۸ فروردین ۱۳۹۵، ۱۱:۴۴

گزارش مهر؛

روستایی در میان کوه و دره/ دزلی تاریخی کهن دارد

روستایی در میان کوه و دره/ دزلی تاریخی کهن دارد

سنندج- روستای دزلی، یکی از روستاهای هدف گردشگری استان کردستان است که اطراف آن را کوه و دره فرا گرفته و چشم اندازها و طبیعت کوهستانی آن فضای دلپذیری برای گردشگران ایجاد کرده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها: روستای دزلی از توابع بخش مرکزی شهرستان سروآباد در استان کردستان، است که در فاصلة ۲۸ کیلومتری شهر سروآباد و ۱۱۵ کیلومتری مرکز استان (سنندج) قرار دارد.

ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۴۰۰ متر است و اطراف آن را کوه و دره فرا گرفته است، این روستا از شمال به کوه قلعه زمان( قه لا زه بان)، از جنوب شرقی به کوه مهدی و معدن سنگ ساختمانی، از شرق و شمال شرقی به کوه سپی که مه ر، از شمال و شمال شرقی به دره دوله ناو و از غرب به کردستان عراق محدود شده است.

روستای دزلی تحت تأثیر اقلیم کوهستانی تابستان‏های معتدل و دلپذیر و زمستان‏های سرد دارد و این روستا دارای تاریخی کهن است. مسجد باشکوهی که از دوران خلافت خلفای راشدین برجای مانده است، آرامگاه دوازده (۱۲) اصحاب و سایر بناهای تاریخی گواهی بر این مدعاست.

مردم روستای دزلی به زبان کردی (گورانی) سخن می‏ گویند، مسلمان و پیرو مذهب تسنن هستند ودرآمد بیشتر مردم روستا از فعالیت‏ های زراعی، دامداری، باغداری، خدمات و صنایع دستی تأمین می‏ شود.

کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد و عمده محصولات زراعی آن گندم و نخود می‏باشد. شرایط مساعد اقلیمی، موجب رونق باغداری در روستا شده است و انواع میوه‏ های باغی مانند گردو، انگور، گلابی، گیلاس و شیلانه از محصولات سردرختی آن است.

مراتع گسترده موجب رونق نسبی دامداری شده و انواع لبنیات روغن حیوانی در روستا تولید می‏ شود.

روستای کوهستانی دزلی بافت متراکمی دارد، کالبد خانه‏ ها و فضاهای داخلی آن‏ها از شرایط طبیعی، نوع معیشت و فعالیت خانوار روستایی تأثیر پذیرفته و شکل گرفته وخانه‏ های روستا دارای سقف‏ های چوبی و مسطح، پنجره‏ های کوچک و درهای چوبی است.

مصالح عمده به کار رفته در خانه‏ های قدیمی از مواد در دسترس مانند سنگ، گل و خشت و در خانه‏ های جدید از آجر، سنگ، آهن، گچ و سیمان است.

چشم‏ انداز و طبیعت کوهستانی، چشمه‏ های جوشان، باغ‏های سرسبز و انبوه پیرامون روستا، فضای دلپذیری برای گردشگران ایجاد کرده است.

روستا را کوه‏ های زیبایی از شاخه‏های رشته کوه‏ های زاگرس فرا گرفته‏اند، که محل مناسبی برای ورزش کوهنوردی است.

 از جمله این کوه ها می‏توان به کوه دالانی به ارتفاع ۲۵۶۴ متر اشاره کرد که در نزدیکی جنوب غربی روستا قرار دارد و از جنوب شرقی به کوه کمانجه را می ‏پیوندد.

کوه دالمز، با ارتفاع ۱۹۳۰ متر در غرب روستا واقع شده و سرچشمة رود چم شیان  است، این کوه از غرب به کوه موجات می‏ پیوندد.

کوه مهدی که بسیار زیبا است از انواع گیاهان دارویی مانند گل ختمی، آویشن، رازیانه، پونه، خاکشیر، گون و درختچه‏های متعدد پوشیده شده است.

از دیگر جاذبه‏های طبیعی روستا می‏توان از چشمه خان و چشمه دزلی و همچنین باغ‏های سرسبز و انبوه اطراف روستا نام برد.

تپه های باستانی قلعه، گورستان و مزار مشاهیر روستا از جمله ملا حسن دزلی، ملا مصطفی مردوخی و زیارتگاه و مزار ۱۲ اصحاب، از جاذبه‏های تاریخی روستای دزلی به شمار می‏ آیند.

موسیقی جایگاه ویژه‏ای در میان مردم دزلی دارد واز جمله آواهای رایج در این روستا می‏توان به سیاه چمانه، چپله و کنالیل اشاره کرد. رقص محلی و معروف این روستا هل پرکه نام دارد و برای بالا بردن توان جسمی شرکت‏کنندگان است که در هفت ریتم وبا موسیقی اجرا می‏ شود.

پوشاک مردان روستای دزلی، مشتمل بر چوخه، پانتول، ملکی، لفکه سورانی، شال، دستار، فرنجی، کله بال است؛ زنان نیز، از لباس کردی شامل جافی، کلنجه، شال، کلاه و کمله استفاده می‏ شود. صنایع دستی روستای دزلی مشتمل بر گیوه‏بافی، جاجیم بافی، موج بافی و چخورانک است.

معروف‏ ترین غذاهای محلی این روستا، شامل دوینه، شلمین، دوخوا یا آش دوغ، ولوش، کلانه و یکاوه می‏باشد. کلوچه ‏های محلی کلیره و بژی برساق دو شیرینی معروف محلی این روستا هستند.

کد خبر 3585817

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha