۲۵ مرداد ۱۳۸۵، ۱۵:۰۴

متكي در حاشيه ديدار با همتاي ماليايي:

اولويت لبنان آتش بس و استقرار نيروهاي لبناني و يونيفل در مرزهاست / شوراي امنيت بايد پاسخگوي اقداماتش باشد

اولويت لبنان آتش بس و استقرار نيروهاي لبناني و يونيفل در مرزهاست / شوراي امنيت بايد پاسخگوي اقداماتش باشد

منوچهر متكي با بيان اينكه خلع سلاح حزب الله موضوعي است كه ملت و دولت لبنان در پي آرامش درخصوص آن تصميم مي گيرند، آتش بس، عقب نشيني و استقرار نيروهاي لبناني و يونيفل در مرزها را از اولويت هاي ضروري در لبنان برشمرد.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، متكي وزير امور خارجه در حاشيه ديدار با "مختار اوون" همتاي ماليايي خود در جمع خبرنگاران در پاسخ به اين سئوال كه آيا خلع سلاح حزب الله در جهت تقويت آتش بس مي ماند يا خير گفت: تجاوز از قبل طراحي شده اي براي هفتمين بار عليه لبنان صورت گرفت بنابر اين فوري ترين خواست توقف اين تجاوز بود اما متاسفانه كساني مانع اقدام براي توقف تجاوز بودند.

وي به ممانعت اين كشورها از نتيجه بخش بودن كنفرانس رم و صدور قطعنامه در محكوميت بمباران دفتر سازمان ملل در لبنان اشاره كرد و افزود: در لبنان مثل همه مناطق جهان اوليه ترين نياز آتش بس و عقب نشيني از مواضع طرفين است.

متكي گفت: از آغاز نيز تاكيد كردم كه در موضوع لبنان ابتدا بايد در بخش هايي كه اجماع وجود دارد توافق صورت پذيرد و ساير موضوعات برخورد لبناني ها مربوط مي شود.

وي تصريح كرد: اينكه مردم و دولت لبنان خلع سلاح حزب الله را در جهت منافع خود مي بينند يا نه، به خود آنها مربوط است و بعد از ايجاد آرامش در خصوص آن تصميم خواهند گرفت.

وزير امور خارجه با اشاره به نتيجه بخش بودن گفتگوهاي لبناني به پيشنهاد اميل لحود خاطرنشان كرد: لبناني ها نشان دادند كه براي اتخاذ تصميمات متضمن منافع ملي خود از هوشياري خوبي برخوردارند.

متكي بار ديگر تاكيد كرد: موضوعات اولويت دار در لبنان آتش بس و عقب نشيني و استقرار نيروهاي لبنان و يونيفل در مرزهاست كه مي تواند آرامش را به منطقه بازگرداند. شوراي امنيت بايد پاسخگوي بي احترامي هاي خود در حوادثي كه صلح و امنيت بين المللي را به خطر مي اندازد باشد و هم به موازات آن پاسخگوي اقدامات سياسي و غيرحقوقي و ناعادلانه كه انجام مي دهد.

وي گفت: سكوت 33 روزه شوراي امنيت و موضوع لبنان به دليل تاثيرگذاري قدرت هاي ذي نفوذ در شوراي امنيت لكه اي در كارنامه اين شوراست.

وزير امورخارجه يادآور شد: 26 سال پيش يكهفته بعد از تجاوز رژيم بعث عراق به ايران و اشغال صدها كيلومتر از خاك ايران و بمباران وسيع، شوراي امنيت فقط قطعنامه اي را براي آتش بس با هدف تداوم اشغال صادر كرد و حتي تا زمان تصويب قطعنامه 598 براي پرداختن به اين موضوع كه نيروهاي عراق بايد از سرزمين ايران عقب نشيني كنند، نداشت. براين اساس ملت ايران خودش اين اقدام را انجام داد و دشمن را به عقب راند.

متكي گفت: همين كار را مي خواستند در قطعنامه لبنان انجام دهند و پيش نويس اوليه قطعنامه تهيه شده براي لبنان كه تحت فصل هفت منشور ملل متحد بود عقب نشيني، موضوع مزارع شبعا و اسراي لبناني را شامل نمي شد اما مقاومت جانانه حزب الله و مردم و دولت لبنان و كمك برخي كشورهاي اسلامي و عربي موجب بخشي از اصلاحات در قطعنامه شد.

در پاسخ به اين سئوال كه ايران در مهلت باقيمانده ضرب الاجل شوراي امنيت در قطعنامه 1696 چه خواهد كرد، اظهار داشت: شوراي امنيت بايد پاسخگوي اقداماتش باشد، قطعنامه 1696 بيست و يك روز قبل از پاسخگويي ايران به بسته پيشنهادي تصويب و اراده شد و جالب است كه اين تاريخ همزمان با بيست و يكمين روز تجاوز گسترده رژيم صهيونيستي به لبنان بود.

متكي با طرح اين سئوال كه در اين 21 روز تا پاسخگويي ايران چه اتفاق غيرمنتظره اي ممكن بود رخ دهد كه تا اين اندازه براي صدور قطعنامه عجله كردند، گفت: قطعنامه 1696 شوراي امنيت را قطعنامه اي غير حقوقي و سياسي مي دانيم و هيچ ارزشي براي آن قائل نيستيم.

وي افزود: شوراي امنيت بايد مدافع حقوق ملت ها باشد نه اينكه به واسطه قطعنامه حقوق آنها را سلب كند.

متكي با تاكيد بر ايستادگي ايران بر مواضع اصولي خود در بحث هسته اي گفت: همانطور كه مقامات عالي جمهوري اسلامي ايران اعلام كرده اند ايران پاسخ خود را به بسته پيشنهادي خواهد داد. هر چند آنها با صدور قطعنامه از دولت و ملت ايران سلب اعتماد كردند.

وزير امورخارجه ادامه داد: اعلام مي كنيم كه جمهوري اسلامي ايران تحت هيچ شرايطي از حقوق حقه خود عقب نشيني نخواهد كرد و اعلام مي كنيم كه مناسب ترين راهكار براي مساله هسته اي ايران آغاز مذاكراتي است كه از يك سو متضمن احقاق حق ملت ايران و از سوي ديگر رفع هر گونه سئوال و ابهام و نگراني نسبت به فعاليت هاي صلح آميز هسته اي جمهوري اسلامي ايران باشد.

وي با اشاره به بيانيه رسمي جمهوري اسلامي ايران مبني بر آمادگي براي گفتگو با طرح همه سئوالات و ابهامات گفت: اين موضوع را تكرار مي كنيم كه حتي موضوع پيشنهادي آنها يعني تعليق فعاليت هاي غني سازي كه هيچ منطقي براي آن نمي بينيم مي تواند در يك گفتگوي جدي مورد بحث قرار گيرد.

متكي در پاسخ به اين سئوال كه آيا گفتگو در خصوص تعليق غني سازي موضوع جديدي است كه از سوي جمهوري اسلامي ايران اتخاذ شده است، اظهار داشت : خير ما قبلا هم در بيانيه رسمي اين موضوع را اعلام كرده بوديم كه همه موضوعات و موارد مندرج در بسته پيشنهادي را قابل گفتگو مي دانيم و طبيعتا تعليق غني سازي هم يكي از اين مباحث است.

وي در عين حال افزود: هيچ منطقي براي تعليق نمي دانيم و حاضريم عدم ضرورت آن را در مذاكرات تبيين كنيم.

وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به خبرنگاري كه از ارتباط مسائل اخير لبنان با موضوع هسته اي ايران پرسيد گفت: آنهايي كه در پي ربط اين دو موضوع بودند اين نكته را مشاهده مي كردند كه كساني كه در بحث لبنان به دنبال جلوگيري از صدور قطعنامه بودند در بحث هسته اي يك اقدام نا به هنگام را پيگيري مي كردند.

متكي با بيان اينكه از نظر ايران اين دو موضوع از هم متفاوت است گفت: ما در بحث هسته اي از ابتدا كار مواضع قانوني و منطقي و روشن خود را دنبال مي كنيم و ارتباطي بين حوادث ديگر با اين موضع منطقي خودمان نمي بينيم.

منوچهر متكي كه در پي ديدارش با مختار اووان وزير امور خارجه مالي سخن مي گفت، دراين كنفرانس خبري از ارسال پيام رئيس جمهور اين كشور در اين سفر براي دكتر احمدي نژاد رئيس جمهوري اسلامي ايران خبر داد.

وي با اشاره به ظرفيت هاي خوب مالي به عنوان دومين توليد كننده پنبه در آفريقا (بعد از مصر) و معادن غني طلا و الماس و سنگ مرمر و فسفات و اورانيوم بر اراده دو كشور براي همكاري هاي اقتصادي واجراي پروژه هاي عمراني تاكيد كرد.

و همچنين اعلام كرد سد كنيه در مالي با همكاري شركت هاي خصوصي ومتخصصين ايران ساخته خواهد شد.

متكي همچنين ديدگاه هاي مالي را در مسائل فلسطين و لبنان قابل تقدير خواند.

وي پاسخ خبرنگاري كه از سطح روابط تجاري دو كشور ايران ومالي پرسيد را به بعد از گسترش همكاري ها و ارتقاي روابط موكول كرد و گفت: ما در كار تجارت با آفريقا در اوايل راه هستيم.

متكي از اراده جمهوري اسلامي ايران براي گسترش روابط با كشورهاي اين قاره بويژه در همكاري هاي بخش خصوصي همچنين حذف واسطه هاي اروپايي براي خريد كالاهاي آفريقايي خبرداد.

به گفته وي، اعتبار پروژه ساخت سد كنيه در مالي 100 ميليون يورو است.

مختار اووان وزير امورخارجه مالي نيز در اين كنفرانس خبري از گسترش روابط دو كشور از سال 2005 تا كنون ابراز خرسندي كرد و با اشاره به اينكه رئيس جمهور مالي اولين ميهمان خارجي دكتر احمدي نژاد بعد از انتخاب به سمت رياست جمهوري بوده است اعلام كرد : دو كشور موافقتنامه هاي مختلفي را در زمينه كشاورزي و انرژي امضا كرده اند.

وي سخنراني هاي دكتر احمدي نژاد در نشست هاي كنفرانس اسلامي را قابل تقدير دانست واز گشايش فصل جديد گسترش روابط ايران با كشورهاي آفريقايي تقدير كرد.

وي سد كينه را كه قرار است با همكاري شركت هاي ايراني در مالي تاسيس شود عنصر اصلي در صنعتي سازي كشورش خواند و گفت: احداث اين سد سمبل اراده سياسي ايران نسبت به آفريقا خواهدبود.

وزير خارجه مالي همچنين از قطعنامه شوراي امنيت در خصوص لبنان استقبال كرد و در بيان مواضع كشورش نسبت به مساله هسته اي ايران افزود: مالي طرفدار عدم تكثير سلاح هسته اي است و از همه ابتكارات براي عاري سازي جهان از سلاح هسته اي  استقبال مي كند.

وي افزود: درمورد مساله هسته اي ايران نيز ابتكاراتي اتخاذ شده است و بسته پيشنهادي 1+5 يك گام مثبت محسوب مي شود.

وي ابراز اميدواري كرد كه راه حلي ديپلماتيك و مورد رضايت طرفين براي حل مساله هسته اي ايران پيدا شود.

کد خبر 367714

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha