۲۹ بهمن ۱۳۹۴، ۹:۱۶

مهر گزارش می‌دهد؛

«دیپ»؛ داستان سنجاق‌هایی که به زندگی عمق می‌دهند

 «دیپ»؛ داستان سنجاق‌هایی که به زندگی عمق می‌دهند

رشت- این روز‌ها گالری مارلیک رشت میزبان سنجاق‌هایی است که برای عمق بخشیدن به زندگی و ایجاد طرحی نو در زمینه روزمرگی انسان‌ها خلق شده‌اند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: تا حالا به مشکلات زندگی به چشم حبه‌های قند نگاه کرده‌اید؟ قندهایی که هم شیرین هستند و هم زود حل می‌شوند. یا نه بگذارید بهتر بگویم تا حالا به محیط اطرافتان با نگاهی متفاوت و البته عاشقانه نگاه کرده‌اید؟ نگاهی که در عمق آن حتی یک سنجاق سر شخصیتی می‌شود برای حض بردن شما از زندگی و مشکلات هم مانند قند شیرین می‌شوند و قابل حل.

این روز‌ها گالری مارلیک در مجتمع خاتم الانبیاء رشت میزبان سنجاق‌هایی است که آمده‌اند تا نگاه کردن عمیق را با مردم به اشتراک بگذارند. سنجاق‌هایی که با دستان توانمند «سمیرا صفاری» ساخته شده‌اند تا داستان «دیپ» که برداشتی متفاوت از زندگی روزمره انسان و مشکلاتش است را روایت کنند.

نگاهی متفاوت به پیرامون

«سمیرا صفاری» فارغ التحصیل کار‌شناسی ارشد گرافیک از دانشگاه یزد است و بیش از یک دهه از فعالیتش در حوزه طراحی گرافیک و تدریس می‌گذرد.

وی که پدید آورنده شخصیت‌های ابداعی «قصه دیپ» است، درباره نمایشگاه خود به خبرنگار مهر می‌گوید: «دیپ» شخصیتی است که از سنجاق سر ساخته شده و نماد بهره گیری از کوچک‌ترین و معمولی ترین اشیایی است که اگر چه ممکن است هر روز با آن برخورد داشته باشیم اما، شاید آن‌ها را نبینیم و تنها نگاهی عمیق به اطراف می‌تواند اهمیت وجود این اشیاء و بهره گیری از آن‌ها را به ما نشان دهد.

صفاری ادامه می‌دهد: «قصه دیپ» خوانشی نو از زندگی همه انسان‌های شبیه به همِ جامعه امروزی، با توجه به نظریه «آشنایی زدایی» است.

این بانوی هنرمند با اشاره به مفهوم نظریه «آشنایی زدایی» تصریح می‌کند: در جریان هنر معاصر، بیش از هر دوره دیگری شاهد آثاری با نوآوری و نواندیشی هستیم. از طرفی عادت و روزمرگی در زندگی مدرن امروزی نیز ما را از واقعیت دور کرده و به شدت مانع بروز خلاقیت‌ها شده است. «آشنایی زدایی» روشی است که عادت‌ها را زدوده و دریچه چشم‌ها را به روی تازگی‌ها باز می‌کند.

صفاری همچنین درباره شخصیت «دیپ» توضیح می‌دهد: این شخصیت با توجه به رویکرد آشنایی زدایی و با ترکیبی از سنجاق سر و برخی ملحقات، برای اولین بار در دنیا ساخته و ثبت شده و تغییر کاربری سنجاق برای طراحی شخصیت‌ها، استفاده از ترکیب بندی‌های نامتعارف و نگاه می‌نیمالیستی و نیمه انتزاعی در آثار، از ویژگی‌هایی منتج به این نظریه است.

این هنرمند گرافیست با بیان اینکه هرگونه تغییر که باعث برهم زدن تکرار و عادت حاکم بر زندگی شود در تشدید نظریه «آشنایی زدایی» موثر است می‌گوید: اگر چه کتاب‌های تصویری با نوشته‌های محدود بیشتر برای مخاطبان پیش از دبستان کاربرد دارد اما، کتاب «قصه دیپ» که یکی از تولیدات جانبی حول محور این شخصیت سازی است، با توجه به محتوای آن، خاص بزرگسالان طراحی شده است.

وی می‌افزاید: هدف این پروژه جلوگیری از عادت زدگی در زندگی روزمره است که تغییر سن مخاطب، تغییر قطع کتاب، کتاب طوماری و سایز تابلوهای ارائه شده به نوعی از اهدف این پروژه در راستای آشنایی زدایی است.

زندگی به سبک «دیپ»

صفاری درباره هدف از کنارهم قرار دادن شخصیت‌هایی که از سنجاق سر پدید آمده‌اند با حبه‌های قند را این چنین توضیح می‌دهد: قرار گرفتن شخصیت‌هایی که از اشیاء سخت پدید آمده‌اند در کنار حبه‌های قند ناقل این پیام است که وقتی اشیای سخت با حبه‌های قند، فضایی شیرین و دلنشین ایجاد می‌کنند، پس می‌توان داستان آدم‌های سختی که با شیرینی عشق، زندگی را زیبا به تصویر می‌کشند را هم روایت کرد.

این هنرمند که سعی کرده با استفاده از ساده‌ترین ابزار‌ها و به وسیله کولاژ اجسام، عکاسی و استاپ موشن به انتقال ایده‌های خود بپردازد، می‌گوید: ساده بودن ابزار کار در این مجموعه به نوعی با جنبش «DIY» یا‌‌ همان جنبش «خودت انجامش بده» که در راستای ایستادگی در برابر وابستگی به کالاهای تولید انبوه است، همخوانی دارد چرا که فضایی در این نمایشگاه فراهم شده تا مخاطبان نیز بتوانند با استفاده از ابزارهای موجود، در عین حال که خودشان به یک تولید کننده تبدیل شوند، شخصیت‌های جانبی هم برای این داستان به وجود بیاورند.

صفاری خاطر نشان می‌کند: این بخش با استقبال خیلی خوبی از سمت مخاطبان به ویژه کودکان مواجه شده و شخصیت‌های نویی پدید آمده که هرکدام می‌توانند برای خود داستانی داشته باشند.

وی همچنین درباره علت نامگذاری این شخصیت به نام «دیپ» توضیح می‌دهد: پدید آمدن این شخصیت حاصل نگاهی عمیق به محیط پیرامون است و مخاطب را نیز به عمیق نگاه کردن و فکر کردن دعوت می‌کند از این رو نام «دیپ» برگرفته از لغت Deep در انگلیسی به معنای عمق و عمیق برای این شخصیت انتخاب شده و Deep «s Story به معنای قصه‌های عمیق، به نوعی نامی ایهام دار برای این نمایشگاه است که هم می‌توان از آن به عنوان داستان‌های «دیپ» که درباره روایت‌هایی از این شخصیت است برداشت کرد و هم به عنوان معنای تحت الفظی این اصطلاح که به معنی داستان‌های عمیق است.

هرچند نمایشگاه «قصه‌های دیپ» امروز به پایان می‌رسد اما، نگاه نو به زندگی و حض بردن از کوچک‌ترین‌ها در بستر روزمرگی زندگی مدرن، ارمغانی است که «دیپ» به مخاطبان خود ارزانی داشته است.

عکس: سپهر محمودیان

کد خبر 3559964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha