به گزارش خبرنگار مهر، کتاب ملی «فتاح»، خاطرات خواندنی و جذاب فتاح محمدی نوجوان ۱۵سالهای است که در ۱۰ کیلومتری بصره به اسارت نیروهای بعثی درآمد. اسارتی که هشت سال از زندگی او را در اردوگاههای عنبر و موصل به خود اختصاص داد و از او یک مرد ساخت. مردی با کولهباری از خاطرات. خاطراتی از داشتنها و نداشتنها، با حس غریبی که گاه دلتنگی است و گاه شبیه درد. اسارت فتاح محمدی پر از ناگفتههاست؛ ناگفتههای تلخ و شیرین و عجیب که ضمن روایت زندگیِ ساده، روزگار پرتلاطم اسارتش را نیز برای ما به تصویر میكشد.
دکتر فتاح محمدی، در آن سالهای بیرنگی، یک مبارز بود؛ عضوی از گروهی مخفی به رهبری مرحوم حاج علیاکبر ابوترابی. گروهی که قرارشان بود زیر پوست اردوگاه «پاک باشند و خدمتگزار »؛ تا آنجا که بشوند همانند خاک، همان قصۀ سوختن پروانه در شمع وجود معشوق.
از جمله ویژگی های شاخص این کتاب می توان به صداقت در روایت و تدوین به دور از خیالپردازی های مربوط به ژانر رمان، نثر روان و ساده، سهولت برقراری ارتباط متن کتاب با خواننده به دلیل متن جزئی نگر و توصیفی، باور پذیری، تاثیرگذاری عمیق، زیرنویس های به جا، مفید و مستند برای درک بیشتر مطالب که ارزش استنادی بخشهای مختلف کتاب را افزایش داده است و... اشاره کرد.
سن کم فتاح در زمان اسارت به خاص بودن کتاب افزوده است، همچنین این کتاب نحوه اسارت راوی و نوع برخورد عراقی ها با او را نیز بیان می کند. شرح تفکرات ذهنی راوی، دیالوگ ها و حتی مجادله های صورت گرفته میان او و بازجوهای عراقی یکی دیگر از امتیازهای این کتاب است. بیان اعترافهای بعضی فرماندهان و سربازان عراقی درباره جنگ و ناحق بودنشان و مظلوم بودن اسیران ایرانی نیز در کتاب آمده است و سفاکی گری و وحشی گری برخی افسران و سربازان عراقی و پایمردی و آزادگی اسیران ایرانی در بند هم در جای جای کتاب بیان شده است.
سینه خیز رفتن روی آسفالت داغ،آسایشگاههای متعفن و کثیف، همزیستی با حیوانات و حشرات موذی مثل شپش، خوردن غذا در ظرف ادرار، قضای حاجت در آسایشگاه از شدت فشار وقتی كه نمیگذاشتند اسرا به دستشویی بروند، ابتلای مکرر به اسهال به خاطر غذاهای آلوده، سوختن در عطش آب و شهادت بر اثر تشنگی، گرمای طاقت فرسای عراق، بدن های کبود و زخمی، چشم های نابینا و فرق شکافته اسرا بر اثر ضربات پی در پی کابل؛ باتوم؛ خیزران؛ شلنگ و...، جای زخم های عمیق سیم خاردار روی بدن، خالی کردن چاه دستشویی با دست و نبودن آب برای گرفتن طهارت، ممنوعیت عزاداری و نماز جماعت، سوزاندن بدن اسرا با اتو، تراشیدن موی سر و ریش صورت با تیغ های کند، کشیدن تکه سیمان بر روی صورت اسرا، دستکاری نامه های اسرا برای تضعیف روحیه آن ها با مضامینی از جمله: خیانت همسر، فوت اعضا خانواده و یا ازدواج مجدد همسر، سوزاندن پای اسرا با نفت، فرو کردن در چاه فاضلاب، تجویز تنبیه به جای دارو، تزریق واکسن و کشیدن عمدی دندان های سالم به جای دندان های خراب توسط پزشکان عراقی، بردن بی بازگشت برخی اسرا به جای نامعلوم، پخش موسیقی و فیلم های مبتذل و ضد ایرانی، ناسزاگویی به امام خمینی(ره) و شکنجه کودک ۱۰ ساله اسیر؛ تنها برخی شکنجهها و آزار و اذیتهای نگهبانهای عراقی است.
میترا رفیعی نویسنده جوان کتاب، فارغ التحصیل رشته روانشناسی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد و مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری کهگیلویه و بویراحمد است و از جمله موفقیت های ایشان می توان به کسب مقام دوم کتب تدوینی دفاع مقدس در چهارمین جشنواره ملی تولیدات حوزه هنری در سال۹۴ و کسب رتبه نخست جشنواره استانی خاطره نویسی دفاع مقدس و اشاره کرد. عمده فعالیت های وی در عرصه گردآوری و تدوین خاطرات انقلاب اسلامی بوده و مجری طرح و ناظر پروژه های متعددی در عرصه خاطرات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و همچنین عضو شورای کارشناسی حوزه هنری و کنگره سرداران و شهدای استان کهگیلویه وبویراحمد بوده است.
این کتاب از تولیدات حوزه هنری استان کهگیلویه وبویراحمد در شمارگان ۲۵۰۰ نسخه، به قیمت ۱۷هزار تومان در ۳۵۶صفحه و در قطع رقعی توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
نظر شما