۲۵ تیر ۱۳۹۵، ۱۰:۵۶

معرفی کتاب؛

عناوین ثانوی و حقوق خانواده

عناوین ثانوی و حقوق خانواده

حجت الاسلام فرج الله هدایت نیا عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی طی یادداشتی به معرفی کتاب خود با عنوان عناوین ثانوی و حقوق خانواده پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام فرج الله هدایت نیا عضو هیأت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشکده نظام های اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است که در حوزه حقوق زن و خانواده تحقیق می کند. هدایت نیا در یادداشتی به معرفی کتاب خود با عنوان «عناوین ثانوی و حقوق خانواده» پرداخته است که از نظر می گذرد.

در فقه اسلامی، عناوین ثانوی مستند و منشأ احکامی هستند که کاربرد آن ویژه موارد غیرعادی است و به اعتبار اینکه این احکام در رتبه ­ای متأخر از احکام معمولی قرار دارند، به «احکام ثانوی» نام­ گذاری شده ­اند. متأثر از فقه اسلامی، در قوانین موضوعه کشورهای اسلامی، از جمله جمهوری اسلامی ایران، قوانینی وجود دارد که برای موارد خاص و شرایط غیرعادی وضع شده است. در قوانین خانواده جمهوری اسلامی ایران از همان آغاز، قانون­ گذاری بر مبنای عناوین ثانوی مورد توجه بوده است. پس از انقلاب اسلامی این قبیل قوانین مورد توجه بیشتری قرار گرفت و قانون­گذاری بر مبنای عناوین ثانوی با تأسیس نهاد مجمع تشخیص مصلحت نظام ضابطه ­مند گردید. هم ­اکنون بخش قابل توجهی از قوانین خانواده در جمهوری اسلامی ایران، قوانین مبتنی بر عناوین ثانوی است.

با هدف تبیین علمی موضوع یادشده و تأمین پاره­ ای از نیازهای دستگاه ­های تقنینی و قضایی نظام جمهوری اسلامی ایران، «مبانی، مصادیق، و شرایط عناوین ثانوی»، و «کارکردهای ایجابی و سلبی» آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همچنین، «نحوه تکوین» و «بایسته ­های تقنین قواعد ثانوی» و در نهایت، «قواعد ثانوی حقوق خانواده» در جمهوری اسلامی ایران بررسی و ارزیابی شده است.

لازم به یادآوری است این اثر درسال 1392 به چاپ رسیده است.

این کتاب به دلیل تبیین موضوع و کارکردهای آن به ویژه در حقوق خانواده و نیز بررسی سازوکار قانون گذاری بر مبنای عناوین ثانوی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و می تواند پاره ای از نیازهای حکومت اسلامی در بخش تقنین و قضا را تأمین کند.

در بخش اول این کتاب، ذیل عنوان مبادی و مبانی، به مهم ترین مباحث پایه ای تحقیق توجه می شود. در این بخش به ترتیب مباحث مفهوم شناسی، مصداق های عناوین ثانوی، سنجه های شناسایی عناوین و احکام ثانوی، مبانی عناوین ثانوی، و شرایط اثر گذاری عناوین ثانوی مورد مطالعه قرار گرفته است.

بخش دوم کارکردهای عناوین ثانوی در حقوق خانواده بررسی شده است. کارکرد سلبی و ایجابی عناوین ضرر و حرج، کارکرد سلبی و ایجابی عنوان شرط، و کارکرد سلبی عناوین اکراه و اضرار فصل های سه گانه بخش دوم این کتاب هستند.

تقنین قواعد ثانوی در حقوق خانواده عنوان بخش سوم کتاب می باشد. در این بخش پیشینه و تحولات عناوین ثانوی در حقوق خانواده، نحوه تکوین قواعد ثانوی در حقوق ایران، و بایسته های تقنین قواعد ثانوی مورد مطالعه قرار گرفته است.

در بخش چهارم و بخش پایانی کتاب، عناوین و احکام ثانوی در حقوق خانواده مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.  عناوین ثانوی و تشکیل خانواده، عناوین ثانوی و روابط زوجین، عناوین ثانوی و انحلال خانواده، عناوین ثانوی و حقوق محجورین عناوین فصل های بخش پایانی هستند.

کد خبر 3713784

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha