ايران با تحريم منزوي نميشود
يك كارشناس روابط بين الملل گفت: در صورت تحريم ايران، مراوادات اقتصادي ايران و اتحاديه اروپا كه رقمي بين 25 تا 30 ميليارد دلار است، قطع مي شود و اين بسيار براي آنها شوك آور خواهد بود و عملا با ريسك بالا و سختي بالايي مواجه است وزيان آور هم خواهد بود.
دكتر علي خرم در گفتگو با "مهر"، تحريم ايران را ناكار آمد دانست و گفت: مساله تحريم، ابزاري است محدود كننده و تنبيهي كه در منشور سازمان ملل در ماده 41 دراين زمينه سخن گفته شده است و از اين نظر بايد گفت كه تحريم را به هدف "منزوي" كردن يك كشور به كار مي برند و براي اين هدف كه اين كشور از دستورات شوراي امنيت تمكين كند.
وي افزود: بكارگيري ابزار تحريم در همه موارد كارساز نيست، در مورد جمهوري اسلامي به جهت اينكه تا حدي در 27 سال گذشته، مورد تحريم آمريكا بوده است، نحوه زندگي با تحريم ها براي ايران، تازگي ندارد.خرم ضمن اشاره به تفاوت ايران با كره شمالي و ليبي در مورد مساله تحريم گفت: ايران توليد كننده و صاحب تكنولوژي است و در يك رده اي است كه اگر مورد تحريم واقع شود، منزوي نمي شود، مثلا در تجربه تحريم هند و پاكستان، چون هند از صنعت و تكنولوژي بهتري برخوردار بود، كمتر ضربه خورد. وي افزود: تحريم بايستي به طريقي باشد كه به جامعه بين المللي ضربه نزند در حالي كه اگر بخواهند تحريم ايران را عملي كنند، جهان روزانه از بيش از دو مليون بشكه نفت محروم مي شود و يك حالت رواني شديد در بازار نفت، حكمفرما مي شود.
خرم افزود: در صورت تحريم، مراوادات اقتصادي ايران و اتحاديه اروپا كه رقمي بين 25 تا 30 ميليارد دلار است، قطع مي شود و از سوي ديگر معاملات اقتصادي چين با ايران كه به رقم 10 ميليارد دلار مي رسد نيز قطع مي شود يا مختل مي شود، اين بسيار براي آنها شوك آور خواهد بود و عملا با ريسك بالا و سختي بالايي مواجه است وزيان آور هم خواهد بود.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: ممكن است آنها در اين مرحله به تحريم هاي هوشمند روي بياورند، ورود ژاپن و استراليا به گروه 5+1 از اين جهت است تا بتوانند تحريم هاي احتمالي را به اصطلاح" هوشمند" انجام دهند.
تحريم نفتي ايران غيرممكن است/ نشانههاي روشني براي "مصالحه شرافتمندانه" در موضوع هستهاي پديدار شده است
سعيد ليلاز، كارشناس اقتصاد سياسي گفت: نشانههاي روشني براي مصالحه شرافتمندانه ايران و غرب در موضوع هستهاي پديدار شده و پيش بيني مي كنم به زودي اين مصالحه صورت بگيرد.
سعيد ليلاز، كارشناس اقتصاد سياسي در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر"، در مورد احتمالاتي كه در صورت ادامه عدم اجماع بر سر تحريم ايران روي خواهد داد، گفت: در اين صورت، آمريكا به همراه شركاي خود بر عليه ايران، يكسري اقدامات هماهنگ در حوزه سياسي، اقتصاد و حتي نظامي خواهد كرد.
ليلاز در مورد دليل ناكارايي تحريم ايران اظهار داشت: تحريم نمي تواند به اقتصاد ايران ضربه مرگبار يا جدي وارد كند و باعث نابودي اقتصاد ما شود، البته آسيب هايي را خواهد زد، كما اينكه در شرايط فعلي آثار برخي تحريم ها احساس مي شود ولي به دليل درآمد نفتي بالا، چندان به چشم نمي آيد، از جمله اينكه برخي بانك هاي ايراني از معاملات اقتصادي محروم شده اند و ما به همين خاطر مجبور مي شويم كه كالاهاي مورد نياز را نقدا و از طريق بانك هاي اروپايي بخريم.
اين كارشناس اقتصاد سياسي در مورد احتمال تحريم نفتي ايران نيز گفت: احتمال تحريم نفتي ايران بسيار ضعيف است، بازار نفت به گونه اي است كه تحريم خريد نفت از ايران، عملا غير ممكن است.
ليلاز در بخش ديگري از سخنانش ابراز عقيده كرد به نظر مي رسد نشانه هاي روشني براي مصالحه شرافتمندانه ايران وغرب در موضوع هسته اي پديدار شده است و پيش بيني مي كنم به زودي اين مصالحه صورت بگيرد.
وي در عين حال گفت: عدم اجماع غرب بر سر تحريم ايران، هنوز نهايي و قطعي نشده است و ما هم نبايد روي اين مساله حساب كنيم، آمريكا تا كنون اختلاف چين و روسيه و اروپا با برنامه خودش در مورد ايران را به نحوي حل كرده است. وقتي چين و روسيه يا اروپا در شوراي حكام يا شوراي امنيت به قطعنامه هاي آمريكا راي مي دهند، مي دانند كه سياست آمريكا در قبال ايران به طور پلكاني جلو خواهد رفت.
ليلاز تصريح كرد: اختلاف اروپا، روسيه و چين با آمريكا بر سر زمان بندي تحريم ها است واين مساله كه آيا به ديپلماسي فرصت كافي براي حل موضوع داده شده است يا خير، طبيعي است كه اين كشورها نمي خواهند در مقابل خواست ژنرالهاي جنگ طلب آمريكايي به راحتي تسليم شوند.
سياستهاي آمريكا ديگر براي غرب گرهگشا نيست
امير محبيان كارشناس مسائل سياسي معتقد است در دنياي امروز كه در آن روابط تجاري مبتني بر رقابت شديد و بازار سياه وجود دارد، تحريم مفهومي ندارد.
امير محبيان در گفتگو با "مهر"، اظهار داشت: در حال حاضر بخش اعظم كالاهاي موجود در بازارهاي سراسر جهان به دور از هر گونه مكانيزمي در دسترس همه كشورهاست و براي ايران كه هم از لحاظ منابع مالي و گسترده بودن مرزها در سطح بالايي قرار دارد، نشانه اي بر شكست پيشاپيش هر گونه تحريمي است.
اين فعال سياسي ادامه داد: غرب خوب مي داند براي اينكه بتواند ايران را به طور كامل تحريم كند بايد كشورهاي همسايه ايران را نيز تحريم كند تا كالا به ايران نرسد، ولي چون اين توان را ندارد، بنابراين مي توان گفت كه چيزي به نام تحريم بر عليه ايران وجود نخواهد داشت و موفق نخواهد شد.
محبيان اظهار داشت: تحريم در جهان امروزهمانند چماقي است، تا زماني كه فرود نيامده كاربرد دارد ولي زماني كه اعمال شود، ديگر تاثيري نخواهد داشت، به گونه اي كه اينگونه تحريم ها براي ايران هيچ مشكلي به وجود نخواهد آورد و غرب اين را به خوبي مي داند.
اين صاحبنظر در مسايل سياسي تصريح كرد: غرب به خوبي فهميده كه ديگر سياست هاي آمريكا در قبال ايران گره گشا نيست و گفتگوهاي دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با خاوير سولانا مسئول سياست خارجي و امنيتي اتحاديه اروپا و وزراي خارجه اسپانيا و ايتاليا بيانگر اين موضوع است.
تحريم تيغ دو لبه اي است كه به اقتصاد جهاني ضربه ميزند/ در مورد تحريم ايران اجماعي صورت نميگيرد
يك عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي گفت: اجماع بين المللي در مورد تحريم ايران عملا ايجاد نمي شود، چون واقعيات اقتصادي و سياسي در ناكارايي تحريم، زياد و كاملا شفاف است.
دكتر الهام امين زاده در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر"، در خصوص دلايل ناكارايي تحريم عليه ايران و اختلاف غرب در مورد تحريم ايران گفت: حقيقت اين است كه تحريم بارها و بارها از سوي جامعه بين المللي بر كشورهاي خاصي تحميل شده و نتايجي اكثرا منفي داشته است.
وي افزود: يكي از بارزترين موارد پيامدهاي غيرانساني تحريم، مورد عراق بود كه باعث مرگ هزاران كودك عراقي و بروز مشكلات شديد براي غيرنظاميان شد و عملا هم تاثيري بر رژيم صدام نگذاشت.
امين زاده تصريح كرد: در موضوع هسته اي، ايران بر حقوق خود كه در معاهدات بين المللي به آن اشاره شده است، تاكيد دارد و مرتكب هيچ امر غيرقانوني در اين مورد نشده است و عملا صرفا خوي استكباري آمريكا باعث پيچيده شدن موضوع هسته اي شده است، به همين خاطر عقلا، تحريم هيچ پايه و مبنايي در موضوع هسته اي ايران ندارد.
اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با تاكيد بر اينكه تحريم تيغ دو لبه اي است كه به اقتصاد جهاني ضربه مي زند، خاطر نشان كرد: اجماع بين المللي در مورد تحريم ايران عملا ايجاد نمي شود، چون واقعيات اقتصادي و سياسي در عدم كارايي تحريم ، زياد و كاملا شفاف است
تحريم ايران مرگ اقتصاد غرب را رقم خواهد زد
حميدرضا حاجي بابايي عضو هيات رئيسه مجلس ابراز عقيده كرد جهان ديگر پذيراي هيچ گونه تحريمي نيست و اگر كشوري بخواهد پا در اين عرصه از ميدان بگذارد در واقع مرگ اقتصاد خود را رقم زده است.
حميد رضا حاجي بابايي در گفتگو با "مهر"، اظهار داشت: جهان امروز ديگر جهان 20 سال گذشته نيست كه كشوري بخواهد با اعلام تحريم به اهداف شوم خود بر عليه كشور ديگري دست پيدا كند، زيرا تمامي كشورهاي جهان امروزه تعامل با ساير كشورها را اولين گام براي پيشرفت خود مي دانند.
وي گفتگوي دبير شورايعالي امنيت ملي با خاوير سولانا مسئول سياست خارجي و امنيتي اتحاديه اروپا و وزيران امور خارجه اسپانيا و ايتاليا را نمونه بارز تعامل كشورهاي جهان با يكديگر خواند و افزود: مذاكرات سران كشورهاي غربي با مسئولان ارشد جمهوري اسلامي ايران و اعلام حمايت آنان از فعاليت هاي هسته اي ايران نشان از آن دارد كه غربي ها فهميده اند كه تحريم ايران ديگر هيچ سودي براي آنان نخواهد داشت.اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس اعلام تحريم نفتي برعليه جمهوري اسلامي ايران را بزرگترين اشتباه غرب خواند و گفت: اگر آمريكا و برخي ديگر از كشورهاي جهان به دنبال آنند كه از طريق نفت ايران را مجبور به پذيرش اهداف شوم خود كنند سخت در اشتباهند، زيرا نفت خوني است در رگهاي اقتصادي جهان، كه اگر اين شيوه از سوي غرب عملي شود در اصل بايد "مرگ اقتصاد" خود را شاهد باشند.
تحريم موجب تصميمگيري قاطع دولت درباره معضل بنزين ميشود
يك كارشناس مسائل استراتژيك معتقد است برخي تحريم ها به نفع ايران است و مي تواند ساختار اقتصاد داخلي ايران را اصلاح كند مثلا اگر كالاهاي مصرفي به ايران وارد نشود، اين به نفع كشور خواهد بود و يا اگر واردات بنزين به ايران قطع شود، دولت در مورد مساله بنزين كه يك معضل شده مي تواند تصميم بگيرد.
دكتر حسين علايي در گفتگو با "مهر" ، در خصوص دلايل ناكارايي "تحريم" عليه ايران و مخالفت اروپا، چين و روسيه با تحريم ايران گفت: تحريمي كه مي تواند بر ايران موثر واقع شود، تحريم نفتي است ، تحريم نفتي ايران به نفع آمريكا و به ضرر اروپا و چين است.
وي افزود: تحريم نفتي ايران به ضرر روسيه هم خواهد بود، چون تحريم ايران باعث كاهش بودجه ايران مي شود و در قراردادهاي ايران و روسيه تاثير منفي مستقيم خواهد گذاشت.فرمانده اسبق ستاد مشترك سپاه ابراز عقيده كرد: تحريم، همچنين به ضرر كشورهاي صنعتي خارج از شوراي امنيت مثل ژاپن نيز خواهد بود، تحريم نفتي يك تاثير جهاني بر قيمت نفت خواهد داشت و منجر به بالا رفتن شديد قيمت نفت مي شود.علايي در خصوص دلايل افت قيمت نفت در هفته هاي اخيرهم گفت: روند كاهنده قيمت نفت علاوه بر دلايل طبيعي، دلايل سياسي هم دارد، افزايش توليد نفت از سوي عربستان سعودي و كاهش مصرف به خاطر فصل تابستان از اين جمله است.
اين كارشناس مسائل استراتژيك گفت: تحريم نفتي كه تنها نوع تحريم موثر بر ايران است، داراي تبعات جهاني است و به ضرر همه تمام خواهد شد، در مورد تحريم خارج از حوزه نفت، اجماع غرب و روسيه و چين مي تواند به صورت پلكاني ادامه پيدا كند، سفر مقامات و مسئولان ايراني و دانشمندان هسته اي ، تحريم معاملات بانكي كه الان بخشي از آن در حال اجرا است، تحريم تبادلات پولي با ايران ممكن است اتفاق بيفتد.
وي خاطر نشان كرد: حقيقت اين است كه برخي تحريم ها به نفع ايران است، اگر كالاهاي مصرفي به ايران ندهند، اين به نفع كشور خواهد بود، يا اگر واردات بنزين به ايران قطع شود، دولت در مورد مساله بنزين كه يك معضل شده است و جرات تصميم گيري ندارد، مي تواند تصميم گيري كند، برخي از تحريم ها مي تواند ساختار اقتصاد داخلي ايران را اصلاح كند.
علايي گفت : مسير مذاكره بسيار ساده تر از تحريم است ، اگرچه غرب در طول مذاكرات هميشه چماق شوراي امنيت را بالاي سر ما نگاه خواهد داشت.
اين كارشناس مسائل استراتژيك در پاسخ به اين سئوال خبرنگار "مهر" كه در صورت ادامه عدم اجماع بر تحريم، چه روي خواهد داد، گفت: در مورد مساله هسته اي ايران، سه راه بيشتر نيست، اولين راه ، مذاكره و تفاهم به نقطه مياني با چانه زني ، راه دوم، تسليم يكي از طرفين و راه سوم، استفاده از فشار از سوي غرب كه از تحريم شروع مي شود و به اقدام نظامي ختم مي شود، اينكه اين فشار در چه زماني موثر خواهد بود، بين همه ابهام و ترديد وجود دارد.
علايي در پايان تصريح كرد: در اقدام نظامي ، ممكن است شروع كننده آنها باشند، اما الزاما پايان دهنده آن، آمريكا نخواهد بود، بهترين و موثرترين و كم هزينه ترين راه، مذاكره و رسيدن به نقطه تفاهم است.
تاكيد بر ديپلماسي حل مساله هستهاي ايران را امكان پذير ميكند
مظاهري استاد دانشگاه با اشاره به اختلاف نظر آمريكا و اروپا در خصوص مساله هسته اي كشورمان متذكر شد: اتحاديه اروپا موافق سياست هاي يكجانبه گرايانه دولت بوش در منطقه نيست و تحريم و برخورد نظامي با ايران را موافق منافع منطقه اي خود نمي داند. | |
دكتر محمد مهدي مظاهري در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر"، اظهار داشت: محافل خبري، دور جديد مذاكرات ايران و اروپا كه بين لاريجاني و سولانا در وين ادامه دارد، سازنده ارزيابي مي كنند و معتقدند تداوم اين مذاكرات و عزم جدي طرفين بر يافتن راه حل ديپلماتيك، با وجود فشارهاي همه جانبه آمريكا، حل مساله هسته اي ايران را امكان پذير مي كند. وي كه آخرين تحولات هسته اي جمهوري اسلامي را ارزيابي مي كرد، افزود: تحولات اخير و مصلحت انديشي طرفين مذاكره، فرجام پرونده هسته اي كشورمان را به مرحله آخر خود نزديك كرد ولي باز هم قضاوت براي انتخاب پيروز اين بازي به دليل پيچيدگي نوع بازي بسيار زود و سخت است. اين استاد دانشگاه در خصوص اهميت ديدار دبير شوراي عالي امنيت ملي و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در شرايطي كه رد تعليق غني سازي اورانيوم از سوي ايران به نوعي شكست نسبي مذاكرات دبير كل با مقامات ايراني را رقم زده، گفت: پس از بازگشت كوفي عنان از تهران اكثر رسانه هاي همسو با جريانات صهيونيست در غرب در يك اقدام هماهنگ و از پيش طراحي شده، با تكرار اتهامات واهي مبني بر پنهان كاري ايران در برنامه هسته اي خود و عزم جدي بر دستيابي به تسليحات هسته اي تلاش جديدي براي به كارگيري تحريم هاي بين المللي از طريق شوراي امنيت به كار گرفتند. وي تصريح كرد: مذاكرات اخير نشان مي دهد با وجود فشارهاي سياسي و همجمه گسترده رسانه اي عليه فعاليت هاي صلح آميز ايران از سوي رژيم صهيونيستي و آمريكا، اروپا حاضر به پذيرش سياست يكجانبه گرايانه و جنگ طلبانه بوش در منطقه نيست. از اين كارشناس روابط بين الملل سئوال شد "آيا اروپا و آمريكا در موضوع هسته اي ايران در مسير مشخص و مشترك حركت مي كنند يا با توجه به موضع گيري هاي اخير اتحاديه اروپا شاهد شكاف فرا آتلانتيكي هستيم؟" كه وي پاسخ داد: بدون ترديد اروپا و آمريكا داراي مسائل تمدني مشترك هستند و ارزش هاي يكسان بر قوام و پيوند اين دو تمدن افزوده است. مظاهري افزود: اروپا و آمريكا در مسائل حقوق بشر، آزادي و دموكراسي و ضرورت حاكم شدن اقتصاد باز در جهان هم عقيده هستند و در واقع دو سوي آتلانتيك در مسائل مختلف رقابت تنگاتنگي با هم دارند كه بر گرفته از ذات سرمايه داري است؛ به طوري كه اروپا و آمريكا در مسائل خاور ميانه در حوزه هاي مختلف (سياسي، اقتصادي، فرهنگي) براي سهيم شدن بيشتر از منافع نفتي دست به گريبان هستند. از قائم مقام جامعه اسلامي دانشگاهيان در خصوص موضع گيري دو كشور تاثير گذار روسيه و چين در خصوص پرونده هسته اي كشورمان سئوال شد كه مظاهري پاسخ داد: آمريكا براي محروم كردن ايران از غني سازي اورانيوم، تلاش گسترده اي جهت ايجاد اركستر جهاني براي برخورد با كشورمان انجام داده است. وي افزود: سران كاخ سفيد براي جلب نظر موافق چين و روسيه امتيازات گسترده اقتصادي به آنان بخشيده اند ولي با اين وجود چين و روسيه نگران سياست توسعه طلبانه بوش در منطقه هستند و بر حل و فصل موضوع هسته اي از مسير ديپلماتيك اصرار مي ورزند. "مسلما ايران براي استيفاي حقوق هسته اي خود نمي تواند بر موضع گيري هاي چين و روسيه تكيه كند؛ چرا كه در جهان متغيير امروز، كشورها به عنوان بازيگران هوشمند بر اساس منافع ملي و بر حسب سود و زيان عمل مي كنند و در صورت عملي شدن تهديدات عليه ايران از سوي آمريكا، چيني ها و روس ها حاضر نخواهند بود كه با آن كشور برخورد جدي داشته باشند". وي در پايان خاطر نشان كرد: اعلام آمادگي براي مشاركت گسترده و جدي بودن براي پايان بخشيدن به مناقشه خاورميانه به شكل عادلانه و تاكيد بر خاورميانه عاري از تسليحات هسته اي و لزوم امحاء سلاح هاي كشتار جمعي رژيم صهيونيستي مي تواند جمهوري اسلامي ايران را به سوي دستيابي به خواسته هاي به حق خود رهنمون سازد. |
ناكارايي تحريم طي 27 سال گذشته اثبات شده است/ همه به جز آمريكا به مذاكرات هستهاي اعتقاد دارند
محمدكاظم انبارلويي عضو شوراي سردبيري روزنامه رسالت با بيان اينكه اروپا ، چين و روسيه ترديدهاي جدي و منطقي در مورد تحريم ايران دارند، گفت: مسير مذاكره عقلاني ترين و كم هزينه ترين راه است، اما آمريكا مي خواهد با زورگويي مساله را به تقابل بكشاند.
محمدكاظم انبارلويي در مورد دلايل ناكارآمدي تحريم عليه ايران به خبرنگار سياسي "مهر" گفت: عمده ترين دليل ناكارايي تحريم عليه ايران اين است كه مناسبات اقتصادي ، ايران با روسيه و چين و اروپا مناسبات تعريف شده اي است و قاعدتا اگر قرار باشد به سمت تحريم برويم، آنها هم دچار تحريم متقابل ايران مي شوند و اين از نظر عقلايي، براي سياستگذاران اقتصاد غرب، قابل پذيرش نيست.
اين عضو شوراي مركزي موتلفه اسلامي ادامه داد: ناكارايي تحريم در طول 27 سال گذشته اثبات شده است و جمهوري اسلامي توانسته است با وجود اعمال تحريم هاي مختلف به شكوفايي برسد و امروز ما قدرتمندترين ارتش منطقه با خودكفايي كامل نظامي در سايه همين تحريم ها را داريم.
انبارلويي گفت: اروپا ، چين و روسيه ترديدهاي جدي و منطقي در مورد تحريم دارند و مسير مذاكره عقلاني ترين و كم هزينه ترين راه براي همه طرفين به جز آمريكا است، آمريكا مي خواهد با زورگويي مساله را به تقابل بكشاند.
وي تصريح كرد: موضوع هسته اي، اصولا يك بهانه براي آمريكايي ها است و آنها بارها اعلام كردند كه هدف آنها تقابل با جمهوري اسلامي است.
نظر شما