به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از القلم، ادريس هاني محقق و نويسنده مراكشي و عضو اتحاديه نويسندگان عرب با بيان اينكه در جهان اسلام علماي مسلمان نقش بسيار برجسته اي در تقريب ميان مذاهب اسلامي داشته اند، اظهار داشت: از آنجايي كه اين علماء نسبت به ديگر مردم داناتر و آگاهتر بودند، در تقريب چه در جامعه يا مؤسسات بين المللي نقش مهمي داشتند .
وي با بيان اينكه در چارچوب همايشهاي تقريب و وحدت بر نقاط مشترك و اتحاد ميان مسلمانان تأكيد مي شود و اصرار بر اجراي آن بر كسي پوشيده نيست، ياد آور شد: از اين رو تدابير علمي و عملي بايد در اين مسئله به كار برد و افقهاي واقعي تقريب ميان مذاهب را ترسيم كرد، زيرا مسئله تقريب و وحدت در زمين بر نقاط مشترك تمدني و انساني كه مسائل عمومي اسلام است، تأكيد مي كند.
ادريس هاني با اشاره به افقهاي تقريب مذاهب اسلامي تصريح كرد: خطابه ها و سخنرانيهاي تقريب كه امروزه برگزار مي شود، به بررسي نفس وجود و افكارپرداخته و فكر جديد و فقه حياتي را بررسي مي كند و به دنبال آن بستري مناسب براي تقريب و وحدت مي باشد. افقهاي تقريب تحكيم و تثبيت و روي آوردن به قرآن كريم و بازگشت به مركزيت قرار دادن آن است. يعني اينكه با رجوع به قرآن آموزه ها و تعاليم آن را در زندگي خود نهادينه كنيم. قرآن محل اتصال مسلمانان است كه نبايد آن را رها كنند .
اين محقق و نويسنده مراكشي با اشاره به اينكه دستگاههاي تربيتي، معرفتي و آموزشي در تقريب ميان مذاهب اسلامي نقشي به سزا به عهده دارند، افزود: در اين ميان دستگاههاي سياسي نقش اصلي را در اين زمينه بازي مي كنند تا جاييكه برخوردها و درگيريها از مسائل سياسي ناشي مي شود و انعكاسهاي منفي به دنبال دارد. با توجه به شرايط فعلي در عصر كنوني معيارها تغيير كرده است و معيار تسامح، زندگي مشترك، قبول ديگران و فرهنگ گفتگو و ارتباط جايگزين آن شده؛ زيرا جامعه اي پيشرفته است كه آزاد انديش باشد.
هاني با تأكيد بر نقش و جايگاه دستگاههاي مختلف در ارتقاء فرهنگ گفتگو و تقريب مذاهب اسلامي، گفت: نقش دستگاههاي آموزشي به منظور آماده سازي انسان براي قبول ديگران و برقراري ارتباط و گفتگو با آنها بسيار مهم است و دستگاههاي معرفتي نيز مسئوليت بسياري به عهده دارند كه منجر به بيداري ملتها شده و به از بين بردن چهره نادرست منجر مي شود.
وي با بيان اينكه وسعت افق و قدرت اسلام بر تهذيب نفوس است، اظهار داشت: اسلام بر وحدت امت و وحدت سرنوشت مسلمانان تأكيد كرده است.
عضو اتحاديه نويسندگان عربوي به بررسي مفهوم وحدت و همزيستي در تقريب مذاهب اسلامي پرداخت وگفت: وحدت طلبي بسيار ساده است كه تلاش در داخل مذاهب براي از بين بردن اختلافات صورت مي گيرد، يعني با وجودي كه اختلافات زماني، مكاني، سليقه اي را در مذاهب و مكاتب به چشم مي خورد، اما از طريق آن از اصول اعتقادي و اصول استنباطي پايين آمده و به حد مطلوب برسيم. تقريب به هر مكتب و مذهب اسلامي اجاز مي دهد كه به اصولش تمسك جويد، اما تلاشي براي رد ديگري نكند.
وي افزود: از سوي ديگر همزيستي مفهومي جديد و سياسي است كه سرزمين سياسي، اجتماعي و فرهنگي به تحقق اين نوع از تقريب اجازه مي دهد. تقريب در سايه همزيستي رشد مي كند و نه در جو عزلت و انزوا. اما وحدت مي خواهد كه با آن مسلمانان به معناي واقعي وحدت سياسي، تمدني و اجتماعي دست يابند كه بسيار مطلوب ، ارزشمند و سازنده است .
نظر شما