۲۴ مرداد ۱۳۸۵، ۱۲:۰۳

علم و دين، گفتگو يا تعارض (4) / استاد الهيات دانشگاه جورج تاون در گفتگو با مهر:

تعارضي ميان علم و دين وجود ندارد

تعارضي ميان علم و دين وجود ندارد

استاد الهيات دانشگاه جورج تاون با تأكيد بر اينكه ميان علم و دين تعارض حقيقي وجود ندارد و تعارضات ظاهري به تفاسير مختلف ارتباط دارند، گفت: عدم گفتگوي علم و دين در جهان معاصر به اشاعه تفكرات نادرستي مبني بر وجود تعارض ميان اين دو عرصه منتهي مي شود.

پرفسور جان اف. هاوت استاد الهيات دانشگاه جورج تاون در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اين امر كه ميان دو عرصه علم و دين تعارض حقيقي وجود ندارد، گفت: علي رغم اينكه تعارضات حقيقي ميان علم و دين وجود ندارد، اما برخي از مسيحيان و مسلمانان فكر تصور مي كنند نظريه تكامل داورين با متن كتب مقدس منافات دارد. به نظر من در صورتي كه اين نظريه درست تفسير شود هيچ منافاتي ميان علم و  آموزه هاي ديني وجود ندارد.

استاد الهيات، علم و بوم شناسي در رابطه با اينكه آيا زبان علم و دين به نظامهاي مختلف فكري تعلق دارد، اظهار داشت: علم و دين به پرسشهاي مختلفي پاسخ مي دهند به همين علت هيچ ناسازگاري ميان اين دو عرصه وجود ندارد. اما انجيل و قرآن به ارائه حقايق علمي ناچيز نپرداخته اند بلكه حقايق ديني را تصريح كرده اند، بنابراين دين نمي تواند تعارضي با علم داشته باشد.

وي نقش تجارب علم و دين در رابطه ميان اين دو را به مثابه رابطه چگونگي و چرايي تعريف كرد و گفت: علم به چگونگي پرسشها و دين به چرايي آنها پاسخ مي دهد. علم به دنبال علل طبيعي بوده و دين در جستجوي معناي غايي است. علم به مشكلات پرداخته و دين رازها را در نظر مي گيرد.

دكتر جان اف. هاوت ضرورت گفتگوي علم و دين در جهان معاصر را مورد تأكيد قرار داد و اظهار داشت اگر اين گفتگو صورت نگيرد تفكرات نادرستي در جهان گسترش مي يابد .

استاد الهيات دانشگاه جورج تاون گفت: در صورت عدم گفتگوي علم و دين اين تفكر نادرست كه مدعي است دين در جهان معاصر كاربرد ندارد، بيش از پيش مورد تأكيد قرار گرفته و آنگاه به نظر مي رسد ميان علم و دين منافات وجود دارد.

پرفسور هاوت بر بهبود وضعيت گفتگوي علم و دين در مقايسه با تعارض اين دو عرصه تأكيد كرد و گفت: فكر مي كنم طي 15 سال گذشته گفتگوي اين در عرصه بهبود يافته است. همايش اخير كه تحت عنوان گفتگوي علم و دين كه در تهران برگزار شد و من در آن شركت كردم نشانه خوبي براي پيشرفت گفتگوي علم و دين تلقي مي شود.

وي همچنين پيشنهاد كرد كه جمهوري اسلامي ايران دفتر دائمي به منظور ترويج گفتگوي علم و دين تشكيل دهد. 

پرفسور "جان اف. هاوت" استاد برجسته الهيات در دانشگاه جورج تاون، واشنتگن و كارشناس عرصه الهيات با رويكرد خاص به علم، جهان شناسي، بوم شناسي و دين محسوب مي شود كه دكتراي خود را از دانشگاه كاتوليك آمريكا دريافت كرده است.

برخي از كتابهايي كه وي تاكنون منتشر كرده عبارتند از : " خداوند پس از داوين: الهيات تكامل" ؛ "علم و دين: از تنش تا گفتگو"؛ "وعده طبيعت: بوم شناسي و هدف كيهاني"؛ "دين چيست؟"؛ "وحي خدا در تاريخ"؛ "خدا چيست"؛ "ماجراي كيهاني"؛ "هدف و طبيعت"؛ "دين و خود باوري"؛ "درآمدي به چيستي دين"؛ "ژرفتر از داروين: چشم انداز دين در عصر تكامل"؛ " علم و دين در جستجوي هدف كيهاني".

"جان هاوت" در عرصه هاي الهيات، علم و بوم شناسي تدريس مي كند و به تازگي مركز مطالعات علم و دين را در دانشگاه جورج تاون تأسيس كرده است.

کد خبر 366941

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha