پیام‌نما

كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَ هُوَ كُرْهٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ * * * جنگ [با دشمن] بر شما مقرّر و لازم شده، و حال آنکه برایتان ناخوشایند است. و بسا چیزی را خوش ندارید و آن برای شما خیر است، و بسا چیزی را دوست دارید و آن برای شما بد است؛ و خدا [مصلحت شما را در همه امور] می‌داند و شما نمی‌دانید. * * * بس بود چیزی که می‌دارید دوست / لیک از بهر شما شرّی دو توست

۴ شهریور ۱۳۸۵، ۱۳:۰۱

بررسي نظام آموزشي داروسازي در آستانه روز داروساز - 1

قوانين رشته داروسازي مربوط به نيم قرن پيش است / تعداد رديف هاي استخدام هيئت علمي در رشته داروسازي ناچيز است

قوانين رشته داروسازي مربوط به نيم قرن پيش است / تعداد رديف هاي استخدام هيئت علمي در رشته داروسازي ناچيز است

خبرگزاري مهر - گروه حوزه و دانشگاه: محمد بن زكرياي رازي از فلاسفه و پزشكان بزرگ ايران بود كه در شيمي به كشفياتي از جمله كشف الكل و جوهر گوگرد نايل آمد. همه ساله به ياد تلاش هاي علمي عالم بزرگ و كاشف بزرگ ايراني محمد بن زكرياي رازي، پنجم شهريورماه به عنوان روز داروسازي در كشور گرامي داشته مي شود. رئيس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با خبرگزاري مهر در آستانه روز داروساز به بررسي نظام آموزشي اين رشته پرداخت.

دكتر "ناصر استاد" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي مهر، گفت: برنامه آموزشي داروسازي بازنگري شده و از سال جاري در دانشكده هاي داروسازي اجرا مي شود. ويژگي اين برنامه اين است كه متخصصان رشته داروسازي با توجه به تحولات و تغييراتي كه در علوم رخ مي دهند به تغييراتي در سطح رشته داروسازي پرداخته اند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: با بازنگري آموزش اين رشته در كشور مي توان آن را با سطح بين المللي برابر كرد. در واقع اين تغييرات هر 15 سال يكبار انجام مي شود كه يكي از دلايل انجام آن ظهور داروهاي نو تركيب در سال هاي اخير است و اينكه دانشجويان آشنايي چنداني با آنها نداشتند اما در حال حاضر با وجود تعداد زيادي از اين داروها دانشجويان بايد با فناوري ساخت آنها آشنا شوند.

وي ياد آور شد: يكي از نكات مهم برنامه افزايش ساعات كارآموزي و كارورزي در داروخانه ها و بخش هاي آموزشي است كه مهمترين مشكل دانشكده ها در اين مورد، كمبودهاي فني و امكانات داروخانه هاي شهري و بيمارستاني است و با توجه به اينكه پيش از اين دانشكده هاي داروسازي از سيستم بيمارستاني منفك بوده اند، هماهنگي با بيمارستان هاي تابعه دانشگاه ها نيز كمي كار آموزش را سخت مي كند.

مشكلات و مسائل دانشجويان داروسازي

"استاد" مشكلات و مسائل دانشجويان داروسازي در دو بعد داروسازي عمومي و تخصصي قابل تقسيم بندي دانست و گفت: داروساز عمومي نيز مانند پزشك عمومي از نيازهاي كشور است اما به دليل نوع نظام سلامت و بازار كار اين افراد، جاذبه زيادي براي فارغ التحصيلان داروسازي عمومي وجود ندارد.

وي اضافه كرد: نبود اين جاذبه نيز به اين مسئله باز مي گردد كه دانشجويان داروسازي در دانشكده هاي خود به دليل توانمندي علمي دانشكده ها مطالبي با ديدگاه تحقيقاتي فرا مي گيرند و در زمان فارغ التحصيلي به دليل اينكه بايد در محل كار خود به ارائه خدمات بپردازند، از فعاليت خود احساس رضايت نمي كنند. اين مسئله به سيستم آموزشي بازنمي گردد بلكه بايد در سطح فرهنگ سلامت كشور حل شود.

قوانين رشته داروسازي مربوط به سال 1334 است

رئيس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران اظهار داشت: ظرفيت داروسازي عمومي هنوز هم در كشور كم است و به همين دليل وزارت بهداشت تصميم گرفت تا ظرفيت را افزايش دهد اما اينكه فارغ التحصيلان داروسازي كاري متناسب با رشته خود دارند يا خير به نظام دارو درماني كشور باز مي گردد كه جايگاه مناسبي براي داروساز عمومي تعريف نشده و قوانين اين رشته مربوط به سال 34 است.

وي با اشاره به مشكلات دانشجويان رشته هاي تخصصي و نبود جايگاه تحقيقاتي مناسب براي استفاده از توان تخصصي اين افراد خاطرنشان كرد: در دوره هاي تخصصي به دليل نبود بخش خصوصي تحقيق كننده و بخش دولتي غير رقابتي و حساسيت هاي اجتماعي كه بر روي تأمين داروي بيمار وجود دارد، توليدات صنعتي دارويي با رقابت مواجه نيستند و به طبع زمينه كاري مناسب كمتر براي متخصصين ايجاد مي شود.

"استاد" افزود: با قطع شدن ارز دولتي صنايع دارويي در يك دهه اخير مجبور شده اند كه بر روي پاي خود بايستند، وقتي عملكرد صنايع دارويي رقابتي شود نياز به تحقيق و محقق هم احساس مي شود بنابر اين ديگر يك كارخانه داروسازي به دنبال رشته هاي غير مرتبط نخواهد بود و زمينه كاري مناسب براي متخصصين رشته داروسازي فراهم مي شود.

 مهاجرت متخصصين علوم دارويي كشور

وي مهاجرت متخصصين علوم دارويي كشور را يكي ديگر از پيامدهاي نبود فضاي رقابتي در سيستم دارويي كشور دانست و گفت: زماني كه متخصص زمينه كاري خود را در كشور نيابد به خارج از كشور مهاجرت مي كند و ديده شده كه اين افراد در  خارج از كشور بسيار موفق بوده اند و اين نشان مي دهد كه نظام آموزشي داروسازي بسيار توانمند و با كيفيت است و مشكل در جذب متخصصان است.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران تأكيد كرد: در حال حاضر تعداد بسيار كمي از رشته هاي تخصصي هستند كه در دانشگاه هاي كشور تدريس نمي شوند كه اين مسئله نيز به زودي رفع مي شود و در برخي از رشته ها مانند داروسازي باليني هم دانشجوي بيشتري بايد تربيت شود چرا كه تعداد آنها نياز كشور را برآورده نمي كند.

تأكيد بر ايجاد مراكز تحقيقاتي و توسعه آن

وي با اشاره به فرمايشات مقام معظم رهبري در خصوص تأكيد بر ايجاد مراكز تحقيقاتي و توسعه آن ياد آور شد: در صورت تحقق اين امر تعداد زيادي از متخصصان تربيت شده نظام آموزشي داروسازي جذب اين مراكز مي شوند.

رئيس دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: در حال حاضر در كشورهاي صنعتي عمده تحقيقات در بخش داروسازي از سوي صنايع داروسازي خصوصي انجام مي گيرد و وزارتخانه هاي بهداشت آن كشورها بر اين توليدات نظارت مستمر دارند و تمام داروها با تأييد بخش دولتي وارد بازار مي شود و به اين ترتيب حساسيت هاي موجود در بخش توليد دارو نيز كاهش مي يابد. به اين ترتيب اگر سيستم رقابتي در بخش داروسازي حكمفرما شود آينده روشني در انتظار متخصصان خواهد بود و اين افراد مي توانند نقش مولد را به خوبي ايفا كنند.

وي تأكيد كرد: يك كار مهم در رشته داروسازي، راه اندازي دوره هاي خصوصي در اين رشته است تا به اين ترتيب از رفتن نيروهاي جوان كشور به كشورهايي كه از كيفيت آموزشي پائيني برخوردار هستند جلوگيري شود. بعضاً دانشكده هاي اين كشورها از استادان ايراني بهره مي گيرند و تنها با گرفتن شهريه هاي بسيار زياد به آموزش دانشجويان مي پردازند اما با ايجاد دوره هاي خصوصي در كشور هم از نظر فرهنگي زمينه براي دانشجويان در داخل كشور فراهم مي شود و هم توان استادان ايراني در داخل و براي جوانان ايراني صرف مي شود.

كمبود رديف هاي استخدام هيئت علمي در رشته داروسازي

"استاد" يكي ديگر از مشكلات بخش آموزش در رشته داروسازي را كمبود رديف هاي استخدام هيئت علمي برشمرد و گفت: به دليل مشكلات بودجه اي كه دانشگاه ها و طبعاً دانشكده ها با آن مواجه اند، دانشكده ها نمي توانند اعضاي هيئت علمي را براحتي استخدام كنند كه رفع اين مسئله به برطرف شدن كمبود اعتبارات باز مي گردد كه اميدواريم در آينده نزديك حل شود.

وي از آموزش از راه دور به عنوان يكي از موقعيت هاي موجود در هماهنگ كردن كيفيت دانشكده هاي داروسازي نام برد و گفت: از گذشته دانشجويان رشته داروسازي در دانشكده هاي ديگر نقاط كشور كه از امكانات حضور در كارخانجات دارويي برخوردار نبودند در ترم تابستان براي كارآموزي در دانشگاه تهران حضور پيدا مي كردند اما هم اكنون با امكان آموزش از راه دور و با استفاده از تجهيزات الكترونيكي مي توان با افزايش كيفيت آموزشي دانشكده هاي داروسازي جديد التأسيس آنها را با ديگر دانشكده هاي كشور هماهنگ كرد.

کد خبر 371287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha