به گزارش خبرنگار مهر، در میزگرد سند ملی دیابت، بیمه ها و نظام پرداخت که با حضور برخی از مدیران سازمان بیمه سلامت و وزارت بهداشت، به همراه کارشناسان حوزه بیمه برگزار شد، مهمترین موضوع، عدم توجه وزارت بهداشت به پزشک خانواده و نظام ارجاع بود.
آناهیتا کشاورزی معاون سازمان بیمه سلامت با عنوان این مطلب که ما هیچ اطلاعاتی از وضعیت بیماران دیابتی در روستاهای کشور نداریم، نشان دار کردن بیماران دیابتی را یکی از برنامه های سازمان بیمه سلامت عنوان کرد.
وی با بیان این مطلب که پرمصرف ترین داروهای دیابت را تحت پوشش داریم، گفت: به شرط تامین منابع، برای ارائه پوشش بیمه ای داروها و خدمات درمانی، در خدمت نظام سلامت هستیم.
در ادامه حمید پوراصغری رئیس امور رفاه اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، بر ضرورت ایجاد ساختار مناسب برای مدیریت بیمار در کشور تاکید کرد و گفت: بیمار نباید در سیستم درمانی دیده شود و سپس به حال خود رها شود.
وی با عنوان این مطلب که همه دست اندرکاران و کارشناسان حوزه سلامت عقیده دارند که پزشک خانواده و نظام ارجاع بهترین روش مدیریت بیمار در کشور است، افزود: معلوم نیست که مدیریت ارشد کشور نسبت به این موضوع که پزشک خانواده اجرا شود، باور داشته باشد.
پوراصغری با اذعان به این موضوع که در مسیر اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در کشور موانع وجود دارد، گفت: کسی که در وزارت بهداشت برای آموزش پزشکی تصمیم می گیرد، آیا اگر پزشک خانواده راه بیافتد، به این تعداد پزشک که در کشور تربیت می شوند، نیاز داریم.
رئیس امور رفاه اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به زیرساخت های لازم برای تهیه پرونده الکترونیک سلامت اشاره کرد و افزود: قطعا باید پرونده الکترونیک سلامت برای این نظام پرداخت در حوزه سلامت کشور تشکیل شود.
پوراصغری گفت: اگر اجازه بدهیم مشکلات رسوب کند، وضعیتی مشابه طرح پزشک خانواده در استان های فارس و مازندران به وجود خواهد آمد.
در ادامه دکتر عبدالمجید چراغعلی مشاور ارشد رئیس سازمان غذا و دارو با گلایه از جایگاه نامناسب پزشک عمومی در نظام سلامت، گفت: متاسفانه تفاوت بسیار آشکاری بین پزشک عمومی که مهمترین خط درمان است، با پزشک متخصص و فوق تخصص در وزارت بهداشت وجود دارد.
وی، بیشترین تخلفات در حوزه سلامت را ناشی از عدم رعایت راهنماهای بالینی دانست و افزود: متاسفانه در دور زدن قوانین و مقررات، تخصص داریم.
چراغعلی گفت: وقتی به پزشک خانواده و نظام ارجاع معتقد نیستیم، نباید از مردم انتظار داشته باشیم سراغ پزشک خانواده بروند.
وی با انتقاد از روند اجرای برنامه پزشک خانواده در مازندران، اظهارداشت: پزشک خانواده در مازندران هیچ کاره است و فقط برگه بیمارش را مهر می زند و به متخصص و فوق تخصص ارجاع می دهد.
چراغعلی تاکید کرد: در ارجاع بیماران، پزشک خانواده هیچ دخالتی ندارد و مجبور است که بیمارش را به متخصص و فوق تخصص ارجاع دهد.
نرخ شیوع دیابت در روستاها و شهرها
شهین یار احمدی مدیر اجرایی برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت وزارت بهداشت، گفت: نرخ شیوع دیابت در روستاها ۵ درصد و در شهرها ۵/۱۱ درصد است براین اساس با توجه به سند ملی پیشگیری و کنترل بیمارهای غیرواگیر، ایران متعهد شده شیوع دیابت در شهرها را تا سال ۲۰۲۵ در وضعیت فعلی نگه دارد.
وی افزود: برنامه کشوری دیابت از سال ۷۵ در کشور آغاز شده و در سال ۷۷ در ۲۵ شهرستان از ۱۷ استان به صورت آزمایشی اجرا شد.
مدیر برنامه کشوری پیشگیری و کنترل دیابت ادامه داد: پس از اجرای آزمایشی این سن متوجه شدیم برخی از بخش های این برنامه با سلامت کشور متناسب نیست بر این اساس در این قسمت ها بازنگری شد در نهایت در سال ۸۳ بر اساس دستورالعمل استانداردها و ضوابط نظام سلامت کشور این برنامه به صورت استاندارد و علمی در سیستم سلامت کشور ادغام شد.
وی اضافه کرد: در دو سالی که برنامه کشوری کنترل بیماری دیابت اجرا شد، موفق به کاهش دو درصدی شیوع دیابت در روستا ها شدیم که همچنن این روند ادامه دارد.
یاراحمدی پیشگیری اولیه، ثانویه و ثالثیه را از اهداف تدوین این برنامه دانست و گفت: در پیشگیری اولیه به دنبال کاهش عوامل خطر و بروز بیماری دیابت، در پیشگیری ثانویه به دنبال کاهش عوامل زودرس و دیررس و در پیشگیری ثالثیه به دنبال کاهش مرگ و میر و افزایش به امید به زندگی بیماران هستیم.
مدیر کشوری پیشگیری و کنترل دیابت با بیان اینکه دیابت یکی از عوامل بروز بیماریهای قلبی و عروقی است، افزود: با توجه به میزان بیماریهای دیابتی که روز به روز در حال افزایش است، در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید سند ملی کنترل بیماریهای غیر واگیر دار از جمله دیابت تنظیم شود.
یاراحمدی اضافه کرد: این سند آماده شده و به امضای تعداد زیادی از مسئولان از جمله ۹ وزیر و سه معاون رئیس جمهوری رسیده است و رئیس سازمان بهداشت جهانی نیز سند ملی پیشگیری از بیمارهای غیرواگیر را امضا کرده است.
وی از اهداف این سند را توقف روند رو به رشد بیمای دیابت به عنوان کرد و گفت: متاسفانه در هیچ جای دنیا نتوانستند بروز دیابت را به طور کامل کنترل کننند.
یاراحمدی اضافه کرد: براساس این سند ایران متعهد شده تا سال ۲۰۲۵ مرگ های زودرس ناشی از دیابت را ۲۵ درصد کاهش دهد. در حال حاضر مرگ های زودرس ناشی از بیماری دیابت ۱/۱۸ درصد است و اغلب بین سنین ۳۰ تا ۷۰ سال اتفاق می افتد، براین اساس متعهد هستیم به ۶/۱۳ درصد کاهش دهیم.
وی همچنین با بیان اینکه شیوع دیابت در روستاها ۵ درصد و در شهرها ۵/۱۱ درصد است، براساس سند ملی پیشگیری و کنترل بیمارهای غیرواگیر، ایارن متعهد شده شیوع دیابت در شهرها را در سال ۲۰۲۵ در وضعیت فعلی نگه دارد.
یاراحمدی اظهارداشت: در این سند متعهد شدیم افزایش پوشش ایمنی داروها، مشاوره ها و ویزیت پزشکان را از ۵/۳۷ درصد به ۵۰ درصد در سال ۲۰۲۵ برسانیم.
وی با تاکید بر رویکرد آموزشی این سند، گفت: باید تمام افرادی که در ارتباط با بیماری دیابت اعم از گیرندگان خدمت، ارایه دهندگان خدمت و حتی همه مردم، ذی نفع هستند را آموزش دهیم.
یاراحمدی افزود: خوشبختانه امروزه تمام تست های مربوط به دیابت و ۷۰ تا ۸۰ درصد داروهایی که به صورت معمول مصرف می شود تحت پوشش بیمه قرار دارند اما سرنگ ها تحت پوشش بیمه نیستند و بر خلاف بسیاری از کشورهای دنیا که سالانه دو بار به بیماران دیابتی حتی کفش های مخصوص ارایه می کنند ولی در ایران هزینه کفش های مخصوص بیماران دیابتی، تحت پوشش بیمه نیست و خود بیماران باید تهیه کنند به همین علت در کشور میزان قطع پای بیماران دیابتی بالاست.
وی همچنین از سازمان های بیمه گر خواست آموزش بیماران دیابتی تحت پوشش بیمه قرار گیرد برای آموزش و ویزیت بیماران تعرفه جداگانه پیش بینی شود چرا که ویزیت آن ها دو برابر بیماران غیردیابتی زمان می برد و طبیعی است که پزشکان به ویزیت این بیماران تمایل زیادی نشان ندهند.
یاراحمدی با تاکید بر آموزش مسائل مربوط به دیابت از مهد کودک و دبستان ها، گفت: برنامه عملیاتی این سند طراحی شده و در چهار شهرستان کشور اجرای آزمایشی آن آغاز شده است و بررسی های حاصل از نتایج اجرای آزمایشی آن نشان می دهد این برنامه قابلیت اجرا در کل کشور را دارد براین اساس انتظار می رود تا سه سال آینده ۹۰ درصد جمعیت بیماران دیابتی تحت پوشش این برنامه قرار گیرند.
نظر شما