پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۹ مرداد ۱۳۸۵، ۸:۵۸

رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران:

"حكمة الاشراق" سهروردي افق جديدي از حكمت الهي را گشود

"حكمة الاشراق" سهروردي افق جديدي از حكمت الهي را گشود

بر مبناي حكمت اشراقي سهروردي مي‌ توان تاريخ فلسفه ‌اي تأليف كرد و بر مبناي تعريف او از فلسفه و حكمت فلسفه جديد غرب را نيز نقد كرد.

به گزارش خبرنگار مهر، عصر روز يكشنبه هشتم مرداد، مصادف با روز بزرگداشت سهروردي، در مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران مراسم بزرگداشت اين فيلسوف جهان اسلام به همراه مولانا برگزار شد.

دكتر غلامرضا اعواني رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران در سخناني ويژگي هاي مكتب اشراق و مبدع آن شيخ شهاب الدين سهروردي را مورد بررسي قرار داد .

وي اظهار داشت: مهمترين اقدام سهروردي تأسيس مكتب بود و تأسيس مكتب در جهان بيني سنتي امر آساني نيست چرا كه در جهان بيني حق و الهي تأسيس مكتب راهي جز به سنت الهي ندارد.

دكتر اعواني به وضعيت و زمانه اي كه سهروردي در آن مي زيست اشاره كرد و گفت : در آن زمان فرهنگ حكمي چنان در شكوه بود كه فردي چون سهروردي توانست در سن 27 سالگي كتاب حكمة الاشراق را تاليف كند. سهروردي توانست با تاليف اين كتاب افق جديدي از حكمت الهي را بگشايد كه وصول به خداوند در آن برجسته است.

رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران تأسيس حكمت ذوقي در يونان، آغاز حكمت بحثي را مشرق زمين يعني ايران و هند عنوان كرد و گفت: مي‌ توان تاريخ فلسفه ‌اي بر مبناي حكمت اشراقي سهروردي تأليف كرد كه تاكنون اين كار نشده است و بر مبناي تعريف او از فلسفه و حكمت حتي مي ‌توان فلسفه جديد غرب را نيز نقد كرد.

دكتر اعواني افزود: سهروردي با احياء حكمت خسرواني كار سترگي را به انجام رساند. معناي اين كار او خيلي عظيم است، يعني او نظريه ‌اي را كه كنفوسيوس در چين ارائه كرد كه حكمت نظري نيست بلكه در عمل و اساس زندگي انسان است، او نيز آن را مطرح كرد. اگر اين امر را تحليل كنيم نظريه‌ اي عميق حاصل مي‌ آيد.

وي همچنين به نظر سهروردي اشاره كرد كه بر مبناي نظر او عالم به معناي طولي نيست. يعني عالم فقط ناسوت نيست بلكه ملكوت و جبروت نيز هست، برخلاف نظام ارسطويي كه عالم به ناسوت محدود است. در نظر ارسطو چيزي به اسم عالم عقل و نفس نداريم.

دكتر اعواني تصريح كرد: ترسيم عالم كه ملكوت و جبروت باشد و انسان به مشاهده آن نائل باشد مسئله مهمي است، زيرا جهان امروز ما فقط ناسوت است و ملكوت ندارد. در حالي كه ديدن ملكوت مهم است. شايد جسم ما الان در عالم باشد، ولي در حقيقت در اين عالم نيست.

وي با اشاره به نظر سهروردي و بر مبناي نظر او گفت: تأسيس حكمت بر مبناي مواجهه و مشاهده و علم تجربي كه انسان را به مقام مشاهده و رسيدن به مقام علم اليقين مي‌رساند، مبناي كار او است.

رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران در پايان به مراسم بزرگداشت مولانا كه سال آينده برگزار خواهد شد اشاره كرد و افزود: مولانا مي بايست امروزه بيش از گذشته مورد بررسي و نقد قرار گيرد چرا كه كتاب مولانا يعني مثنوي معنوي غير قابل قياس با ديگر كتابهاي عرفاني است و در گذشته حكما به اين كتاب زبور عجم مي گفتند.

کد خبر 360549

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha