به گزارش خبرگزاري مهر، روزنامه واشنگتن پست با اشاره به تصميم آمريكا براي همكاري با روسيه در زمينه هسته اي با هدف همراه كردن مسكو با فشارهاي واشنگتن عليه تهران نوشت : اين اولين باري است كه چنين تصميمي اتخاذ مي شود و در واقع اين تغيير سياست، اقدامي است كه مي تواند براي مسكو ميلياردها دلار ارزش داشته باشد، اما همچنين مي تواند بلوايي را در كنگره آمريكا به راه بيندازد.
بوش چندين سال در برابر اين اقدام مقاومت كرد و تاكيد داشت كه روسيه در ابتدا ساخت يك نيروگاه هسته اي را براي ايران در نزديكي خليج فارس متوقف كند، اما مقامهاي آمريكايي ديدگاه خود را در برابر همكاري روسيه با ايران تغيير دادند و به اين نتيجه رسيدند كه ولاديمير پوتين رئيس جمهوري روسيه يك شريك سودمندتر در تلاش براي اعمال فشار بر ايران در جهت متوقف كردن تمايلات هسته اي است.
مقامهاي آگاه خبر دادند : بوش در نظر دارد تصميم خود را شنبه آينده و در ديدار با پوتين در سنت پترزبورگ پيش از نشست سران گروه جي هشت اعلام كند. بيانيه اي كه از سوي دو رئيس جمهور صادر خواهد شد، با آغاز مذاكرات براي توافق رسمي مورد نياز تحت قانون آمريكا و پيش از آنكه آمريكا بتواند در همكاري هسته اي غير نظامي مشاركت كند، موافقت خواهد كرد.
به نوشته اين روزنامه ، در ديدگاه دولت آمريكا، دو طرف از اين توافق سود خواهند برد. يك توافق همكاري هسته اي راهي را براي روسيه روشن مي كند تا هزاران تن سوخت هسته اي مصرف شده را از راكتورهاي آمريكا در سراسر جهان وارد و ذخيره كند و اين يك اقدام سودمندي بوده كه آمريكا تاكنون مانع آن شده است. اين همكاري مي تواند به عنوان مشوقي براي همكاري بيشتر با روسيه بر سر موضوع ايران مورد استفاده قرار گيرد. و براي طرح بوش در جهت گسترش انرژي هسته اي براي كشورهاي تشنه انرژي مهم است، زيرا روسيه مكاني را براي فرستادن ماده استفاده شده راديواكتيو فراهم خواهد كرد.
از سوي ديگر، به گفته تحليلگران اين همكاري مي تواند مخالفت قابل توجهي را از منظر ايدئولوژيكي در پي داشته باشد. منتقدان نسبت به مسير دولت پوتين محتاط هستند، چرا كه ممكن است دولت وي به اين همكاري به عنوان پاداشي به روسيه، حتي در صورت مخالفت مسكو با آن، نگاه كند تا از اعمال تحريم عليه ايران حمايت كند. برخي نيز از سابقه روسيه در به كارگيري ماده سوختي نگران هستند و مي گويند اين كشور به آن به عنوان يك اقدام بي باكانه نگاه مي كند كه محيط زيست را به خطر مي اندازد.
برخي كارشناسان گفتند: تصميم بوش با وجود تنش بر سرعقب نشيني مسكو از دموكراسي و فشار بر همسايگان، نشان دهنده واقعه مهمي در روابط ميان روسيه و آمريكا خواهد بود.
"روزگات مولر" يك مقام سابق دولت آمريكا در وزرات انرژي در دوره كلينتون و مديركنوني مركز "كارنگي مسكو" گفت:" اين امر نشان دهنده آن است كه يك تغييرعظيم در گرايش آمريكا به سوي روسيه وجود دارد و نشان مي دهد كه روسها افرادي هستند كه ما مي توانيم با آنها بر سر مسئله ايران همكاري كنيم."
اما برخي نيز آن را يك همكاري يك طرفه تلقي مي كنند."هنري سوكولسكي" مدير اجرايي مركز آموزش سياست منع گسترش سلاحهاي هسته اي گفت:"دقيقا ما از اين قرار چه چيزي عايدمان مي شود؟ ما از آن هيچ چيز به دست نمي آوريم و ما فرصتي را به آنها براي اعطاي پول فراهم مي آوريم."
نظر شما