به گزارش خبرنگار مهر، حمید بکایی صبح دوشنبه در سمینار آموزشی رفتار سازمانی در ارتقاء کاری، به میزبانی سالن اجتماعات اتاق بازرگانی سمنان، ضمن بیان اینکه وجود واحد نظارت در هرمجموعه ای یک ضرورت است، ابراز داشت: نظارت بر نحوه انجام اقدامات اداری و صنایع، می تواند به روشن شدن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت منجر شود.
وی افزود: رفتار متوازن یک مجموعه در قالب سازمان منسجم ارزیابی می شود و در این سیستم، نیروهای انسانی که در یک سازمان مشغول به کار هستند هدفی جز تعالی و رشد سازمان خود ندارند، پس می توان گفت، پیشرفت و بالندگی سازمان به کارایی این افراد بستگی دارد.
زنجیره سازمانی مانند یک سیستم عمل می کند
استاد مرکز آموزش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران انسجام سازمان یافته در مجموعه های اداری را مهم قلمداد کرد و گفت: برای آنکه بتوانیم افراد یک مجموعه کاری را هدایت و کنترل کنیم باید دستورالعمل و ساختار متوازن داشته باشیم.
بکایی نحوه ارتباط و تشکیلات افراد سازمان را مهم قلمداد کرد و ادامه داد: چارت سازمانی و نحوه درست تقسیم کار برای توسعه و رشد سازمان بسیار مهم است، بدین خاطر وجود واحد نظارت در هر مجموعه یک ضرورت است، چراکه کنترل از درون و بیرون سازمان توسط این افراد متخصص صورت می پذیرد.
وی موفقیت سازمان را در توفیق پرسنل و افراد یک مجموعه خواند و افزود: رفتار سازمانی همانند یک سیستم عامل است که افراد مجموعه ذی نفع همانند حلقه های زنجیر با یک سرعت متناسب مشغول به کار هستند و اگر عضوی از این مجموعه کم کاری کنند، فرآیندی پیش می آید که بر دیگر افراد گروه اثر می گذارد.
رفاه نسبی ماحصل سیستم مترقی است
مدرس مرکز آموزش اتاق بازرگانی ایران، ساختار و تشکیلات منسجم در یک سیستم مترقی و رو به توسعه را به نفع پرسنل مجموع دانست و گفت: هر چه سازمان کارآمد تر باشد افراد شاغل در مجموعه دارای رفاه بیشتر و در نتیجه هدفی جز ارتقا و بهبود کیفی سازمان خود نخواهند داشت.
بکایی دو عامل عدم هدف گذاری مناسب و نبود ساختار تشکیلات منسجم را به عنوان مقوله های ضعف مدیریت سیستم عنوان کرد و افزود: اگر مدیران سازمان نتوانند نقشه راه منسجم و مدون را ارائه کنند سازمان به سمت توسعه و بهره وری نخواهد رفت.
در ادامه این کارگاه آموزش گام های موفقیت سازمانی سود دهی بنگاه اقتصادی، بهره وری مستمر و تداوم و خلاقیت شرکت ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
نظر شما