۳۰ فروردین ۱۳۹۵، ۱۰:۲۲

دیدار نوروزی انجمن نویسندگان کودک و بزرگداشت حجوانی برگزار شد

دیدار نوروزی انجمن نویسندگان کودک و بزرگداشت حجوانی برگزار شد

دیدار نوروزی انجمن نویسندگان کودک و بزرگداشت مهدی حجوانی، از بنیان‌گذاران این انجمن برگزار و به نقش و تاثیر این منتقد ادبیات کودک و نوجوان در رشد این شاخه از ادبیات اشاره شد.

به گزارش خبرنگار مهر، عصر دیروز یکشنبه ۲۹ فروردین ماه مراسم دیدار نوروزی اعضای انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و همچنین نکوداشت مهدی حجوانی، نویسنده و منتقد ادبی در خانه هنرمندان تهران برگزار شد.

در این مراسم احمد مسجدجامعی، نوش‌آفرین انصاری، شهرام اقبال زاده، فریدون عموزاده خلیلی، محمود برآبادی، نادر قدیانی، عبدالعظیم فریدون، اسدالله شعبانی، معصومه انصاریان، افشین داورپناه، امیرعلی نجومیان و جمعی از نویسندگان، شاعران، مترجمان و فعالان فرهنگی و علاقه‌مندان ادبیات کودک و نوجوان حضور داشتند.

فریدون عموزاده خلیلی، رئیس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، روز جهانی کتاب کودک، دیدوبازدید نوروزی اعضای انجمن و نکوداشت مهدی حجوانی، از موسسان اولیه انجمن نویسندگان کودک را سه بهانه برای برگزاری این مراسم عنوان کرد و گفت: امسال در کنار دوستان‌مان هجدهمین بهار انجمن نویسندگان کودک و نوجوان را جشن می‌گیریم. ۱۸ سال پیش ۹ نفر از نویسندگان و پژوهشگران حوزه کودک و نوجوان، انجمن نویسندگان کودک را تاسیس کردند و من و مهدی حجوانی هم جزو آن ۹ نفر بودیم.

این نویسنده و منتقد ادبی، دموکراتیک بودن انجمن را ویژگی شاخص آن دانست و افزود: این ویژگی انجمن موجب شده که همه اتفاقات و تصمیم‌گیری‌ها براساس آرای اعضا صورت پذیرد. در چنین سازوکاری اگر کسی بتواند چندین بار و پی‌درپی آرای اعضا را کسب کند حتما ویژگی‌ای در وجودش بوده که او را در رای‌گیری موفق و سربلند کرده است و مهدی حجوانی توانست اینچنین موفقیتی را کسب کند و در دوره‌های متوالی آرای نویسندگان کودک و نوجوان را به خود اختصاص دهد.

عموزاده خلیلی، مهدی حجوانی را انجمنی‌ترین فرد انجمن نویسندگان کودک نامید و گفت: این صفت و ویژگی بزرگی است برای فردی که توانسته در انجمنی که همه اعضای آن را نویسندگان تشکیل داده‌اند این رای را کسب کند.

مهم‌ترین فعالیت حجوانی، انتشار پژوهشنامه بوده است

نوش‌آفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک نیز در این مراسم حضور داشت. او به سوابق گوناگون مهدی حجوانی اشاره و بیان کرد: از دیدگاه من، در میان فعالیت‌های مختلف حجوانی، انتشار پژوهشنامه کودک و نوجوان، کار بسیار ارزشمند بوده و هست و امیدوارم این نشریه، روزبه‌روز پربارتر شود. البته چندسال پیش تولید آن متوقف شد و من از سکوت جامعه در مقابل این مساله بسیار متاسف شدم، اما خوشبختانه پژوهشنامه کودک و نوجوان، دوباره شروع به‌کار کرده است.

او همچنین با اشاره به نشریه «لاک‌پشت پرنده» و تاثیر آن در انتخاب درست کتاب و دیگر محصولات فرهنگی برای کودکان و نوجوانان گفت: این نشریه،   یک ابزار و روش ترویجی بسیار خوب است که مدتی است پژوهش‌نامه میزبان آن است. این پژوهش‌نامه توانسته است همکاری برخی از اعضای شورای کتاب کودک را نیز به کمک بگیرد. امیدوارم این نشریه بتواند با به روز نگه داشتن اطلاعات خود به‌طور وسیع تر در حوزه ی کالاهای فرهنگی تأثیرگذار باشد.

 انصاری همچنین گفت: اولین دیدارهایی که من به عنوان دبیر شورای کتاب کودک با انجمن نویسندگان کودک و نوجوان داشتم، به زمانی برمی‌گردد که ۱۸ سال از فعالیت انجمن می‌گذشت. امیدوارم این انجمن،   جای پربرکت و مفید و سازنده‌ای باشد. هرکدام از شما وقتی به یک نهاد فرهنگی فکر می‌کنید شخص خاصی در ذهنتان مجسم می‌شود و این شخص برای من محمود برآبادی است با این‌که این مراسم برای مهدی حجوانی برگزار شده است.

حجوانی، نگاه به کودکی را دگرگون کرد

در ادامه‌ این برنامه دکتر هادی خانیکی استاد دانشگاه با اشاره به جمله ای از فوکو که واژه‌ هتروپیا را در برابر واژه‌ اوتوپیا قرار داده است، گفت: این که در ایران کسی حدود ۱۵ سال بتواند یک نشریهی پژوهشی با عنوان پژوهش‌نامه‌ را به صورت نشریه‌ تخصصی با موضوعی میان‌رشته‌ای تعقیب کند کار قابل تأملی است.

وی گفت: حجوانی در زمره کسانی است که توانست نگاه به کودکان را در جامعه متحول کند. او فضای بسته و خشک آکادمیک را با فضای هنر درآمیخت و توانست در مرز بین دانشگاه و روشنفکری هنری قرار گیرد. این در مرز قرار گرفتن باعث شده است که بتواند فضاهای بسته را باز کند. بنا به گفته‌ی این استاد دانشگاه اگر ادبیات کودک صرفاً در محیط‌های بسته‌ی دانشگاهی می‌ماند هرگز نمی‌توانست فراتر از مفاهیم روانشناسی و بعضاً ادبی فراتر بود. درحالی که دکتر حجوانی با حرکتی در مرزگونه به خوبی توانسته است این حصارها را بشکند.

به گفته خانیکی، نیاز دنیای امروز ما به شناخت افرادی چون دکتر حجوانی بسیار زیاد است. جای این نکوداشت‌ها در دانشگاه‌ها هم هست و اگر ما بتوانیم چنین نکوداشت‌هایی را به دانشگاه ها وارد کنیم به طور قطع مباحث نظرورزی در جامعه تنومندتر خواهند شد.

ادبیات کودک باید به یک حوزه حرفه‌ای تبدیل شود

 امیر علی نجومیان نیز یکی دیگر از کسانی بود که در مراسم بزرگداشت مهدی حجوانی سخن گفت. او در این مراسم بیان کرد: من شش سال پیش در جلسه نقد و بررسی کتاب «زیباشناسی ادبیات کودک» با مهدی حجوانی آشنا شدم. مهدی حجوانی در حوزه‌ نقد ادبیات کودک شخصیتی کلیدی است که در چند دهه‌ اخیر تلاش‌های او باعث شده تا ضمن این که اصول نقد ادبی را می‌آموزد در زمینه‌ی پیوند این اصول با ادبیات کودک فعال باشد.

وی گفت: مهدی حجوانی در نقدها و مقالات خود پیوسته کوشش داشته است تا به سوالات کلیدی در حوزه‌ی نظریه ادبی و نقد بپردازد و آن‌ها را با ادبیات کودک پیوند دهد. دل‌مشغولی او در سطح کلان به حرفه‌ای شدن حوزه یادبیات کودک و نوجوان منتهی می‌شود. او متوجه است که ادبیات کودک را باید تبدیل به یک حوزه حرفه‌ای کرد و ما در این زمینه در میانه‌ی این راه دشوار هستیم.

نجومیان با طرح این سوال که حرفه‌ای بودن یعنی چه گفت منظور از حرفه‌ای بودن آن است که ناشر ناقد و نویسنده و حتی خواننده باید حرفه‌ای باشند. حرفه‌ای شدن بدون سازمان‌های مالی خودگردان ممکن نیست. دست اندرکاران حوزه‌ی ادبیات کودک و نوجوان باید نگاه میان‌رشته‌ای داشته باشند و همچنان که او هست فردی پویا، جسور، پرانرژی و سرشار از حس شوخ‌طبعی و بازیگوشی باشند.

ماهنامه ادبیات کودک در دوره حجوانی، پرمخاطب‌تر بود

در این مراسم داورپناه به نمایندگی از موسسه‌ خانه‌ کتاب با اشاره به فعالیت‌های دکتر مهدی حجوانی از سال ۷۶ به مدت هشت سال در جایگاه سردبیری کتاب کودک و نوجوان گفت: در آن دوره مخاطبان این نشریه بسیار زیاد بودند و خیلی‌ها از این نشریه استفاده می‌کردند. من به نمایندگی از خانه کتاب امیدوارم همچنان جامعه‌ فرهنگی ما بتواند از حضور پربرکت ایشان نهایت استفاده را داشته باشند. در بخش انتهایی این مراسم مجموعه‌ای از آثار استاد فرشچیان از سوی خانه کتاب به حجوانی اهدا شد.

برپایی نمایشگاه و فروشگاه با حضور بخشی از تشکل‌های غیردولتی از جمله فرهنگ‌نامه‌ی کودکان و نوجوانان، اسباب‌بازی‌های دوران کودکی با مدیریت هوشنگ شاهین زاده از دیگر بخش‌های این برنامه بود. همچنین در بخش جنبی این برنامه ۲۲ نفر از کودکان کار موسسه‌ خیریه‌ ایلیا حضور داشتند. این کودکان که در گروه سنی هفت تا پانزده سال قرار بودند با حضور افرادی چون حدیثه قربان و ثنا حبیبی راد به نقاشی پرداختند.

کد خبر 3601595

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha