۱۷ شهریور ۱۳۸۵، ۱۰:۰۳

سلطانيه در گفتگو با بي بي سي :

قانوني براي تضمين تهيه سوخت هسته اي وجود ندارد / اعمال تحريم بهترين مشوق براي خروج ايران از ان پي تي است

قانوني براي تضمين تهيه سوخت هسته اي وجود ندارد / اعمال تحريم بهترين مشوق براي خروج ايران از ان پي تي است

علي اصغر سلطانيه نماينده جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين المللي انرژي اتمي با اشاره به اين نكته كه قانونا الزامي براي تضمين تهيه سوخت وجود ندارد گفت كه در صورت اعمال تحريم تهران براي خروج از ان پي تي تحت فشار بيشتري قرار خواهد گرفت.

به گزارش خبرگزاري مهر، سلطانيه در برنامه Hard Talk اين شبكه درباره صدور قطعنامه از سوي شوراي امنيت گفت : " موضوع بسيار ساده است و فكر مي كنم كه حداقل جامعه بين المللي از رسانه شما انتظار دارند كه درباره هرچيزي روشنگري بيشتري داشته باشيد. اگر طي سه سال گذشته به اين موضوع مروري داشته باشيد مي بينيد كه اين بحران چگونه آغاز گرديد.  زماني كه از البرادعي با آغوش باز براي بازديد از تاسيسات نطنز دعوت شد و ايشان بازديد كردند،  ما متعهد به تعليق فعاليت هاي خود در نطنز و يو سي اف اصفهان نبوديم به خاطر اينكه بر اساس پادمان جامع ان پي تي  در آن زمان ما پروتكل الحاقي را به طور كامل انجام نداده بوديم ، بنابراين هيچگونه عدم همكاري و يا نقض تعهد وجود نداشته است. 

بي بي سي  دراين باره اشاره كرد كه شوراي امنيت در حال بررسي نقض تعهد از سوي ايران است به خاطر اينكه شما از سوي شوراي حكام به شوراي امنيت ارجاع شديد و آنها مي گويند كه شما نتوانستيد درباره مواد هسته اي اعلام نشده ايران تضمين هايي را بدهيد و آژانس از عدم دسترسي خود به فعاليت ها در ايران ابراز نارضايتي كرده است. 

سلطانيه درباره ارجاع موضوع هسته اي ايران به شوراي امنيت گفت : " بر اساس اطلاعاتي كه در آژانس وجود دارد و شما مي توانيد با اطمينان اين اطلاعات را از قول من نقل كنيد بيش از 40 كشور از جمله چند كشور اروپايي وجود دارد كه همان جمله(تضمين هايي درباره مواد اعلام نشده) به آنها نيز مربوط مي شود كه اين جمله به اين معني است كه آژانس نمي تواند تائيد كند كه فعاليت هاي هسته اي اعلام نشده وجود دارد و البرادعي در گزارش خود  گفته است كه اين تلف كردن زمان است . براي مثال، در مورد برنامه هاي هسته اي ژاپن چند سال طول كشيد آنها اعلام كنند كه فعاليت هاي هسته اي اعلام نشده در آنجا وجود دارد اما آنچه كه اعلام شد اين بود كه همه فعاليت هاي گزارش داده شده و آژانس به طور مكرر و رسماً اعلام كرده است و بينندگان محترم مي توانند به وب سايت آژانس مراجعه كنند و ببينند كه مدير كل در گزارش خود گفته است كه نشاني بر انحراف در برنامه هاي ما به سوي اهداف نظامي و ممنوعه نبوده است ".

سفير ايران در ادامه و درباره ديگر سؤال اين شبكه كه به شما اعلام بي اعتمادي شده است گفت : " اگر اين طور بود ما نبايد اجازه بازرسي مي داديم اما ما به بازرسان اجازه داديم تا از فعاليت هاي كشورمان بازديد كنند و آنها بيش از 2 هزار نفر روز از ايران بازديد داشته اند كه اين در تاريخ بازرسي ها در ايران بي سابقه بوده است و ما فراتر از پادمان جامع عمل كرديم و داوطلبانه براي سه سال پروتكل الحاقي را به اجرا گذاشته و حتي فراتر از پروتكل الحاقي نيز عمل كرديم و براي تضمين به بازرسان اجازه داديم تا به ايران بيايند و البرادعي به طور مكرر گزارش داده است كه شواهدي بر انحراف وجود ندارد ".

سلطانيه در پاسخ به اين سؤال كه اگر البرادعي از شما راضي است چرا موضوع شما به شوراي امنيت رفت تصريح كرد : " اجازه بدهيد تا اين موضوع را روشن كنم . همانطور كه در آخرين گزارش مي بينيد البرادعي گفته است كه برخي از سؤالات مهم وجود دارد و اين چيز غريبي نيست كه برخي ها مي گويند اين رضايت كامل نيست، دليل خيلي ساده است ما با آژانس كار مي كريم  و همه چيز در مسير درست خود پيش مي رفت. همه چيز زماني كه اين موضوع به طور ناگهاني به شوراي امنيت ارجاع شد اتفاق افتاد و بر اساس قوانيني كه در پارلمان ما به تصويب رسيد پروتكل الحاقي متوقف شد و اين سؤالات مهم باقي مانده و تا زماني كه موضوع ما به جايي كه تعلق دارد يعني آژانس باز نگردد اين سؤالات حل نشده باقي خواهد ماند و اگر موضوع ما به آژانس باز گردد شما خواهيد ديد كه رضايت كامل بوجود خواهد آمد ".

نماينده ايران همچنين در باره راي 14 به يك شوراي امنيت براي توقف غني سازي در ايران با اشاره به گاهشمار موضوع هسته اي ايران گفت : " شوراي حكام تعداد كمي از اعضاي آژانس هستند . بيش از 100 عضو از آژانس متعلق به غير متعهدها هستند كه موضع متفاوتي دارند و چند عضو شوراي حكام هستند كه موضوع ايران را با شتابزدگي به سوي صدور قطعنامه سوق دادند و از شما مي خواهم به بند 12 C مقررات آژانس مراجعه كنيد كه مي گويد عدم همكاري بايد از سوي بازرسان مورد تائيد قرار گيرد به خاطر اينكه اين بازرسان هستند كه بازديد مي كند و به اطلاعات محرمانه دسترسي دارند و سپس آنها بايد به مديركل گزارش كنند و مديركل نيز آن را به شوراي حكام گزارش دهد. همه اين روند ناگهان و بدون يك شيوه درست حقوقي پيگيري شد و اعضاي شوراي حكام تصميم گرفتند تا قطعنامه اي را در زمينه عدم همكاري با ايران به تصويب برسانند و اين توجيه حقوقي ندارد و باعث نگراني است و ايران حق دارد كه آن را بدور از زمينه هاي حقوقي مي داند ".

وي درباره درخواست شوراي امنيت و اظهارات مقامهاي اعضاي دائم اين شورا به عنوان جامعه بين المللي  درباره تعليق غني سازي و پاسخ به ابهامات باقي مانده خاطر نشان كرد : " وزراي خارجه بيش از 114 كشور آژانس در مالزي  با صدور اعلاميه اي حمايت خود را از برنامه هاي هسته اي ايران اعلام كردند، شما چرا اين بخش را نمي خوانيد . جامعه بين المللي اين است و چند كشور بيانگر و نماينده جامعه بين المللي نيستند.

سلطانيه درباره موضع روسيه، چين و روسيه به عنوان بازيگران مهم كه در تلاش هستند تا موضوع را حل كنند گفت : " من در باره حسن نيت چين و روسيه شكي ندارم و آنچه كه ما در حال انجام آن هستيم مغاير با انتظارات آنها نيست . درخواست آنها اين است كه ما با آژانس همكاري داشته باشيم و ايران عليرغم صدور قطعنامه به همكاري خود با آژانس ادامه داده است و اين گزارش نشان داد كه ايران انتظارات دوستان خود چين و روسيه را برآورده كرده است.

 درباره سؤالات مهم نماينده ايران اظهارداشت كه در 28  آوريل نامه اي به البرادعي نوشته و گفته است كه به محض اينكه موضوع هسته اي ايران به آژانس بازگردد ايران به طور كامل و در چارچوب آژانس به تلاش خود براي حل چند مسئله باقيمانده ادامه خواهد داد براي اينكه به گفته وي اين بر اساس تعهدات قانوني ايران و براساس يك مسير درست است.

وي در ادامه درباره گفتگوها گفت : " مسئله بسيار ساده است ايران آمادگي كامل خود را براي گفتگوها اعلام كرده است و تمام طرفها را براي گفتگو و دوري از تقابل دعوت كرده است و ما آمادگي كامل داريم تا تمام مسائل و نگراني طرفهاي مختلف را مورد بحث و گفتگو قرار دهيم و تمام ابهامات گذشته و حال را برطرف كنيم و تضمين كنيم كه برنامه هاي هسته اي ما منحصراً براي مقاصد صلح آميز مي باشد و اين نهايت چيزي است كه ما مي توانيم انجام دهيم.

سلطانيه درباره پيشنهاد اروپا و تعليق غني سازي و اينكه چرا ايران آن را نپذيرفت گفت : " اول از همه بايد بگويم كه ما به اين پيشنهاد پاسخي مثبت داده ايم و شما آگاه هستيد كه نشست بين آقاي لاريجاني و سولانا در صدد يافتن راه حلي سازنده براي گفتگوهاست و ما مكرراً گفته ايم كه تحميل پيش شرط درست نيست و خواستار گفتگو و حل سياسي اين مسئله هستيم.

وي در ادامه گفت : " قانوناً الزامي براي تضمين تهيه سوخت وجود ندارد و شما مي توانيد در اين باره و صحت و سقم آن تحقيق كنيد و متاسفانه هيچكس به اين حقيقت توجهي نكرده است و گفتگو درباره تهيه سوخت در اواخر دهه 80  در سال  1987 پس از 7 سال گفتگو از هم متلاشي شد و من در آن نشست نماينده ايران بودم  و البرادعي و ديگران از اين اشتباه تاريخي ابراز تاسف كردند . تهيه سوخت تنها بر روي كاغذ است و ايران چاره جز اتكا به توانايي بومي خود در اين زمينه ندارد ".

وي درباره موضع ايران پيرامون توقف غني سازي براي آغاز گفتگوها گفت : " ما هيچگونه توجيه حقوقي ، تكنيكي  در اين زمينه نمي بينيم و هيچ كس ما را در اين باره كه چرا بايد ايران فعاليت هاي غني سازي خود را متوقف كند قانع نكرده است به خاطر اينكه اينها كاملاً تحت نظارت آژانس هستند" .

وي در باره تحريم افزود : " بسياري از كشورها از موضع ما براي حل سياسي آگاه هستند و تحولات ديپلماتيك مثبت زيادي در اين باره در جريان است و شتاب در اين مسئله منجر به بروز بحران و آشفتگي و درگيري در منظقه خواهد شد و البته هر گونه اقدامي تنبيهي وضعيت را بدتر خواهد كرد و شكي نيست كه جامعه بين المللي و تقريباً تمام اعضاي آژانس و سازمان ملل مخالفت چنين اقدامي هستند و من بسيار خوش بين هستم كه اگر اروپا و ديگران در اين لحظه تاريخي تصميمي بخردانه اتخاذ كنند و به گفتگو بنشينند و تمام موارد سبب نگراني را مورد گفتگو قرار دهند اين مسئله درست و اقدامي بجا خواهد بود ".

به گزارش مهر، وي درباره منظور خود از تاثير تحريم ايران بر منطقه گفت : " اين موضوع تهديد نيست بلكه اين پاسخ به تهديد است و ما در طول سه سال گذشته با زيان تهديد رو به رو بوديم و طي اين مدت سياست چماق و هويج بر ما اعمال شد و اين در حالي بود كه همكاري كامل داشتيم و پروتكل الحاقي را به طور داوطلبانه به اجرا گذاشته و تمام فعاليت هاي خود را به حال تعليق درآورده بوديم و آنها بارها ما را تهديد كردند كه اگر شما فعاليت هاي خود را شروع كنيد موضوع شما به شوراي امنيت ارجاع و تنبيه خواهيد شد ".

وي تصريح كرد : " دولت هاي عضو آژانس و ان پي تي همه تنبيه شده اند و ما نيز همكاري كرديم در حالي كه  طرف هاي ديگري در خارج از ان پي تي مانند اسرائيل هيچگونه بازرسي از آنها صورت نگرفته است و اين مسئله مورد گفتگو قرارنمي گيرد. در حقيقت اگر ايران عضوي از ان پي تي نبود ما با شما در آژانس بحثي نداشتيم و اين سياست دوگانه و بر اساس تبعيض است ".

سلطانيه همچنين درباره خروج ايران از ان پي تي در صورت اعمال تحريم گفت : " بسياري از تحليلگران سياسي بخوبي از اوضاع سياسي ايران آگاه هستند . دولت بسيار تحت فشار است كه و اين باور وجود دارد كه ديگر نيازي نيست تا ايران عضوي از ان پي تي باشد در حالي كه جمهوري اسلامي طي سه دهه گذشته از حقوق خود محروم بوده و اكنون  هم كه كاملاً همكاري مي كند و همه چيز تحت نظارت آژانس است ايران از سوي قطعنامه شوراي امنيت درحال تنبيه شدن است. به نظر مي رسد اگر اقدامات تنبيهي اعمال شود در اين صورت ايران تحت فشار بيشتري براي خروج از ان پي تي قرار خواهد گرفت ".

وي افزود : " ارزيابي شخصي من اين است كه وضعيت به گونه اي كه در حال حاضر است تداوم نخواهد يافت و دولت همكاري سازنده خود را به عنوان عضوي از ان پي تي در صورت اعمال تحريم ها مورد بررسي قرار خواهد داد . در حالي كه  آنها در نيويورك بدون نشاني مبني بر انحراف در برنامه هاي هسته اي ما به سوي مقاصد نظامي، قطعنامه را براي اعمال تحريم عليه ما تصويب مي كنند ما چرا همكاري كنيم . اين سياست يك جانبه آمريكاست كه در مورد عراق نيز اعمال شد و جامعه بين المللي بايد از آن ممانعت بعمل آورد ".

علي اصغر سلطانيه نماينده ايران در پايان گفتگوي خود با برنامه Hard Talk بي بي سي خاطر نشان كرد :  " رهبران و مقامات ما به اين اصول پاي بند و متعهد هستند و رئيس جمهور ما آشكارا به كوفي عنان گفته است كه ايران تصميم به همكاري و گفتگو دارد و رئيس جمهور ايران در مجمع عمومي سازمان ملل گفته است كه تمام دنيا مي توانند در برنامه هاي ما شركت كنند و اين نهايت اعتماد سازي و تدابير شفاف سازي است و شما نمي توانيد هيچ كشوري را در اروپا و در آمريكا پيدا كنيد كه به فردي اجازه دهند تا به داخل تاسيسات هسته اي حساس غني سازيشان وارد شود ".

کد خبر 377382

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha