به گزارش خبرنگار مهر، عباسعلی کدخدایی در نخستین نشست خبری خود در دوره جدید عضویت در شورای نگهبان، در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره وضعیت دریافتکنندگان حقوق و مزایای نجومی و غیرمتعارف در رقابت های انتخاباتی آینده و اینکه آیا این مسئله می تواند منجر به رد صلاحیت این افراد شود یا خیر، اظهار داشت: چنانچه خلافی صورت گرفته باشد، مورد توجه اعضای محترم شورای نگهبان قرار خواهد گرفت.
وی افزود: امیدواریم این موارد در اصلاح قانون انتخابات هم مورد توجه قرار بگیرد تا تردیدی باقی نگذارد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده به صورت الکترونیک و موضع شورای نگهبان در این رابطه، گفت: نامه وزیر محترم کشور که اخیرا به شورا رسیده، ظاهرا فقط مربوط به تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بوده است و اگر مسئله ای در رابطه با برگزاری انتخابات الکترونیک مطرح باشد، باید در نامه جداگانه ای اطلاع داده شود.
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری درباره تغییر در مسئله احراز صلاحیت نامزدهای انتخاباتی توسط شورای نگهبان در دوره جدید فعالیت این شورا گفت: هرگونه تغییر در قانون انتخابات نیازمند همکاری قوای محترم است و الان هم که سیاست های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح است، نیازمند همکاری مجمع هستیم و تا جایی که اطلاع دارم، مجمع بررسی سیاست های کلی و اعمال نظرات خود را رو به اتمام دارد.
وی در رابطه با اینکه آیا اصلاح قانون انتخابات به انتخابات ریاست جمهوری سال آینده می رسد یا خیر، خاطرنشان کرد: اگر بررسی سیاست های کلی انتخابات در مجمع به اتمام برسد، احتمالا مجلس نیز می تواند قانون جامعی را برای انتخابات دنبال کند.
بررسی اصلاحات لازم در حوزه تقنین و انتخابات، در نشست عصر امروز با نمایندگان مجلس
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره رویکرد شورای نگهبان در دوره جدید فعالیت به ویژه در ارتباط با بررسی صلاحیت گروه های سیاسی، گفت: در شورای نگهبان تصمیم گیری ها به صورت جمعی است و نیازمند نظر همه اعضای محترم است.
کدخدایی افزود: آنچه به من مربوط است، این است که تلاش می کنم ارتباطات گسترده تری با کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی داشته باشیم؛ امروز عصر هم با جمعی از نمایندگان مجلس جلسه خواهیم داشت تا در رابطه با اصلاحاتی که در حوزه تقنین و انتخابات نیاز است، بحث و بررسی کنیم.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه و در پاسخ به سوالی در رابطه با آنچه که نظرات سیاسی اعضای شورای نگهبان در بررسی صلاحیت برخی نامزدهای انتخابات خوانده می شود، اظهار داشت: در این رابطه اطلاع رسانی خوبی انجام نشده است و در اینکه نظر شورا کارشناسی نبوده است موافق نیستم؛ اگر مورد خلافی مشاهده شده باید آن را ارائه کنند.
کدخدایی تصریح کرد: تصمیم گیری اعضای شورای نگهبان بر اساس مستنداتی است که در پرونده نامزدهای انتخاباتی ضبط است و امکان اعلام آنها به صورت عمومی وجود ندارد.
هیچ کسی نظر خود را درباره تایید یا رد صلاحیت ها، به شورای نگهبان منتسب نکند
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره فعالیت های سیاسی محمود احمدی نژاد رئیس جمهور سابق و وضعیت تایید یا رد صلاحیت وی در انتخابات سال ۹۶، تاکید کرد: گمانه زنی در رابطه با اینکه شورای نگهبان چه تصمیمی خواهد گرفت، هم زود است و هم نادرست؛ هر کسی می تواند نظر شخصی خودش را مطرح کند اما هیچ کس نباید نظر خودش را به شورا منتسب کند.
سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: شورا نظر خودش را هنگام بررسی صلاحیت ها اعلام خواهد کرد.
کدخدایی همچنین درباره عدم اعلام دلایل رد صلاحیت برخی نامزدهای انتخابات مجلس دهم به خود آنها و عدم پذیرش نامه اعتراضی آنها که از سوی یکی از خبرنگاران مطرح شد، اظهار داشت: چون من در آن زمان در شورا حضور نداشته ام، نمی توانم نظری بدهم، اما به طور کلی از موضع گیری شورای نگهبان حمایت می کنم اما در جزییات دخالت نداشته ام.
وی تصریح کرد: اگر کسانی را مدنظر دارید اسامی آنها را بدهید تا معاونت اجرایی و انتخابات شورای نگهبان آنها را دعوت کند و دلایل رد صلاحیتشان را به آنها بگوید.
تصمیم گیری در شورای نگهبان، با رای جمعی و بر اساس آیین نامه است
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مساله بی طرفی اعضای شورای نگهبان و علت استعفای سخنگوی سابق این شورا، عنوان کرد: مطالبی که مربوط به اعضای محترم شوراست، خودشان باید پاسخگو باشند اما اختلاف نظر در هر جمعی از کلاس درس گرفته تا مجامع عالی تصمیم گیری وجود دارد.
کدخدایی ادامه داد: مشروح مذاکرات شورای نگهبان در حال چاپ است و بخشی نیز چاپ شده است، اما این به معنای آن نیست که اگر اعضای شورای نگهبان با هم اختلاف نظر علمی و بحث طلبگی دارند از جهت شخصی نیز مشکلی داشته باشند که علنی شود.
وی افزود: آنچه مهم است تصمیم گیری نهایی در شورای نگهبان است که با رای جمعی و بر اساس آیین نامه صورت می گیرد.
تلاش می کنیم تا نگرانی های داوطلبان انتخابات را برطرف کنیم
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید اگر مجلس فعلی اختیارات شورای نگهبان و مساله نظارت استصوابی را کاهش دهد، آیا مورد تایید شورا قرار خواهد گرفت یا خیر، اظهار داشت:این مساله یک بحث تجاری نیست که سر سود و زیان آن با هم بحث کنیم؛ مجلس هر مصوبه ای داشته باشد که مغایر موازین شرع و اصول قانون اساسی نباشد، تایید خواهد شد.
خبرنگاری از سخنگوی شورای نگهبان پرسید در دوره ای که در شورای نگهبان حضور نداشته اید، چه اشکالاتی را از دور در کار این شورا دیده اید؛ کدخدایی در پاسخ به این سوال گفت: آنچه تلاش خواهیم کرد این است که قانون جامعی را داشته باشیم و نگرانی های داوطلبان انتخابات را برطرف کنیم؛ این مساله را به رئیس محترم مجلس نیز گفتم، اما مسئولیت بیشتر متوجه دولت و مجلس محترم است که در تصویب قوانین اقدام کنند.
وی افزود: شورای نگهبان هم این قول را خواهد داد که بر اساس تفسیر قانون اساسی پیش بینی های لازم را داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان درباره شفاف سازی در تایید یا رد صلاحیت ها نیز گفت: در دوره ای که من در شورا حضور داشته ام درب شورا به روی همه باز بوده تا سوالات خود را در این رابطه مطرح کنند؛ اگر بر اساس قانون دست ما برای تایید صلاحیت کسی بسته باشد، تلاش می کنیم تا دلایل خود را به طور شفاف به فرد داوطلب اعلام کنیم.
اصول گرا و اصلاح طلب برای شورای نگهبان فرقی ندارد
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره فعالیت حزبی اعضای شورای نگهبان و نگاه متفاوت آنها به یک جریان سیاسی خاص، اظهار داشت: اصول گرایی و اصلاح طلبی فرقی برای شورا ندارد و هر دو را به یک چشم نگاه می کنیم و از خدمتگزاران نظام می دانیم؛ نظرات شورا بر اساس قانون اعلام می شود.
کدخدای افزود: فعالیت سیاسی به مفهوم مدنظر شما برای اعضای شورای نگهبان وجود ندارد، اعضای شورا نظرات کارشناسی، فقهی و حقوقی خودشان را دارند و با همین رویکرد اعلام نظر می کنند.
ابراز امیدواری برای تعریف مکانیزم های مقابله با ثبت نام های بی رویه در انتخابات
سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با موضوع تدبیر این شورا برای ثبت نام های گسترده در انتخابات که باعث وهن نظام می شود، اظهار داشت: همان موقع انتخابات مجلس نیز گفتم که ثبت نام زیاد را می توان مثبت قلمداد کرد و آن را نشان دهنده تلاش و مشارکت مردم و جوانان برای به دست گرفتن مناصب عالی نظام دانست، اما برای اینکه نظام انتخابات جامعی داشته باشیم، نیازمند تعریف مکانیزم های روشنی هستیم.
کدخدایی ادامه داد: در کشورهای دیگر مکانیزم هایی مانند دریافت وثیقه را دارند که امیدوارم ما نیز مکانیزم ها را به نحوی تنظیم کنیم که هم مصلحت مردم و نظام در نظر گرفته شود و هم باعث کاهش مشارکت مردم نشود.
وی همچنین درباره نحوه انتخاب هیات های مرکزی نظارت بر انتخابات و ادعای اینکه اعضای شورا از نحوه انتخاب این هیات ها بی اطلاعند، تصریح کرد: اعضای هیات های مرکزی نظارت بر انتخابات توسط اعضای شورای نگهبان و با رای گیری انتخاب می شوند و هیات مرکزی نیز اعضای هیات های استانی را با رای گیری انتخاب می کند و هیات های استانی نیز برای انتخاب هیات های نظارت شهرستان رای گیری می کنند.
سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از نشست خبری خود با اشاره به دریافت نامه وزیر کشور در خصوص تعیین تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ و میان دوره ای مجلس، اظهار داشت: این نامه در جلسه اخیر شورا مورد بررسی قرار گرفت و نظراتی از سوی اعضا مطرح شد و قرار شد معاونت اجرایی و انتخابات شورای نگهبان با دستگاه های ذیربط مذاکراتی داشته باشد و نتیجه آن را در جلسه بعدی شورا ارائه کند تا تصمیم گیری شود.
وی همچنین به مصوبه دولت برای اصلاح اساسنامه سازمان ملی زمین و مسکن و ارائه آن به شورای نگهبان اشاره کرد و افزود: هیات وزیران برای اصلاح این اساسنامه به اصل ۱۶۸ قانون اساسی استناد کرده اند که اعضای شورا این استناد را قبول ندارند و آن را برای اصلاح مجدد به دولت ارجاع داد.
نظر شما