به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از خبرگزاري فرانسه از دهلي نو، يك مقام در سفارت آمريكا در هند گفت:"گفتگوها مشروح و جامع بود و اكنون طرف ها بار ديگر روز سه شنبه با يكديگر ديدار خواهند كرد".
"ديويد كندي" سخنگوي سفارت آمريكا در دهلي نو افزود:"اين اولين گفتگوهاي رسمي در خصوص توافق دوجانبه بود".
در 2 ماه مارس گذشته "جرج بوش" رئيس جمهور آمريكا در سفر خود به هند با "مانموهان سينگ" نخست وزير اين كشور توافق نامه اي را امضا كردند كه طي آن آمريكا متعهد شد تا به اين كشور تكنولوژي هسته اي غير نظامي ارائه كند.
اين توافق تاكنون گرچه مورد حمايت كاخ سفيد بوده است اما كنگره براي تصويب آن خواستار تفكيك تاسيسات هسته اي نظامي و غير نظامي از سوي هند شود.
كندي همچنين گفت كه پيشتر چند پيش نويس درباره اين توافق بين طرفين مبادله شده بود اما اين براي اولين بار است كه گروههاي گفتگو كننده دو كشور رسماً در اين باره مذاكره مي كنند.
مقامات همچنين گفتند كه دو كشور تلاش خواهند كرد در خصوص موارد مورد اختلاف و قيودي كه مانع از آزمايش هسته اي از سوي هند مي شود گفتگو كنند.
تحليلگران بر اين باورند كه با توجه به پيشنهاد آمريكا مبني بر اينكه هند بايد از اين پس آزمايشات هسته اي را متوقف كند، به نظر مي رسد مذاكرات جاري بين دو كشور دشوار خواهد بود.
منابع آگاه گفتند كه آمريكا درنظر دارد ، در صورت انجام آزمايش هاي هسته اي توسط هند، پيمان همكاري هسته اي بين دو كشور را لغو كند ، اما دهلي نو با اشاره به تصميم گيري خود در مورد خود داري از انجام آزمايشات هسته اي ، گفته است كه طرح اين پيشنهاد از سوي آمريكا ضرورتي نداشته است.
در گزارشي كه در روزنامه "ايندين اكسپرس" به چاپ رسيده آمده است: توافق شامل تضمين هاي مهمي در خصوص فراهم آوردن بدون وقفه سوخت هسته اي خواهد بود كه به هند اجازه خواهد تا آن را بطور مادام العمر براي تمام راكتورهايش انباشت كند.
به نوشته اين روزنامه "هند مي تواند فراتر از نيازهاي آني راكتورهاي هسته ايش در زمينه هايي كه آن بخشي از يك استراتژي معكوس خواهد بود سوخت وارد كند".
بر اساس گزارش ايندين اكسپرس، همچنين واشنگتن به گفتگوي يك توافق تهيه سوخت ويژه هند با آژانس بين المللي انرژي اتمي كمك خواهد كرد و همچنين اقدامي در جهت پشتيباني و حمايت از تضمين ها براي ممانعت از شكست آنها صورت خواهد داد.
به گفته اين روزنامه ، هند و آمريكا گروهي از فراهم كنندگان هسته اي از كشورهاي دوست مانند روسيه، انگليس، و فرانسه براي راه اندازي مجدد تهيه سوخت تشكيل خواهند داد.
به گزارش مهر، مذاكره بين مقام هاي دو كشور هند و آمريكا كه امروز آغاز شده است به مدت سه روز طول خواهد كشيد و در آن موضوع پيمان همكاري هسته اي صلح آميز بررسي مي شود.
همچنين در اين مذاكرات رياست هيئت مذاكره كننده هندي را مسئول امور آمريكا در وزارت امور خارجه هند و رياست هيئت آمريكا را "ريچارد استراتفور" رييس بخش انرژي آن كشور به عهده دارند كه هيئت هند شامل مقام هايي از بخش انرژي هسته اي است و اما در هيئت آمريكا نمايندگان وزارت امور خارجه و بخش امنيت و منع گسترش سلاح هسته اي حضور دارند.
دو كشور ماه گذشته ميلادي ، هنگام ملاقات "شيام ساران" قائم مقام وزارت امور خارجه هند با "نيكلاس برنز" معاون وزير امور خارجه آمريكا در لندن، پيش نويس پيمان هسته اي را مبادله كردند .
نظر شما