۱۷ تیر ۱۳۸۵، ۲۱:۴۶

منوچهر متكي در نهمين اجلاس همسايگان عراق:

عراق وارد مرحله جديدي از تاريخ حيات سياسي خود شده است/ تعيين جدول زمانبندي خروج نيروهاي خارجي عاملي تعيين كننده است

عراق وارد مرحله جديدي از تاريخ حيات سياسي خود شده است/ تعيين جدول زمانبندي خروج نيروهاي خارجي عاملي تعيين كننده است

در شرايط حساس كنوني، بي ترديد حفظ هويت واقعي عراق و بقاي اين كشور به عنوان يك كشور عربي و اسلامي در گرو حفظ وحدت و وفاق گروه هاي داخلي، تداوم گفتگوهاي سياسي و حل مسالمت آميز مسائل و عدم توسل به خشونت بوده و ملت عراق مي بايست همانند ديگر ملل، بدون هر گونه حضور و مداخله خارجي، حق تعيين سرنوشت خويش را دارا باشند.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان در اولين روز اجلاس وزيران خارجه كشورهاي همسايه عراق اظهار داشت: در سالهاي گذشته و بدنبال بروز نشانه هايي از آغاز يك جنگ مصيبت بار و خانمانسوز درخاور ميانه، كشورهاي منطقه نگران از عواقب وحشتناك وغير قابل كنترل آن گردهم آمدند تا با تبادل نظر و دستيابي به درك متقابل نسبت به هر گونه اقدام يكجانبه گرايانه در منطقه، رويكردمشتركي را اتخاذ نموده و گامهاي جدي براي نظارت بر تحولات، كنترل اوضاع و حركت جمعي در كمك به صلح و ثبات وامنيت منطقه بردارند.

وي افزود: در فاصله برگزاري هشت اجلاس  گذشته تاكنون كشورهاي منطقه تلاش نمودند كه از خواسته هاي بر حق ملت و دولت عراق پشتيباني و از روند سياسي دراين كشور حمايت و نگراني خود را از تداوم حضور نيروهاي بيگانه در عراق وتبديل اين كشور به مامني براي تروريست ها و سرايت نا امني به منطقه ابراز داشته و بر ضرورت همكاري متقابل به منطور مبارزه با تروريسم و كمك به استقرار ثبات امنيت درعراق تاكيد نمايند. هم اينك اجلاس نهم در شرايطي برگزار مي شود كه عراق با عبور از دوران پر چالش انتقالي وارد مرحله جديدي از تاريخ حيات سياسي خود شده است.

براي توقف فوري حملات تجاوزكارانه و سياست مبتني بر تروريسم رژيم صهيونيستي، اقدامات قاطع و فوري بايد صورت گيرد

متكي خاطرنشان كرد: تداوم حضور و مداخلات نيروهاي خارجي در عراق وعدم توانايي آنان در كنترل اوضاع و تعلل در واگذاري هرچه سريعتر امور به عراقيها، خسارات و نابساماني ها امنيتي جبران ناپذيري را بر اين كشور وارد نموده است. كشتارهاي بي سابقه و افزايش خشونت واقدامات تروريستي محكوم به شكست عليه شهروندان و هتك حرمت اماكن مقدس مذهبي و ديني بويژه انفجارات ددمنشانه و اسفناك حرمين امامين عسكريين (ع)  در سامرا، مساجد و كليساهاي عراق، ربايش مقامات عراقي و ديپلماتهاي خارجي واخيرا به شهادت رساندن جمعي از زوار ايراني عتبات عاليات در شهر كوفه، از بزرگترين و اساسي ترين مشكلات عراق مي باشد كه درسايه حضور نيروهاي خارجي روز به روز گسترده تر مي شود.

وزير خارجه افزود: جمهوري اسلامي ايران معتقد است با واگذاري كليه امور ودولت منتخب عراق، زمان آن فرا رسيده است كه نيروهاي خارجي در اسرع وقت خاك اين كشور را ترك نمايند. اين نكته اي است كه قطعنامه هاي سازمان ملل نيز بر آن تاكيد داشته و برخلاف برخي تصورات مي تواند به تامين امنيت بشر در عراق كمك نمايد. ما معتقديم تعيين يك جدول زمانبندي براي خروج نيروهاي خارجي از عراق يك ضرورت فوري و تعيين كننده است.

وي در ادامه گفت: جمهوري اسلامي ايران با حمايت از روند سياسي بر برگزاري انتخابات، واگذاري كامل امور به مردم عراق و عدم مداخله خارجي در روند تصميم گيري هاي احزاب گروه هاي سياسي اين كشور تاكيد  نموده و اعلام داشته است كه عراق در سايه همزيستي مسالمت آميز همه گروه ها به پيشرفت نائل خواهد آمد. در شرايط حساس كنوني، بي ترديد حفظ هويت واقعي عراق و بقاي اين كشور به عنوان يك كشور عربي و اسلامي در گرو حفظ وحدت و وفاق گروه هاي داخلي، تداوم گفتگو هاي سياسي و حل مسالمت آميز مسائل و عدم توسل به زور وخشونت بوده وملت عراق مي بايست همانند ديگر ملل، بدون هر گونه حضور و مداخله خارجي، حق تعيين سرنوشت خويش را دارا باشند.

متكي اظهار داشت: ما همواره اعلام نموده ايم كه با توسل به خشونت وكشتار شهروندان نمي توان آزادي و دموكراسي به ارمغان آورد. ضمن اينكه نمي توان بامتهم نمودن ديگر كشورها و توطئه عليه همسايگان، با فرافكني بر ناكاميها در عراق سرپوش گذاشت. جمهوري اسلامي ايران همواره آمادگي خود را براي كمك به ملت و دولت عراق در سه بعد حمايت از روند سياسي، كمك به امنيت و ثبات عراق و همچنين كمك به بازسازي اين كشور اعلام نموده است.

وي افزود: در بعد سياسي، در عين به رسميت شناختن روند سياسي بويژه تشكيل دولت دائمي عراق، ما مخالف سياست هاي يكجانبه گرايانه قدرتها و توطئه گري آنها عليه ملل منطقه بوده و دراين راستا، با هدف واگذاري كامل امور به مردم عراق، رويكرد افزايش نقش نهادهاي منطقه اي و بين المللي و مشاركت فعال در اجلاس هاي منطقه اي و بين المللي را در دستور كار قرار داده ايم.

وزير خارجه گفت: در بعد امنيتي ما بدنبال اجرايي نمودن تصميمات اجلاس هاي وزراي كشور همسايگان عراق درتهران و استانبول بوده ايم وبر آموزش و تجهيز پليس عراق وهمچنين استقرار ثبات در مرزها تاكيد داشته ايم، ضمن اينكه از برگزاري اجلاس سوم وزراي كشور همسايگان عراق در رياض استقبال مي نمائيم. در زمينه بازسازي نيز هم اينك مجموعه اي از برنامه هاي همكاري اقتصادي از جمله كمك ارائه كمكهاي توسعه اي، ترغيب سرمايه گذاري، توسعه تجارت، گردشگري وطرح هاي  تامين مالي را در نظر گرفته و در حال همكاري با دولت عراق مي باشيم. همچنين در زمينه رفع نيازمنديهاي اقتصادي و معيشتي روز مره مردم عراق شامل تامين سوخت، برق رساني ، كمكهاي بهداشتي و امدادي و نظاير آن نيز تاكنون از هيچ كمكي دريغ ننموده ايم.

جمهوري اسلامي ايران همواره آمادگي خود را براي كمك به ملت و دولت عراق در سه بعد حمايت از روند سياسي، كمك به امنيت و ثبات عراق و همچنين كمك به بازسازي اين كشور اعلام نموده است

متكي تاكيد كرد: ما معتقديم كه رفع مشكلات عراق و برقراري ثبات دراين كشور، نيازمند تلاش جمعي از همكاري متقابل عراق و كشورهاي منطقه مي باشد.

وي گفت: جمهوري اسلامي ايران از پديدار شدن افقهاي ايجاد عراقي جديد كه براساس حسن همجواري و پايبندي به معاهدات دوجانبه و چندجانبه شكل گرفته باشد، استقبال نموده و آمادگي خود را براي تحريك جديتر درتوسعه روابط دوجانبه با انتخاب دولت دائمي در اين كشور اعلام مي دارد و عليرغم اينكه بيشترين خسارات مادي ومعنوي را از رژيم گذشته عراق متحمل گرديده است. همواره بعنوان يك كشور دوست و برادر در كنار مردم عراق قرار گرفته است. دراين راستا اينجانب در آستانه آغاز بكار مجلس ملي ودولت دائمي عراق در راس هياتي سياسي و اقتصادي به اين كشور سفر نموده وآمادگي كشورم را در اين خصوص به اطلاع مقامات كشور دوست و برادر عراق رساندم.

متكي خاطرنشان كرد: جمهوري اسلامي ايران همچنين از طرح هاي مدبرانه رهبران عراقي به منظور برقراري امنيت و استقرار در اين كشور و تحكيم وحدت ملي حمايت مي نمايد و اميدوار است با حمايت هاي مردمي و همچني پشتيباني ملتها ودولتهاي منطقه اين تدبير با موفقيت به اجرا گذارده شود وعراق آينده شاهد پيشرفتهاي چشمگيري در روند بازسازي و توسعه اقتصادي و اجتماعي و فرهنگي و همچنين گشايش فصل تازه اي از مناسبات منطقه اي با همسايگانش باشد.

وزير خارجه افزود: جمهوري اسلامي ايران به توانايي ملت عراق و رهبران مذهبي وسياسي اين كشور در اداره امور خود باور داشته و اميدوار است با حمايت و پشتيباني ملتها و دولتهاي منطقه اين پتانسيل ها در عرصه عمل به موفقيت هاي چشمگيري منتهي گردد.

متكي اظهار داشت: با اعتنام از فرصت، مايلم بر اين نكته تاكيد نمايم كه برقراري صلح و ثبات در كشور عراق تنهاعامل در تامين امنيت در منطقه حساس خاور ميانه وخليج فارس نيست. وقوع چهار جنگ خانمانسوز تنها دركمتر از سه دهه دراين منطقه بهترين دليل است كه ما نياز به اتخاذ ترتيبات امنيتي جديدي در منطقه داريم كه بدون حضور نيروهاي خارجي و با مشاركت تمامي كشورهاي منطقه طراحي شده است.

وي افزود: سخنان خود را نمي توانم بدون همدردي با ملت مظلوم فلسطين به پايان ببرم، تهاجم وحشيانه و ضد انساني اخير رژيم صهيونيستي عليه مردم بيگناه فلسطين در نوار غزه، تخريب زير ساختهاي سياسي و اقتصادي دولت فلسطين و ربودن تعداد زيادي از نمايندگان مجلس و مقامات سياسي و محاكمه آنهآ، با هيچ منطقي قابل توجيه نيست و جامعه بين المللي نبايد صرفا به محكوم كردن اين اقدامات اكتفا نمايند. براي توقف فوري حملات تجاوزكارانه وسياست مبتني بر تروريسم رژيم صهيونيستي، اقدامات قاطع و فوري بايد صورت گيرد.

وزير امور خارجه ايران در پايان تاكيد كرد: از شوراي امنيت سازمان ملل انتظار مي رود بوظيفه خود در خصوص اين تجاوزات كه مصداق كامل تهديد عليه صلح و امنيت بين الملل مي باشد، عمل نمايد. حمايت يكجانبه و بي حد وحصر ايالات متحده، كه همواره با حق وتوي خود شوراي امنيت را دراين زمينه متوقف نموده است، نبايد مانع از اقدامات قاطع جامعه بين المللي گردد.

کد خبر 350158

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha