خبرگزاری مهر، گروه استانها – اسما محمودی: استان کرمان یکی از قطبهای تولید فرش، شال، پارچه و گلیم و تولیدات بافتنی صنایعدستی است که یکی از دلایل آوازه جهانی این محصولات استفاده از مواد اولیه مرغوب و محلی ازجمله رنگهای گیاهی و کرک محلی است.
در این میان یکی از مهمترین قطبهای تولید کرک در ایران شهرستان های بافت و رابر است و به همین دلیل کارخانه کرک بافت که لقب بهترین تولیدکننده کرک جهان و نخستین مرکز تولید کرک ایران را دارد سال ۸۸ در این شهرستان افتتاح شد.
تعطیلی کارخانه داخلی و واردات از آمریکای جنوبی
اما تعجبآور اینکه هماکنون بهصورت صنعتی هیچ کرکی در استان کرمان تولید نمیشود و اکثر کارگاههای تولید گلیم و قالی بهصورت خوداتکا به تولید و فراوری کرک میپردازند و یا کرک موردنیاز را از کشورهای دیگر وارد میکنند.
همین چند ماه قبل بود که واردات کرک از آمریکای جنوبی برای تولید پته که مشهورترین هنر دستی سوزن بافی در کرمان است موجب تعجب شد که البته با سکوت مسئولان همراه بود.
همین چند ماه قبل بود که واردات کرک از آمریکای جنوبی برای تولید پته که مشهورترین هنر دستی سوزن بافی در کرمان است موجب تعجب شد که البته با سکوت مسئولان همراه بوداما نکته قابلتوجه اینکه توقف کار کارخانه کرک سازی بافت از ۱۰ سال قبل رویداده است و علیرغم وعدههای مکرری که در طول این سالها از سوی مسئولان ارشد استان کرمان دادهشده است دربهای کارخانه باز نشده و تجهیزات این واحد صنعتی نیز درخطر استهلاک و تخریب قرارگرفتهاند.
حالا بهجای تولید کرک از پشم بزهای رایزنی در کرمان و فعال شدن صنعتی که پیشازاین از پرطرفدارترین تولیدکنندگان کرک دنیا بود حالا داریم پشم و کرک موردنیاز را از کشورهای گمنام آمریکای جنوبی و باکیفیت بسیار پایین وارد میکنیم که به کیفیت صنایعدستی نیز ضربه قابلتوجه میزند.
گفته میشود شهرستان بافت پس از چین و مغولستان بزرگترین تولیدکننده کرک مرغوب جهان است و بسیاری از کارخانههای تولیدی منسوجات از این محصول استقبال میکنند اما باوجود تمام ارجحیتهای این کالا کارخانه در سال ۸۸ تعطیل و توسط یکی از بانکها مصادره شد و درنهایت ۸۰ کارگر کارخانه نیز بیکار شدند.
پای بخش خصوصی به میان آمد
نکته قابلتوجه اینکه در شهرستان بافت این کارخانه جزو معدود صنایع اشتغالزا و تولیدی محسوب میشود و با تعطیلی آن سطح تولیدات غیر مرتبط با کشاورزی به کمترین میزان خود رسیده است.
اما این روزها خبرهایی در خصوص احیای مجدد این کارخانه به گوش میرسد و قرار است با ورود بخش خصوصی و حمایت بخش دولتی این کارخانه جانی دوباره بگیرد.
یکی از سیاستهای دولت استفاده از توانبخش بومی هر استان در راستای خلق ثروت و افزایش تولید است که این امر میتواند در تحقق اقتصاد مقاومتی مؤثر باشد در همین راستا نیز احیای مجدد کارخانه کرک سازی بافت در دستور کار قرارگرفته است
معاون عمرانی و برنامهریزی فرماندار بافت در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: یکی از سیاستهای دولت استفاده از توانبخش بومی هر استان در راستای خلق ثروت و افزایش تولید است که این امر میتواند در تحقق اقتصاد مقاومتی مؤثر باشد در همین راستا نیز احیای مجدد کارخانه کرک سازی بافت در دستور کار قرارگرفته است.
شهابی ادامه داد: هماکنون بخش خصوصی آماده سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد ریالی برای آغاز به کار مجدد این واحد تولیدی است.
وی به تولید سالانه ۱۶۰ تن کرک مرغوب از نژاد راینی در شهرستان خبر داد و افزود: باید از پتانسیلهای موجود نهایت بهره را ببریم و از خارج شدن کرکهای تولیدی بهصورت خام توسط دلالان و فروش آنها در کشورهای اروپایی بدون ایجاد ارزشافزوده در شهرستان جلوگیری کنیم.
شهابی ادامه داد: این واحد تولیدی ۱۰ سال قبل تعطیلشده است و دلیل آن بدهی به بانک بوده است که صاحبان کارخانه توان پرداخت این بدهی را نداشتهاند.
وی همچنین گفت: یکی از سرمایههای موجود در شهرستان وجود بز نژاد راینی است که کرک آنها ازنظر طول و استحکام از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی گفت: در همین راستا مرکز پرورش بز راینی در چارچوب بانک ژن در مجاورت این کارخانه راهاندازی میشود.
دلالان زحمت عشایر را به جیبشان سرازیر می کنند
شهابی افزود: ۳۰۰ هزار رأس بز کرکی در شهرستان وجود دارد که میتواند در ارزآوری و اشتغال در استان تأثیرگذار باشد.
فرماندار بافت نیز از این کارخانه بهعنوان سرمایهای برای مردم این شهرستان یاد میکند که سالها رهاشده بود و حالا پس از رایزنیهای انجامشده در دولت یازدهم قرار است بار دیگر راهاندازی شود.
حمزه جواران در گفتگو با مهر افزود: عشایر و دامداران شهرستان بافت یکی از مهمترین زیرساختهای فعالیت کارخانه کرک سازی این شهرستان هستند که باید با جدیدت موردحمایت قرار گیرند.
۳۰۰ هزار رأس دام مستعد برای تولید کرک در شهرستان وجود دارد که اغلب توسط عشایر نگهداری میشوند و درنهایت کرک این دامها توسط دلالان باقیمت اندک خریداری و در بازارهای جهانی چندین برابر قیمت اولیه به فروش میرود
وی افزود: ۳۰۰ هزار رأس دام مستعد برای تولید کرک در شهرستان وجود دارد که اغلب توسط عشایر نگهداری میشوند و درنهایت کرک این دامها توسط دلالان باقیمت اندک خریداری و در بازارهای جهانی چندین برابر قیمت اولیه به فروش میرود و عملاً زحمات عشایر به جیب دلالان و واسطهها میرود.
فرماندار بافت ادامه داد: مهمترین عامل حمایت از عشایر منطقه درواقع فعال کردن همین کارخانه کرک بافت است که سالها راکد رهاشده است.
وی یکی از مشکلات عشایر را فروش این کرکها و عدمحمایت از این صنعت دانست و افزود: باید با برنامهریزی و حضور بخش خصوصی از پتانسیلهای استان ثروت بسازیم.
وی خواستار حمایت از بخش خصوصی و از میان برداشتن موانع در مسیر سرمایهگذاری شد و گفت: نباید بگذاریم بهسادگی سرمایههای شهرستان از دسترس خارج شود و پتانسیلها نادیده گرفته شود.
سرانجام وعده ها چه می شود
وعدهها برای راهاندازی مجدد کارخانه کرک بافت در حالی ادامه دارد که باید دید عملاً در روزهای پیش رو چه اتفاقی برای به راه افتادن مجدد چرخ کارخانه کرک سازی در مرکز تولید باکیفیتترین کرک ایران انجام میشود.
اینکه آیا همچنان کرک دامهای عشایر بافت بهوسیله دلالان خریده میشود و عشایر بخش کوچکی از ثروت این صنعت را به خود اختصاص میدهند و پول اصلی به جیب دلالان میرود یا اینکه سرانجام کارخانه کرک سازی بافت بعد از ۱۰ سال مجدداً راهاندازی میشود و با برند این شهرستان این محصول راهی بازارهای جهانی میشود و کارگران کارخانه سرکار خود بازمیگردند.
شعار اقتصاد مقاومتی در حالی امروز در همه جلسات توسط مسئولان داده میشود که عوامل اصلی و پتانسیلهای بومی خلق ثروت در شهرستانهای مختلف به حمایت مسئولان و سرمایهگذاری بخش خصوصی برای رونق نیاز دارند.
نظر شما