ميان، آلمان، ژاپن و شوروي را دشمنان آمريكا خواندند و چون عملا آلمان و ژاپن در جنگ شكست خورده بودند تنها دشمن بالفعل، شوروي بود.

وي ياد آور شد : اين دوره استراتژي آمريكا تا سال 90 و فروپاشي شوروي ادامه يافت هر چند سند 68 علاوه براينكه شامل طرح فروپاشي شوروي بود، اعلام شده بود كه در صورت فروپاشي شوروي استراتژي ادامه مي يابد.


امروز اگر ايران بخواهد از موضع خود در مباحث هسته اي عقب نشيني كند با فشار عظيم داخلي مواجه خواهد شد. اين استاد دانشگاه با اشاره به طرح موضوعات تروريسم وحقوق بشر وسلاح هاي كشتارجمعي عليه ايران توسط آمريكا، همچنين هرگونه عقب نشيني ازمواضع هسته اي را زمينه ساز افزايش فشارهاي خارجي و گسترش اجماع بين المللي در ساير زمينه ها عليه ايران دانست. 

قامت گفت: در دنيا هر كشوري وزن خاص خود را دارد، اروپا مخالف حمله نظامي و برخورد تند است ، اروپا در رقابت با آمريكا است اما هيچ كدام از اينها به اين معنا نيست كه كه در برابر آمريكا بر سر ايران بايستد و خود را با واشنگتن درگير كند

اين استاد دانشگاه گفت: آمريكا پيشتر سبك مذاكراتي "سخت اما انعطاف پذير" را اجرا مي كرد اما هم اكنون به سبك قلدرمابانه سخن مي گويد، امروز ايران بايد استراتژي سخت ولي انعطاف پذير را در پيش بگيرد. 

کد خبر 336427

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha