آهنگساز ورهبراركسترموسيقي ملي ايران ضمن بيان اين مطلب به خبرنگار موسيقي مهر گفت : در يك دوره مي بينيد كه چند شاعر خوب ، چند آهنگساز ، خواننده و يا نوازنده خوب ظهور مي كنند .اين مسئله تابع عرضه و تقاضاست . يعني وقتي از سوي جامعه تقاضا وجود دارد اين افراد ظهور مي كنند . وقتي تشويق هست اين افراد تربيت مي شوند.به قولي " مستمع صاحب سخن را بر سر ذوق آورد " .
وي در توضيح اينكه اخيرا چرا آثار ماندگار كمتري ساخته مي شود گفت: اثر خوب در شرايط خوب خلق مي شود امروزه راديو و تلويزيون ترانه هايي را پخش مي كنند بدون اين كه از آهنگساز، خواننده و ديگر عوامل آن اسمي به ميان بياورند، گاهي هم با موسيقي به عنوان يك "وسيله" برخورد مي شود كه بين برنامه ها را پر مي كند واين بي احترامي به فرهنگ ، هنر و هنرمند است .
فرهاد فخرالديني گفت : بشر امروز با مسئله ترافيك و آلودگي هوا مواجه است و سلامت جسم و روح او در خطر است .اصولا خستگي مزمن يكي از ويژگي هاي بشر امروز است .در گذشته انسانها شادتر و سالمتر بوده اند و طبعا آثار بهتري ا ز خود خلق مي كرده اند .امروزه انسانها رنجورتر هستند و آدم رنجور هم نمي تواند كار هنري خارق العاده اي انجام بدهد .فرد بايد از سلامت جسم بر خوردار باشد تا روح سالمي داشته باشد و بتواند كار خوبي پديد آورد .اميدوارم شرايط فراهم شود تا همه افراد هم بتوانند خلاق خوبي باشند وهم مستمع خوبي ، يعني بتوانند باخيال راحت به برناه موسيقي دلخواه خود گوش بسپارند در اين صورت باز هم مي توانند از هنر لذت ببرند .
وي خاطر نشان كرد : البته نبايد فكر كنيد كه اين مشكل تنها در كشور ما وجود دارد .امروز كل دنيا با اين معضل روبروست .اساسا سيستم زندگي متنوع مانع از اين شده است تا تمركز بر روي يك مسئله شكل گيرد و تمام نيروها در يك جا متمركز شوند تايك اثر فوق العاده پديد آيد .
رهبر اركستر موسيقي ملي افزود: هيچ سرگرمي اي نمي تواند به اندازه موسيقي ، در زندگي روزمره افراد ايجاد تسكين و آرامش كند .البته اين مسئله در گذشته از قوت بيشتري برخوردار بود چرا كه در گذشته ، جامعه اوقات فراغت خود را تنها مي توانست از طريق يك كانال به نام راديو تامين كند .
براي مثال برنامه هاي موسيقي آن دوران در راديو كه نمونه بسيار بارز آن برنامه گلها بود توجه بسياري از اقشار جامعه را به خود جلب مي كرد و از آنجاييكه مردم با علاقه بسيارزياد به اين برنامه ها گوش مي سپردند ،تاثير تصانيف و آثار پخش شده از اين برنامه ، بر روي شنوندگان بسيار عميق و ماندگار بود .مردم از طريق شنيدن اينگونه برنامه ها هم با موسيقي آشنا مي شدند و با نغمات موسيقي انس و الفت پيدامي كردند و هم اينكه ادبيات اين مرز و بوم را بيشتر مي شنيدند و در مي يافتند كه چه شعرايي در كشور چه اشعاري را سروده اند .
اين برنامه ها براي مردم به منزله يك كلاس درس بود .كلاس درسي كه فرهنگ و هنر را به آنان مي آموخت .
وي در ادامه گفت : به اعتقادمن فرهنگ آن چيزي است كه در بافت وجودي انسان را ه پيدا مي كند .بطور مثال وقتي كسي موسيقي و ادبيات را فرا مي گيرد ، تغييري در درون او پديد مي آيد و اندرون او پر از نواهاي خوش و كلمات موثر و زيبا مي شود كه در ذهن حك مي شود و جاي مي گيرد و فردمي تواند به موقع از اين نواها و كلمات بهره بگيرد .
اگر كساني كه در آن دور ه با ميل و اشتياق فراوان به برنامه هاي موسيقي گوش مي كردند مورد توجه قرار گيرند در مي يابيم كه بسياري از آنان انسانهاي بسيارخوب و درستكاري هستند .
فرهاد فخرالديني در ادامه گفت : اگر ما به اين مسئله توجه كنيم كه براي ساخت يك آهنگ چه ميزان هزينه مصرف شده است و در قبال چه مقدار تاثيرات مثبت از اين اثر در جامعه گذاشته شده است ، آنوقت توجه بيشتري رابه هنر موسيقي مبذول خواهيم كرد .
اگر محاسبه شود كه بابت ساخت يك آهنگ چه ميزان پولي به آهنگساز ، شاعر ، خواننده و ..داده مي شود در مي يابيم كه رقم بسيارناچيزي است يعني در سطح بودجه يك مملكت اصلا به حساب نمي آيد .
حال از سوي ديگر اگر حساب كنيم كه اثر اين كار هنري در جامعه به چه ميزان بوده است ، پي به ارزش اين هنر خواهيم برد .مردم ساليان سال يك اثر خوب موسيقي را حفظ مي كنند و آنرا مي خوانند و اوقات خوبي را چه در خلوت و چه در جمع با اين اثر مي گذرانند .بنابراين در مقايسه با اين ميزان تاثيرات مثبت مي توانيم بگوييم كه هزينه آن صفر بوده است .
فخرالديني گفت : من مخالف برنامه هاي فوتبال نيستم و حتي خود آنهار ا دنبال مي كنم اما توجه داشته باشيد كه براي دو ساعت سرگرم كردن مردم توسط فوتبال چقدر هزينه و توجه صرف مي شود در حاليكه تاثير يك ترانه خوب در سرگرم كردن مردم بسيار بيشتر از يك مسابقه فوتبال است .يك تصنيف خوب ، چهل ، پنجاه سال توسط مردم خوانده و حفظ مي شود .
بايد به هنر وفرهنگ بيش از اينها توجه شود .در اين صورت موسيقي در جايگاه خودش قرار مي گيرد و مي تواند مفيد تر واقع شود .
فخرالديني درپايان گفت : من بر اساس يك عمر تجربه اعتقاد دارم كه چيزي ارزان تر از موسيقي وجود ندارد .اگر براي توليد آثار موسيقي ازسوي دولت سوبسيد (يارانه)تعيين شود ، براي مثال براي هر فرد در كشور سالانه 100 تومان در نظر گرفته شود فكرمي كنم مشكل موسيقي تا حدودي حل شود .
نظر شما