به گزارش خبرگزاري مهر دكترحسن روحاني دبير شوراي امنيت ملي كشورمان براي مذاكره با مقامات اتحاديه اروپا راهي بروكسل شد تادر اين سفر با خاوير سولانا مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا، كريس پاتن كميسر روابط خارجي اين اتحاديه و مقامهاي بلژيك و وزراي خارجه انگليس، ايتاليا و فرانسه ديدار كند .
منابع ديپلماتيك اتحاديه اروپا هدف از اين سفر را مذاكره در خصوص روابط ايران و اتحاديه اروپا عنوان كرده انداما ممكن است اين ديدار به برنامههاي هسته اي ايران و جلسه آتي شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي نيز مربوط باشد.
تلاشهاي ديپلماتيك ايران در خصوص رفع ابهامات در برنامههاي صلحآميز هسته اي كشورمان و جلسه شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي در روز پنجشنبه هفته جاري و بررسي وضع برنامههاي هسته اي ايران از مهمترين اهداف اين سفر است اما در اين ميان آمريكا تلاش ديپلماتيك گسترده اي را براي مقصر معرفي كردن ايران در اجلاس شوراي حكام آغاز كرده و ايران نيز تهديد كرده كه اگر در اجلاس مذكور عليه ايران موضع گيري شود، ممكن است در نوع و ميزان همكاري با آژانس بين المللي انرژي اتمي تجديدنظر كند.
آژانس در گزارش اخيرش در خصوص برنامههاي هسته اي ايران، سطح همكاري اين كشور با آژانس را داراي افزايش خوبي دانست و اعلام كرد ايران اگرچه تخلفاتي داشته، اما ايران در حال توليد بمب اتم نبوده است. با توجه به مخالفت و انتقاد آمريكا با گزارش آژانس ، آژانس بين المللي انرژي اتمي انتقاد آمريكا را از گزارش اين آژانس درباره برنامه هسته اي ايران رد كرده است.
اين آژانس به دليل آنكه گفته بود شاهدي در دست نيست كه نشان دهد ايران درصدد توليد سلاحهاي هسته اي است، مورد انتقاد قرار گرفته بود.
دكتر احمد بخشايشي استاد دانشگاه و كارشناس ارشد مسائل بين الملل در گفتگويي با خبرنگار سياسي مهر گفت : با توجه به حاكميت در ايران چه حاكميت انتصابي و چه انتخابي از نظر غربيها به اين نتيجه رسيدند كه به خاطر آنكه مباحث داخلي را پشت سر گذارند و بحث انرژي اتمي را كه در حال تبديل شدن به يك بحران ملي بود خنثي سازند و همچنين با توجه به رويه افراط و تفريط در كشور و تمايز گرايي حول هر محوري ولو محور منافع ملي در قالب هاي جناحي و تنگ نظرانه ، انتخاب روحاني باعث روند رو به رشد سياست ما درباره هدايت مسائل تنش زا در كشور شد و وي رسما هدايت اين مسئله را نمايندگي مي كرد .
بخشايشي افزود: با توجه به وضع پيش آمده بين ايران و آژانس روحاني با دعوت از سه وزير اروپايي براي سفر به تهران و در نهايت بيانيه تهران نشان از در دست گرفتن ابتكار عمل از سوي ايشان بود و اين فضاسازي و اين مذاكرات رسما راه هر گونه انتقاد و سياست تبليغي جديد عليه ايران را بست سفر اقاي روحاني به بروكسل در جهت اقدامات ديپلماتيك براي رفع شبهات بوجود آمده است زيرا هر جا كه جنگ تمام شود زمان شروع فعاليتهاي ديپلماتيك است در واقع ايران با شفاف سازي دربرابر گزارشهاي آژانس رسما راه تبليغات و سياستهاي جنگ رواني را بست اين سفر باعث شفافيت موضع ايران واجرايي شدن بيانيه تهران بود وباعث جلوگيري از تسلط ديپلماسي آمريكا بر ديپلماسي ايران مي شود، ولي در حال حاضر همه چيز بستگي به نشست روز پنجشنبه شوراي حكام آژانس دارد من فكرنمي كنم كه پرونده ايران به شوراي امنيت رود اما مقداري مي تواند تنش زا باشد .
ازسوي ديگر جان بولتون از معاونان وزارت امور خارجه آمريكا گفته است:گزارش آژانس بين المللي انرژي اتمي حقايق مسلم را ناديده گرفته است اما يكي از سخنگويان آژانس بين المللي انرژي اتمي در واكنش به اظهارات وي گفت:آژانس از مطالب مندرج در گزارش خود حمايت ميكنـد.
داريوش مرتضوي كارشناس ارشد روابط بين الملل در اين باره در گفتگويي با خبر نگار سياسي مهر گفت : بايد بگويم كه در اين گيرودار و بحثهاي فراوان درباره وضع هسته اي ايران لحن بولتون معاون وزير امور خارجه آمريكا داراي شكلي استثنايي وغير ديپلماتيك بود ، كه نشان از موضعي جديد است كه آمريكا تلاش مي كند تا اروپا را با خود در قبال مسائل هسته اي ايران هماهنگ سازد .
مرتضوي افزود:بولتون در اظهارات خود تنها از محمد البرادعي، رييس آژانس بين المللي انرژي اتمي انتقاد نكرده است بلكه اظهارات جان بولتون نشان ميدهد كه آمريكا آماده است، در باره برنامه هاي هسته اي ايران با نهاد هسته اي سازمان ملل مخالفت كند و نتيجهگيري گزارش آن را به چالش بگيرد.
وي تصريح كرد:گرچه بولتون ميخواهد در شوراي امنيت سازمان ملل با ايران مقابله كند، اما ديگر كشورها از جمله كشورهاي اروپايي براي حل موضوع به ديپلماسي آرام روي آورده اند و سفر روحاني براي مذاكره با سران اتحاديه اروپا مي تواند در ناكامي اين سياست مفيد و موثر باشد .
اما در اين ميان حسن روحاني كه اكنون به عنوان شخصيت اول ايران در مذاكرات درباره فعاليت هاي هسته اي ايران در عرصه بين الملل تبديل شده است ، پس از ديدار اخير خود با البرادعي و سپس سفر به روسيه و در نهايت سفر به بروكسل و ديدار با مقامات اتحاديه اروپا رسما اعلام تمايل ايران براي پيوستن به پروتكل الحاقي پيمان منع گسترش جنگ افزارهاي هسته اي و تعليق موقت برنامه غني سازي اورانيوم را اعلام كند.
مقامات كشورمان پيش از اين در جريان مذاكره با وزيران امور خارجه آلمان، بريتانيا و فرانسه تعهد كرده بودند كه اقدامات لازم براي برطرف كردن نگراني ها درباره برنامه هاي اتمي اين كشور و از جمله امضاي پروتكل الحاقي را انجام دهند.در جريان آن مذاكرات، وزيران سه كشور اصلي اتحاديه اروپا نيز سخن از آن گفته بودند كه در صورتي كه ايران اين نگراني ها را برطرف سازد، تسهيلات بيشتري براي دسترسي ايران به فن آوري هسته اي در زمينه هاي صلح آميز فراهم خواهند آورد.
اكنون به نظر مي رسد جمهوري اسلامي ايران ، در شرايطي كه منتظر اعلام نظر شوراي حكام آژانس بين المللي درباره گزارش آقاي البرادعي درباره پرونده ارايه شده از سوي ايران است، بسيار مايل است تا با تكيه بر تصيمات اخير خود و نتايج بدست آمده از سفر اخير روحاني به بروكسل مناسبات ديپلماتيك با اتحاديه اروپا را گسترش دهد و از آن بهره برداري منافع وار كند .
كاظم جلالي عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي در گفتگويي با خبرنگار سياسي مهر گفت: سفر روحاني را بايد يك سفر سياسي معقول ناميد كه مي تواند در روشن شدن چهره ديپلماسي ما در همكاري با جامعه جهاني موثر باشد .
جلالي افزود: اين سفر علاوه بر تاثير و اهميت ايران به گزارش شوراي حكام درباره كشورمان مي كوشد طرف اروپايي را متقاعد كند كه با اقدامات انجام شده، اكنون زمان آن فرا رسيده كه آنان نيز در مسير پاسخگويي به تعهدات خود در مذاكرات تهران قرار بگيرند.
وي تصريح كرد : اگر مقامات جمهوري اسلامي ايران در چنين امري موفق شوند و سفر روحاني بتواند انتظارات ما را برآورده كند ، موقعيت كشورمان هم در داخل بويژه نزد افكار عمومي و هم در خارج از كشور و نزد جامعه جهاني به طور محسوسي بهبود خواهد يافت .
اما نكته جالبتر اين است كه آقاي روحاني، كه نفر اول جمهوري اسلامي ايران در مذاكرات برنامه هاي هسته اي ايران در حدود دو ماه اخير محسوب مي شود، از شخصيتهايي است كه در مقام دبير شوراي عالي امنيت ملي، سمتي كليدي در اختيار دارد.و حضور وي در راس مذاكرات مهم و تعيين كننده فعاليت هاي اتمي ايران، درعين حال، بار ديگر نشان مي دهد كه دستگاه سياست خارجي كشور مي تواند در مراحل حساس، تصميم گيرنده ، خوبي را به عنوان برگ برنده رو كند .
گفتگوي مهر با كارشناسان سياسي درباره دستاوردهاي سفر روحاني به بروكسل
پرونده ايران به شوراي امنيت نمي رود
آمريكا تلاش ديپلماتيك گسترده اي را براي مقصر معرفي كردن ايران در اجلاس شوراي حكام آغاز كرده است و ايران نيز تهديد كرد كه اگر در اجلاس مذكور عليه ايران موضع گيري شود، ممكن است در نوع و ميزان همكاري با آژانس بين المللي انرژي اتمي تجديدنظر كند.
کد خبر 38009
نظر شما