خبرگزاری مهر، گروه استانها – زهرا بهرامی: تا چندی پیش، نیاز بازارهای استان گلستان در زمینه روسری ترکمن از هند تامین میشد اما امروز تولید روسری ترکمنی گلستان در کنار یالق ها و چارقدهای وارداتی ترکیه و ایتالیا در بازارهای این استان به فروش میرسد.
در سالهای اخیر با راهاندازی کارگاههای تولید روسری ابریشمی و چاپ بالتیک در گنبدکاووس، گلستان تلاش دارد به قطب تولید یالق در کشور تبدیلشده و در کنار آن زمینه صادرات این محصول را نیز فراهم کند.
هرچند در ظاهر ایجاد فرصتهای جدید شغلی هدف اصلی ایجاد این کارگاهها بوده اما هنرمندان این رشته با استفاده از دانش خود، همچنین با توجه به نیازهای منطقه و با الهام گرفتن از طبیعت و سنت قوم ترکمن تلاش دارند علاوه بر اشتغالزایی برای رسیدن به خودکفایی گام بردارند. تا جایی که امروزه نهتنها تاروپود یالق با دستان هنرمند زنان و مردان ترکمن گرهخورده و بومیشده بلکه زمینه صادرات آن به استانهای داخل کشور مانند فارس و اردبیل و همچنین کشورهای همسایه مانند ترکمنستان و ترکیه فراهمشده است.
درحالیکه تلاش هنرمندان برای تبدیل گلستان به قطب تولید روسری ترکمن ادامه دارد اما همچنان مشکلات در این حوزه پابرجاست.
حمایت بانکها از تولیدکنندگان کافی نیست
یکی از تولیدکنندگان روسری ترکمن در گلستان بابیان اینکه حمایت بانکها از تولیدکنندگان صنایعدستی کافی نیست، به خبرنگار مهر گفت: هشت کارگاه تولیدی چاپ بالتیک و تولید روسری ترکمن در گنبدکاووس وجود دارد و توانمندیهای مختلفی در این زمینههای ایجادشده اما همچنان مشکلات زیادی پیش روی هنرمندان این رشته است.
سونا گری افزود: یک کارگاه تولیدی بالغبر ۳۰ تا ۳۵ نفر اشتغالزایی دارد و با توجه به تورم و فشار اقتصادی موجود، باید تزریق مالی صورت گیرد. در حال حاضر تسهیلات بانکی وجود دارد اما تسهیل در پرداخت تسهیلات بانکی به هنرمندان این رشته وجود ندارد.
وی بیمه نشدن افراد شاغل در صنایعدستی را از دیگر مشکلات دانست و ادامه داد: از مهرماه سال ۹۳ بیمه هنرمندان در این بخش مسکوت مانده است و تضمینی در اشتغال هنرمندان وجود ندارد.
به گفته این هنرمند هماکنون مشکلات صادرات وجود ندارد اما به دلیل عدمحمایتهای کافی، شناسنامهدار نبودن و مشکلات موجود در بازاریابی، فروش یالق در کشور ضعیف است.
افزایش حمایتهای مالی برای تبدیل گلستان به قطب تولید روسری
درحالیکه هنرمندان و تولیدکنندگان صنایعدستی گلستان حمایتهای مالی بانکها را برای افزایش تولیدات کافی نمیدانند، رئیس صندوق کارآفرینی امید گلستان از افزایش حمایتهای مالی این صندوق گلستان برای تبدیلشدن گلستان به قطب تولید روسری در کشور خبر داد و به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته بالغبر ۲۹۳ میلیارد تومان تسهیلات برای ایجاد فرصتهای شغلی جدید در استان به متقاضیان پرداخت شد.
حسن پهلوری خاطرنشان کرد: اعتبار ابلاغی سال گذشته ۲۸۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال بود که ۱۰۳ درصد جذب شد و جایگاه دوم کشور را به دست آوردیم.
رئیس صندوق کارآفرینی امید گلستان یادآور شد: سال گذشته یک هزار و ۳۵۶ فقره تسهیلات پرداخت کردیم که یک هزار و ۸۱ فرصت شغلی ایجاد کرده است.
وی بابیان اینکه حمایت از زنجیرههای تولید از اولویتها در این حوزه است، اضافه کرد: ایجاد زنجیره تولید روسری یکی از اقدامات در این حوزه بود هشت واحد در حال حاضر فعال است و سالانه یکمیلیون قطعه روسری تولید میکنند که به کشورهای ترکمنستان و قزاقستان و سایر استانها ارسال میشود.
به گفته پهلوری تاکنون با پرداخت تسهیلات ۳۱۵ میلیون تومانی برای ۹۷ نفر بهطور مستقیم و ۹۰ نفر غیرمستقیم در تولید، برندسازی، فروش، ریشه زنی و ... در تولید روسری در گلستان اشتغال ایجاد شده است.
صادرات چمدانی روسری ترکمن
تلاش و حمایتها برای افزایش تولید و تبدیلشدن گلستان به قطب تولید یالق ادامه دارد اما کمتوجهی و غفلت به ایجاد زمینه فروش بیشتر و صادرات آن میتواند گلستان را با چالشی بزرگ در تولید کالاهای بدون مصرف تبدیل کند ازاینرو داشتن برنامه مدون در تولید و صادرات این محصول در کنار هم میتواند زمینه خروج گلستان از اقتصاد تکبخشی کشاورزی را فراهم کند.
از مهرماه سال ۹۳ بیمه هنرمندان در این بخش مسکوت مانده است و تضمینی در اشتغال هنرمندان وجود ندارد
معاون بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت گلستان بابیان اینکه صادرات روسری ترکمن بهصورت چمدانی و کالای همراه مسافر در حال انجام است، به خبرنگار مهر گفت: صادرات روسری ترکمن از استان در حال انجام است منتهی برای استان و صادرکنندگان این محصول سند قانونی وجود ندارد.
درویش علی حسنزاده افزود: تلاش داریم هنرمندان این رشته که هماکنون در هشت کارگاه در گنبدکاووس مشغول فعالیت هستند را به تشکیل شرکت تعاونی و مدیریت صادرات سوق دهیم تا ازاینپس صادرات این محصول از مجاری قانونی اتفاق بیفتد.
وی یادآور شد: داشتن شرکت تخصصی و تعاونی میتواند به کاهش مشکلات تولیدکنندگان روسری ترکمن در تهیه مواد اولیه، بازاریابی، تولید، بستهبندی و همچنین فروش این محصول در استان کمک کند.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت گلستان ادامه داد: تاکنون در جلسات مشترک با تولیدکنندگان روند صادرات را بررسی کرده و تلاش داریم با هماهنگی گمرک روشهای توسعه صادرات را برنامهریزی کنیم.
وی از انجام پیشبینیهای لازم در زمینه همکاری گمرک گلستان برای توسعه صادرات روسری ترکمن خبر داد و تصریح کرد: توسعه صادرات این محصول از گلستان باید با ملاحظات خاصی انجام شود تا هم به نفع گلستان بوده و هم بهصورت قانونمند به ثبت، درج و صادرات این محصول منجر شود.
حسنزاده متذکر شد: باید جذابیت، بستهبندی کیفی و برند سازی روسری ترکمن گلستان اتفاق بیفتد تا در یک برنامه میانمدت دو تا سهساله گلستان به قطب تولید کشور و صادرات این محصول تبدیل شود.
وی بابیان اینکه تاکنون صادرات روسری ترکمن گلستان بهصورت کالای همراه مسافر و چمدانی از مرز باجگیران انجام میشده است، خاطرنشان کرد: این اتفاق دلایل خاص خود را داشته زیرا ترکمنستان تعرفه بالایی را برای منسوجات ورودی تعریف کرده است و ممکن است تغییر روند صادرات این محصول، توجیه اقتصادی نداشته باشد.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت صنعت، معدن و تجارت گلستان بیان کرد: یافتن راهکارهایی برای افزایش تولید، برند سازی و صادرات روسری ترکمن یکی از دغدغههای جدی در این حوزه است اما نمیخواهیم تنها به دلیل ثبت صادرات این محصول خدشهای بر روند تولید و اشتغال این کارگاهها وارد شود.
وی تأکید کرد: تلاش داریم با حفظ وضعیت تولید این محصول ملاحظاتی را ایجاد کنیم که در صادرات و ثبت و درج آن تسهیل شده و در کنار حفظ شکل کار، هنرمندان بتوانند از تسهیلات و خدمات بیشتری بهرهمند شوند.
صدور مجوز احداث پایانه تخصصی صادرات صنایعدستی گلستان
ترکمنستان مهمترین بازار هدف صادرات یالق گلستان است و تجارت چمدانی و صادرات روسری ترکمن از این استان در قالب کالای همراه مسافر در شرایطی در حال انجام بود که تا اواخر سال گذشته محدودیت وزنی برای کالای همراه مسافر وجود نداشت. اما از سال گذشته این کشور محدودیت حمل کالای بالای ۶۰ کیلوگرم را به اجرا گذاشته است ازاینرو باید راهکارهای جدید برای توسعه صادرات این محصول از گلستان فراهم شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گلستان بابیان اینکه احداث پایانه تخصصی صادراتی از نیازهای استان گلستان است، از صدور مجوز احداث این پایانه در اینچه برون خبر داد و به خبرنگار مهر گفت: در سال گذشته بیش از سه میلیون دلار محصولات صنایعدستی از گلستان بهصورت واسطهای و چمدانی صادر شد.
ابراهیم کریمی افزود: ثبت و ضبط نشدن آمار صادرات یکی از مشکلات در حوزه صنایعدستی استان بود تا جایی که آمار صادرات سال گذشته استان در این حوزه از ۱۲ صادرکننده گلستانی اخذ شد.
وی ادامه داد: روسری ترکمن هم ازجمله محصولات تولیدی استان بود که به دلیل انجام صادرات چمدانی آمار مشخصی از آن نداریم.
وی تصریح کرد: با همکاری گمرک، مجوز احداث پایانه صادرات صنایعدستی گلستان در اینچه برون صادرشده و امیدواریم بتوانیم با برنامهریزی مدون و هماهنگی در ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان روسری ترکمن، در سالهای آینده بتوانیم گلستان را به قطب تولید این محصول تبدیل کنیم.
آنچه مسلم است گلستان برای تبدیلشدن به قطب تولید و صادرات یالق نیازمند حمایت و برنامهریزی مدون بین دستگاههای متولی مانند میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، گمرک، صنعت، معدن و تجارت و همچنین تولیدکنندگان و صادرکنندگان است که هماکنون بیبرنامگی گریبان گیر آن است.
نظر شما