به گزارش خبرنگار مهر، امید ورزنده در نشست تخصصی «کرد؛ بازنمایی یا تاسیس جایگاه» که شامگاه سه شنبه در سالن کنفرانس مرکز کردستانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی سنندج و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد برگزار شد، گفت: فعالیت مرکز کردستان شناسی دانشگاه آزاد از یک سال و نیم گذشته آغاز شده است.
وی عنوان کرد: در این مدت ۳ کتاب با عناوین "ڕۆژمێری شارێک"، "فرهنگ واژگان و کنایات کردی" و ترجمه "کلیله و دمنه" توسط انتشارات این مرکز به کردی ترجمه و منتشر شده است.
وی افزود: از دیگر برنامه های ما برگزاری همایش اورامان شناسی بود که به دنبال این همایش موفق شدیم تا پرونده ثبت جهانی منطقه اورامانات را به عنوان یک "منظر فرهنگی" در یونسکو مطرح کنیم و خوشبختانه این مهم در حال پیگیری است.
رییس مرکز کردستان شناسی بیان کرد: هم اکنون درحال آمادهسازی مقدمات همایش غار کرفتو در شهرستان دیواندره هستیم و امیدواریم که در سایه این کنفرانس موفق به مطرح کردن این غار در یونسکو نیز شویم.
وی افزود: دو کتاب "فرهنگ عامه سنندج" و "تاریخ ادبیات کردی" را هم آماده چاپ شدند و بزودی منتشر می شوند.
بهمن باینگانی یکی از اساتید دانشگاه در این نشست به ارائه مقاله خود با عنوان "بازنمایی شخصیت و منش کرد در آثار شرق شناسان" پرداخت و گفت: شرقشناسی را می توان از دو منظر مورد مطالعه قرار داد، یک از نگاه خود شرقیها و دوم از نگاه غربی ها.
وی یکی دیگر از مباحث شرقشناسی را بررسی کتابهای ذکر کرد و اظهارداشت: بزرگترین نظریه پرداز شرقشناسی ادوارد سعید بر این باور است که کتابهایی که توسط مستشرقین نگاشته شده در راستای بهره برداری و استعمار جوامع شرقی نوشته شدند و سیمایی نادرست از شرق برای نیل به اهداف استعمارگرانه خویش ترسیم کردند.
وی به کتاب سفرنامه کردستان نوشته جیمز ریچ اشاره کرد و گفت: اولین مستشرق کردی آقای جیمز ریچ است که به دلیل آب و هوای مطبوع کردستان در ۱۸۲۰ میلادی به دو عمارت بابان و اردلان سفر کرده و خاطرات خویش از این سفر نوشته است.
این استاد دانشگاه افزود: ریچ در این کتاب کردها را موجودی ساده، مهماننواز و طبیعتخو وصف کرده است و از دیگر سو می نویسد که کردها هیچ معماری ندارند سیمای شهری آنها بسیار زشت و عقب افتاده است و در حالی که ما در سنندج در آن زمان شاهد عمارتهای بزرگی بودیم که آقای ریچ هیچ اشارهای به این معماریها نکرده است و سیر کلی کتاب وی به گونهای تحقیر کردن کردها در نگاه همان دیگری برتر (غربیها) ست.
نظر شما