خبرگزاری مهر - گروه استان ها: روستای دزلی از توابع بخش مرکزی شهرستان سروآباد در استان کردستان، است که در فاصلة ۲۸ کیلومتری شهر سروآباد و ۱۱۵ کیلومتری مرکز استان (سنندج) قرار دارد.
ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر است و اطراف آن را کوه و دره فرا گرفته است، این روستا از شمال به کوه قلعه زمان( قه لا زه بان)، از جنوب شرقی به کوه مهدی و معدن سنگ ساختمانی، از شرق و شمال شرقی به کوه سپی که مه ر، از شمال و شمال شرقی به دره دوله ناو و از غرب به کردستان عراق محدود شده است.
روستای دزلی تحت تأثیر اقلیم کوهستانی تابستانهای معتدل و دلپذیر و زمستانهای سرد دارد و این روستا دارای تاریخی کهن است. مسجد باشکوهی که از دوران خلافت خلفای راشدین برجای مانده است، آرامگاه دوازده (۱۲) اصحاب و سایر بناهای تاریخی گواهی بر این مدعاست.
مردم روستای دزلی به زبان کردی (گورانی) سخن می گویند، مسلمان و پیرو مذهب تسنن هستند ودرآمد بیشتر مردم روستا از فعالیت های زراعی، دامداری، باغداری، خدمات و صنایع دستی تأمین می شود.
کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد و عمده محصولات زراعی آن گندم و نخود میباشد. شرایط مساعد اقلیمی، موجب رونق باغداری در روستا شده است و انواع میوه های باغی مانند گردو، انگور، گلابی، گیلاس و شیلانه از محصولات سردرختی آن است.
مراتع گسترده موجب رونق نسبی دامداری شده و انواع لبنیات روغن حیوانی در روستا تولید می شود.
روستای کوهستانی دزلی بافت متراکمی دارد، کالبد خانه ها و فضاهای داخلی آنها از شرایط طبیعی، نوع معیشت و فعالیت خانوار روستایی تأثیر پذیرفته و شکل گرفته وخانه های روستا دارای سقف های چوبی و مسطح، پنجره های کوچک و درهای چوبی است.
مصالح عمده به کار رفته در خانه های قدیمی از مواد در دسترس مانند سنگ، گل و خشت و در خانه های جدید از آجر، سنگ، آهن، گچ و سیمان است.
چشم انداز و طبیعت کوهستانی، چشمه های جوشان، باغهای سرسبز و انبوه پیرامون روستا، فضای دلپذیری برای گردشگران ایجاد کرده است.
روستا را کوه های زیبایی از شاخههای رشته کوه های زاگرس فرا گرفتهاند، که محل مناسبی برای ورزش کوهنوردی است.
از جمله این کوه ها میتوان به کوه دالانی به ارتفاع ۲۵۶۴ متر اشاره کرد که در نزدیکی جنوب غربی روستا قرار دارد و از جنوب شرقی به کوه کمانجه را می پیوندد.
کوه دالمز، با ارتفاع ۱۹۳۰ متر در غرب روستا واقع شده و سرچشمة رود چم شیان است، این کوه از غرب به کوه موجات می پیوندد.
کوه مهدی که بسیار زیبا است از انواع گیاهان دارویی مانند گل ختمی، آویشن، رازیانه، پونه، خاکشیر، گون و درختچههای متعدد پوشیده شده است.
از دیگر جاذبههای طبیعی روستا میتوان از چشمه خان و چشمه دزلی و همچنین باغهای سرسبز و انبوه اطراف روستا نام برد.
تپه های باستانی قلعه، گورستان و مزار مشاهیر روستا از جمله ملا حسن دزلی، ملا مصطفی مردوخی و زیارتگاه و مزار ۱۲ اصحاب، از جاذبههای تاریخی روستای دزلی به شمار می آیند.
موسیقی جایگاه ویژهای در میان مردم دزلی دارد واز جمله آواهای رایج در این روستا میتوان به سیاه چمانه، چپله و کنالیل اشاره کرد. رقص محلی و معروف این روستا هل پرکه نام دارد و برای بالا بردن توان جسمی شرکتکنندگان است که در هفت ریتم وبا موسیقی اجرا می شود.
پوشاک مردان روستای دزلی، مشتمل بر چوخه، پانتول، ملکی، لفکه سورانی، شال، دستار، فرنجی، کله بال است؛ زنان نیز، از لباس کردی شامل جافی، کلنجه، شال، کلاه و کمله استفاده می شود. صنایع دستی روستای دزلی مشتمل بر گیوهبافی، جاجیم بافی، موج بافی و چخورانک است.
معروف ترین غذاهای محلی این روستا، شامل دوینه، شلمین، دوخوا یا آش دوغ، ولوش، کلانه و یکاوه میباشد. کلوچه های محلی کلیره و بژی برساق دو شیرینی معروف محلی این روستا هستند.
نظر شما