سيد عبدالمجيد ميردامادي رئيس مركز گفتگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر به نقش تقريب مذاهب اسلامي در برقراري آرامش و صلح اشاره كرد و گفت: اين مسئله يك اصل بديهي تاريخي است كه از زمان حيات انبياء و پيام آوران الهي كمتر پيروان آنان دچار سردرگمي در آموزه هاي رهبري مي شوند
وي تلقي هاي مختلف از عالم لاهوت و ناسوت و دلايل اعتقادي، فرهنگي تاريخي و حتي سياسي را نيز زمينه اي براي پديد آوردن مذاهب گوناگون توصيف كرد.
سيد عبدالمجيد ميردامادي اظهار داشت: اين تفاوتها در ابتدا با بي تفاوتي و سپس با تقابلات ديني و فرهنگي و پس از آن منجر به برخوردهاي فيزيكي شد . از اين رو دلسوختگان، عقلاء و عالمان ديني با توجه به فلسفه متعالي اديان الهي بر هدايت، نجات و رستگاري مؤمنان پيشقدم شدند و در حقيقت به منظور حفظ ايمان جمعي تدابيري انديشيدند كه بتوان در سايه آموزه هاي مشترك به وحدت و آرامش رسيد.
وي در اين مورد به نقش علماي مسلمان اشاره و تصريح كرد: اين تجربه داراي آثار و شواهدي غير قابل انكار در دايره فكر و انديشه اسلامي است و اهتمام بزرگان اسلام به ويژه عالمان مسلمان در دوران معاصر بسيار مؤثر بوده است. مجاهدتهاي بزرگاني چون علامه شرف الدين، كاشف الغطاء، محمد عبده، آيت الله بروجردي و رهنمودهاي امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري و از طرفي تلاش هاي فكري در حوزه توانست در قلمرو حوزه و دانشگاه كه منشأ تغذيه فكري و انديشه اي جوامع فرهنگي هستند تأثير به سزايي در فكر و فرهنگ تقريب بر جاي گذارد. در حقيقت تقريب تلاشي است تا از واگرايي مذهبي به همگرايي آن دست يابيم و از اين رو در سايه همگرايي هاي سازنده مي توان به وحدت و آرامش پايدار رسيد.
رئيس مركز گفتگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي افزود: در عصر ارتباطات نمي توان بدون توجه به ديگر اديان، مذاهب، فرهنگها، تمدنها و پيروان آنان كه در گوشه و كنار جهان زندگي مي كنند و بعضا به صورت جمعيت مهاجرمرتب در جا به جائي هستند، زندگي كرد. اولين ضرورت به رسميت شناختن طرف گفتگو است. گام دوم اينكه به دنبال پي بردن به اصالت آنها بايد براي شخصيت و آموزه هاي آنها احترام قائل شد، همين امر پيش زمينه يك هم انديشي در گفتگو و تقريب را فراهم مي كند، اين در حالي است كه سنت و هدف تقريب نزد بزرگان اسلام به ويژه انديشمندان و صاحبنظران شيعه تاكنون غير از اين نبوده است.
وي با بيان اينكه تقريب بين مذاهب اسلامي در حقيقت يك همگرايي در بستر مشترك ديني و فرهنگي در جامعه اسلامي است كه دست يابي به آن با عنايت به اصول مشترك در اعتقادات و باورهاي اسلامي تحقق مي يابد، يادآور شد: قرآن كريم در موارد متعدد پيروان اديان را كه هر كدام بسيار دورتر از پيروان يك دين هستند به همگرايي مي خواند، طي اين فراخوان قرآن كريم به طور صريح مي گويد "اي اهل كتاب همه به سوي كلمه واحد بياييد و يا اينكه به سخن همديگر گوش فرا دهيد و بهترين را در گفتگو انتخاب كنيد"، اما در تقريب مذاهب نه تنها كلمه واحد بلكه موارد متفق عليه بسيار داريم. با توجه به تجربه هاي فراوان جمهوري اسلامي ايران به ويژه مركز جهاني تقريب مذاهب اسلامي، به راهكارهاي بسيار مثبت و سازنده اي در اين عرصه دست يافته ايم .
رئيس مركز گفتگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در مورد چالشهاي پيش روي تقريب مذاهب اسلامي گفت: تفرق، جدايي و پراكندگي پيروان مذاهب و فاصله آنها امكان سوء استفاده از آنها را تسهيل مي كند. دامن زدن به تعصبات قومي و فرقه اي در درون مذاهب، دوري از سرچشمه اصيل مكتب، پيروي از خرافات و نظريه هاي سطحي و احيانا تحت تأثير قرار گرفتن نخبگان ديني از جريانات عوام زدگي، دست آويز سياستهاي جهاني قرار گرفتن كه خود منشأ ظهور و بروز نو آئين هاي ديني و مذاهب خود ساخته مي شود، دوري از اصل خردمندي و خردورزي به طور كلي مي تواند بزرگترين چالش براي اين ره آورد ديرينه اسلامي باشد.
رئيس مركز گفتگوي اديان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي گفتگو در امر دين به ويژه آنچه در خصوص امور قدسي، باورها و اعتقادات و ارزشهاي ديني است را امري مشكل، پيچيده و داراي ويژگيهاي خاص خود قلمداد كرد و اظهار داشت: ورود به قلمرو مقدسات و باورهاي ديگران چنانچه آگاهي و شناخت دقيقي از مقتضيات ديني و فرهنگي آن جامعه صورت پذيرد، خود مي تواند منجر به سوء تفاهمات، جريحه دار نمودن عواطف و احساسات ديني و در نهايت عميق تر نمودن يك زخم تاريخي باشد. هر چند اين امر در قالب آثار هنري و ادبي و نظاير آن در حوزه هاي فرهنگي ارائه شود. اخيرا شاهد واكنش جهان مسيحيت در قبال فيلم " رمز داوينچي" بوده ايم كه نه تنها مسيحيان بلكه بسياري از انديشمندان و صاحنظران مسلمان نيز آن را كه در حقيقت تغيير و تحريف باورهاي ديني و تاريخي مسيحيت است، محكوم كردند.
وي در ادامه ياد آور شد: رهبران، پيروان اديان و مذاهب آسماني با عنايت به آموزه هاي متعالي و اصيل الهي خواهان گفتگو، تقريب، هم انديشي و همكاري تمامي پيروان اديان جهت حفظ ايمان جمعي، تأمين صلح پايدار و يك زندگي مسالمت آميز در سايه آموزه هاي روحي، خردمندي و خردورزي هستند، اما نمي توانند به سادگي از كنار سياست هاي تخريبگر كه منجر به اهانت به مقدسات، باورها و آموزه هاي الهي آنان و جريحه دار كردن احساسات و عواطف ديني آنان مي گردد عبور نمايند و اين نشانگر تفاوت امر قدسي با امور غير قدسي است.
نظر شما