خبرگزاری مهر- گروه بین الملل- عبدالحمید بیاتی: روزهای گذشته مقامات مختلفی از کشورهای عضو ناتو (پیمان آتلانتیک شمالی) از «فرانسوا اولاند» رئیس جمهور فرانسه، گرفته تا «جین آزلبورن» وزیر خارجه لوکزامبورگ، درباره برافروخته شدن جگ میان ترکیه و روسیه هشدار داده و حتی اعلام کرده اند که در صورت درگرفتن جنگ در حمایت از آنکارا وارد نبرد با مسکو نخواهند شد.
وزیر امور خارجه لوکزامبورگ به نمایندگی از دیگر اعضای ناتو در گفتگو با هفتهنامه اشپیگل تأکید کرد که آنکارا نباید از حد اعتدال خارج شده و به افراط گرایی روی آورد چون ناتو در صورت تجاوز ترکیه علیه روسیه هیچ کمکی به آنکارا نخواهد کرد.
به این ترتیب متحدان آنکارا در ناتو این پیغام را به ترکیه ارسال کردند که در صورت یک درگیری نظامی با روسیه به تحریک ترکیه، آنکارا نمیتواند انتظار حمایت از این ائتلاف نظامی را داشته باشد.
وزیر امور خارجه لوکزامبورگ با اشاره به اینکه به نمایندگی از طرف دیگر اعضای ناتو سخن میگوید تأکید کرد که ناتو نباید اجازه دهد که از طریق تنشهای اخیر بین روسیه و ترکیه این ائتلاف نظامی به درگیریهای نظامی با روسیه کشیده شود. تضمین حمایت از یک کشور از طرف ناتو تنها زمانی وجود دارد که یک عضو بهشیوهای بدون ابهام مورد تهاجم قرار گیرد.
به گفته آزلبورن، ماده پنجم اساسنامه شکل گیری ناتو که بر اساس آن حمایت از یکی از اعضا در جنگ با کشور دیگر ضروری است تنها در صورتی معتبر است که کشور عضو واقعا مورد حمله قرار گرفته باشد.
روابط بین مسکو و آنکارا بهدلیل بحران سوریه به تیرگی گراییده و حملات اخیر ترکیه به مناطق کردنشین سوریه موجب افزایش این تیرگی شده است.
در نوامبر گذشته ترکیه یک جنگنده روسی را هدف شلیک قرار داد چرا که مدت کوتاهی به حریم هوایی ترکیه در مرزهای با سوریه تجاوز کرده بود و این مسئله خدشه بیشتری به روابط بین دو کشور وارد کرد.
در همین رابطه فرانسوا اولاند نیز عنوان داشت که شرایط میان روسیه و ترکیه به گونه ای است که احتمال وقوع جنگ وجود دارد.
علاوه بر آن یک دیپلمات آلمانی در گفتگو با اشپیگل عنوان داشت که ما حاضر نیستیم که هزینه های جنگ احتمالی میان ترکیه و روسیه را بپردازیم.
تجریه اوکراین پیش روی ناتو
ناتو در حالی در این وضعیت قرار گرفته که به مدت دو سال است به دلیل بحران اوکراین رو در روی روسیه ایستاده و وضعیت در این خصوص به حدی پیچیده و بغرنج شده که حتی برخی از کارشناسان از آغاز جنگ سرد جدید در جهان سخن می گویند به طوری که روز گذشته یک رسانه روسی از تصمیم ناتو برای مستقر کردن تسلیحات دوران جنگ سرد در مرزهای روسیه به بهانه مقابله با تهدیدات احتمالی مسکو خبر داد.
این تسلیحات و سخت افزارهای نظامی که مربوط به دوران جنگ سرد است تا کنون در غارهای کشور نروژ نگهداری می شد و نیروهایی از آمریکا و کشور میزبان وظیفه حفاظت و نگهداری از این تسلیحات را برعهده داشتند. بر اساس این گزارش، حجم تسلیحات انبار شده در این غارها به حدی است که قابلیت حمایت از عملیات نظامی ۱۵ هزار تفنگدار دریایی را دارد.
راشاتودی از این تسلیحات با عنوان یک گنچ پنهان برای ناتو یاد کرده است. گفته می شود که ناتو برای افزایش قابلیت های خود در برابر تهدیدهای احتمالی مسکو قصد استقرار این تجهیزات و سخت افزارها را در نزدیکی مرزهای روسیه دارد.
به گزارش مهر، روابط روسیه و ناتو از زمان آغاز بحران اوکراین و جدا شدن شبه جزیره کریمه از این کشور بسیار پر تنش شده و به رغم اعمال تحریم های اقتصادی از سوی اعضای ناتو علیه مسکو، تنش های میان دو طرف بعد نظامی نیز به خود گرفته است.
همانطور که اشاره شد روسیه و کشورهای غربی به نوعی یکدیگر را تحریم کرده اند و این جریان برای هر دو طرف هزینه هایی را داشته و این در حالی است که حل معضلات موجود در جهان درصورت همکاری میان آنها راحت تر از بین می روند.
ناتو تا کنون وارد عرصه جنگ با روسیه نشده و با توجه به شرایط موجود در کشورهای غربی و هزینه هایی که یک جنگ دارد اعضای پیمان آتلانتیک شمالی نمی خواهند وارد هزینه های مالی و دیپلماتیک این جنگ بشوند بنابراین می توان پیش بینی کرد که حاکمان ترکیه با سنجش شرایط موجود و اظهارات انجام شده در روزهای اخیر در رفتار خود تجدید نظر کرده و از پیچیده تر شدن اوضاع منطقه جلوگیری کند در غیر اینصورت شاید اردوغان خود را تنهاتر از هر زمان دیگری شود.
نظر شما